/imadok-olvasni/5-mesesen-erdekes-konyv-nem-csak-gyerekeknek/
hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

5 mesésen érdekes könyv nem csak gyerekeknek

Közeleg a karácsony, a téli szünet, biztos lesz idő az olvasásra. Ajánlatunk a legkisebbektől a szülőkig szól.

Link másolása

hirdetés

Itt a tél, a legtöbbször rossz idő van, és bekuckózunk otthonra, még a téli szünetben is. Ilyenkor jól jön egy könyv, akár a legkisebbeknek felolvasni, akár a nagyobbaknak, hogy lefoglalja őket, és pár órára egy másik világba csöppenjenek. De még a szülők is jól szórakozhatnak adott esetben, úgyhogy igyekeztünk olyan könyveket válogatni a frissen megjelentekből, amelyek több korosztálynak ajánlhatók.

Kezdjük a legkisebbekkel:

Varró Dániel: Akinek a kedve dacos

varro

hirdetés

Akinek a kedve lapos,

Olvasson fel „…kedve dacost”!

Felvidítja Varró Dani:

Á-tól Z-ig super funny.

Ezt írta Dani egyik rajongója az interneten. Az Akinek a... gyerekkönyv-sorozat legújabb kötete ismét az apróságok világába kalauzol minket a tréfás-rímes mondókákkal. Dani ezúttal a dackorszakot tekinti át, amely minden szülő rémálma, de megmutatja, hogy azért jókat lehet rajta nevetni is. A gyerekeknek is tetszeni fog, a könnyen érthető nyelvezet és a csengő-bongó rímek miatt is, úgyhogy bátran ajánljuk mindenkinek, aki mondókázni szeretne otthon a gyereknek, és közben még jókat nevetgélni is.

Van ez a kicsike ember,

veri a szüleit szemmel.

„Tomboljál, romboljál, pusztíts!”

„Nem! Inkább jó leszek juszt is.

(Manó Könyvek)

Ovisoknak:

Turbuly Lilla: Talált szív

turbuly

Egy késő őszi napon Pepe, a nagycsoportos óvodás hazafelé tart anyukájával, amikor észreveszi, hogy az egyik zörgősre száradt platánlevél alól kipiroslik valami. Egy bársonyos, puha, tenyérbe simuló szívet talál. De vajon ki veszíthette el? Anya szerint egy varrónéni tűpárnája volt, apa úgy tippeli, hogy karácsonyfadísznek szánhatták. Kata, a nagytesó biztos benne, hogy egy kisgyerek ejthette el útközben a kórház felé. Pepe elhatározza, hogy megkeresi a talált kincs gazdáját. A kalandos nyomozás közben sok új barátot szerez, és karácsonyra végül minden szív a helyére kerül.

Turbuly Lilla öt fejezetből álló meséje egy kincseket gyűjtő óvodás hangján szól a szeretetről, barátságról, vagyis a szívről, de korántsem csak óvodásoknak.

A könyvet Horváth Ildi csodaszép illusztrációi díszítik, melyek kedves humorukkal kiválóan illeszkednek Pepe történetéhez.

(Manó Könyvek)

A nagyobbaknak, akik zenekedvelők:

Steven Isserlis: Miért csapott Beethoven a lecsóba?

Isserlis_Beethoven

"
Talán ismered azt az érzést, amikor van két barátod, akik nem ismerik a másikat, de biztos vagy benne, hogy jól kijönnének egymással, és minden vágyad, hogy végre összeismerkedjenek – hogy aztán reményeid szerint első látásra megkedveljék egymást.

Nos, ez volt az igazi oka annak, hogy megírtam ezt a könyvet. Én magam elég szerencsés voltam, hogy gyerekkoromban »találkozhattam« ezekkel a zeneszerzőkkel – e zseniális, olykor hihetetlenül nehéz természetű, máskor nagyon szórakoztató, de mindig csodálatosan elevennek ható emberekkel. És azt akartam, hogy te is megismerd őket, és életre szóló barátságot köss velük. A könyvben megpróbáltam a lehető leghitelesebb lenni. Szerencsére semmi szükség nincs rá, hogy a zeneszerzőkkel kapcsolatban a fantáziámra hagyatkozzak – ők maguk sokkal meglepőbb dolgokat produkáltak, mint bármi, amit ki tudnék találni.”

„Nagyon örülök, hogy a könyvem magyarul is megjelenik.

"
Magyarország simán pályázhatna manapság a világ legzeneibb országának címére

– és maradjon is ez így még jó sokáig! Boldog leszek, ha a könyv révén kicsit többen kezdenek érdeklődni ez iránt a hat nagy zeneszerző iránt, hiszen zsenialitással áldotta meg őket a sors, különleges életet éltek és elképesztő figurák voltak. Öröm volt megírni a könyvet – remélem, olvasni is az lesz.”

(Rózsavölgyi Kiadó)

A legnagyobbaknak, akiket érdekel a történelem:

Nagy képes történelmi világatlasz

atlasz

Ez a remek történelmi atlasz 80 fejezetben ismerteti az emberiség történetét az ősember fejlődéstörténetétől egészen napjainkig.

Több mint 300 térkép és 500 illusztráció teszi színesebbé és könnyebben érthetővé a kiváló olasz szakemberek által írt szöveget.

Az Atlasz korszakokra bontva tárgyalja a történelmet: az első nagy egység az ember eredetét és fejlődését, illetve az ókori kultúrák kialakulását mutatja be, a második pedig a Nyugatrómai Birodalom bukásától a reneszánsz és a humanizmus kezdetéig foglalja össze a legfontosabb eseményeket. Az újabb fejezetcsoport a felfedezésekkel kezdődik, és bemutatja a nagy nemzetállamok kialakulását, a forradalmakat, a világháborúkat – vagyis átvezet a modern koron. Végül külön fejezet foglalkozik évezredünk nemzetközi gazdasági és politikai helyzetével, az Európai Unió kialakulásával, növekedésével és nemzetközi szervezeteivel.

Az Atlasz zárófejezetében a látványos kronológiai táblázatok a történelem meghatározó és érdekes eseményeit helyezik egymás mellé, és így lehetővé teszik a párhuzamok felfedezését az egymástól távoli események között, nagyobb rálátást biztosítva ezzel a történelmi összefüggésekre.

(Corvina)

És a szülőknek (is):

Boldizsár Ildikó: Mesék boldog öregekről

mesekoregek

Mi kell a boldog öregséghez? Ezt a kérdést tette fel a kötet szerkesztője, amikor gyűjteni kezdte az idős emberekről szóló meséket. Boldizsár Ildikó meggyőződése, hogy a mesék minden élethelyzetben és életkorban képesek új tapasztalatokkal gazdagítani bennünket, s ez fokozottan igaz az öregkor meséire.

Ha az ember idejében elgondolja, milyennek szeretné látni magát élete utolsó harmadában, lehetőséget teremt arra, hogy ehhez az elképzeléshez igazítsa napjait. Az öregkorra ugyanis éppúgy fel kell készülni, mint a felnőtté válásra, vagy az anyaságra és az apaságra.

A kötet meséi úgy segíthetik ezt a „felkészülést”, hogy a történetekben szereplő apókák és anyókák követendő példát nyújtanak a mindennapok átrendezésére, a világhoz való viszony megváltoztatására. A boldog öregek tényként fogadják el az idő múlását, és felismerik a benne rejlő lehetőségeket. Megváltozik a fontossági sorrend életükben, és képessé válnak az előítéletektől és önbecsapásoktól mentes létezésre. Ráadásul életörömöt és leleményességet is lehet tanulni tőlük, hiszen tapasztalataik rendezgetése, szintetizálása közben sok olyan dolgot fedeznek fel, amire a fiatalabbaknak még nincs látásuk.

A Mesék-sorozat záró kötetét az idős embereken túl azoknak ajánljuk, akik boldog öregségre vágynak, és kíváncsiak rá, hogyan alakítható át az életük ennek érdekében. És persze azoknak, akik szeretnének maguk körül minél több boldog öreget látni, hiszen a hozzátartozókon is múlik, hogy milyen minőségben éljük át az élet délutánját.

(Magvető)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk