/imadok-olvasni/anna-karenina-lanya-budapesten/
hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Anna Karenina lánya Budapesten

Lévai Katalin újabb regényében az egyik leghíresebb irodalmi hősnő lányának életébe pillanthatunk bele, többek között Budapesten.
Link másolása

hirdetés

Lévai Katalin új könyve akkor kezdődik, amikor Tolsztoj regénye véget ér. A lélektani regény a világ egyik leghíresebb irodalmi hősnőjének lányáról szól, akinek az életében fontos szerepet játszik a milleniumi Budapest.

"Nem is emlékszem anyámra, csak festményről ismerem az arcát, mégis olyan mély nyomot hagyott bennem, hogy a vele való küzdelem tölti be az életemet. Kinek a sírjához vittem én virágot? Kinek a lánya vagyok valójában? Nem volt, aki anyaságra tanított volna, Anna Karenina mégis az életem részévé vált, s nem tudom, hogyan menekülhetnék előle.

Annie azon az estén nemcsak a férjére, hanem életében először az anyjára is haragudott, mert megértette, hogy akinek megadatott a saját halál megválasztása, s aki merész módon egy megfejthetetlen titkot képvisel, elveszi tőle az ő életének, az ő választásának a szabadságát."

10806951_10205517819889841_1078915856_n

hirdetés

1 Élet a milleniumi Budapesten

Hogyan képzelhetjük el egy házasságon kívül született, „törvénytelen” lány sorsát, akinek az édesanyja történetesen Lev Tolsztoj tragikus sorsú főhősnője? Anna Karenina költött alak, másfél százada mégis velünk él tovább, sok millió olvasó ember közös ismerőse. Most ismerősünkké lehet Annie is, aki szüleit vesztett árvaként a becsületes Karenin házában mindent megkaphat, ami egy felső körökben nevelkedő gyerek osztályrésze, ám átokként ül rajta anyja titka és emléke. A megváltásra – Lévai Katalin magával ragadó képzelete szerint – idegenben, egy közép-európai városban, a millenniumi Budapesten talál rá. Anyaként – és a női egyenjogúság bontakozó mozgalmának híveként.

Lévai Katalin: Az eredeti regény erőt és ihletet adott…

levaikati

- Új könyve, az Anna Karenina lánya, amelyet a Kossuth Kiadó jelentett meg, mennyiben más, mint a korábbi regényei?

- Ennek a regénynek az alapötlete különösen izgalmas, hiszen a könyvem akkor kezdődik, amikor Tolsztoj regénye véget ér. Anna Karenina a vonat alá veti magát, és két kisgyereket hagy hátra: a másfél éves Annie-t és a kilencéves Szerjózsát. A két gyereket Karenin neveli föl, aki nevelőapaként jobban szereti Vronszkij lányát, Annie-t, mint a saját fiát. Különleges pszichológiai helyzet állt tehát elő, amiről Tolsztoj már nem írt, engem viszont nagyon izgatott, ezért gondoltam tovább az eredeti művet. Ha öngyilkosság történik egy családban, az valamennyi családtag életét alapvetően meghatározza, de más és más módon. Karenin elsősorban a megalázottságtól szenved, Szerjózsának az anyjától való korai elszakítás traumáját kell feldolgoznia, Annie pedig attól retteg, hogy megismétli édesanyja sorsát. Ezt a bonyolult lélektani helyzetet bontom ki a regényemben, miközben a korabeli szentpétervári és budapesti arisztokrácia, illetve a nagypolgárság helyzetét is megmutatom. Az eredeti regény erőt és ihletet adott ahhoz, hogy mindenestül belebújjak a szereplőim bőrébe, és visszaköltözzek egy korba, melyet csak az olvasmányaimból és az álmaimból ismerek.       

- Annyit elárulhatunk az olvasóknak, hogy a történetben és Annie, azaz Anna Karenina lánya életében fontos szerepe van a millenniumi Budapestnek. Az írói fantázia végtelen lehet, de miért pont Budapest?

- Ismét óriási csábítást éreztem, hogy írjak a rohamosan polgárosodó, kulturális és szellemi pezsgésben élő Budapestről, ahol az európai kultúra megannyi áramlata összefutott. Az Anyám évszázada című regényem is ekkor játszódik, s bevallom, mindig meghatódottság és nosztalgia fog el, amikor a biztonságos „Aranykorra” gondolok. Annie, a regényem főhősnője Szentpétervárról érkezik ide az ünnepségsorozatra, s ez jó alkalom, hogy egy fiatal, orosz nő szemével mutassam be az akkori Budapestet, különös fénytörésben. S persze itt talál majd rá a férjére, s próbál meg beilleszkedni a pesti polgári szalonok világába, ami nem sokkal egyszerűbb számára, mint amilyen anyja számára volt a szentpétervári előkelőségekkel való küzdelem.          

- Könyve utolsó része azt engedi sejtetni, hogy a történet itt még nem ér véget. Szándékában áll folytatni?

- Igen, szeretném folytatni,  trilógiát tervezek. A következő regényem az 1905-ös orosz felkeléssel indul és 1918-ban, a Monarchia összeomlásával ér véget, s közben lezajlik két forradalom. Annie pedig ezen mozgalmas évek alatt, a családi átok alól felszabadulva rátalál az igazi szerelemre és az igazi hivatására, s már nem fél attól, hogy megismétli anyja sorsát. A harmadik regényben pedig a lánya, Emma sorsát szeretném megírni, aki a századfordulón született, s valódi modern, európai nő lesz belőle, aki bejárja Európát.

László Ágnes interjúja

Lévai Katalin (1954, Budapest)

politikus, szociológus, lapszerkesztő. Szociológiai tárgyú kötetek mellett nagysikerű regények szerzője.

Kötetei:

A nő szerint a világ (Osiris, 2000), Pillangóhatás (Osiris, 2003), Táncrend nélkül (Ulpius-ház, 2006), Párnakönyv és más mesék (Alexandra, 2006), Vörös szőnyeg (Alexandra, 2007), Varázskert (Alexandra, 2008), Hírnév (Alexandra, 2009), Hazugok és szeretők (Alexandra, 2010), Karácsonyi égbolt (Alexandra, 2011), Anyám évszázada (Alexandra, 2012), A szerelemfüggő (Alexandra, 2013)

A regény 2.990 Ft-ért vásárolható meg a könyvesboltokban és a kiadó honlapján.

Ha tetszik a történet, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk