/imadok-olvasni/5-csucskonyv-oszi-estekre/
hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

5 csúcskönyv őszi estékre

Öt olyan könyvet ajánlunk, amelyeket mi nagyon szeretünk, és van egy bónusz is a végén!

Link másolása

hirdetés

Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom

Kibillent az elviselhetetlen normalitásból

Réges-rég történt már, hogy kiűzettünk a Paradicsomból. Hisszük is, meg nem is, hogy az Éden létezett egyáltalán. Talán elveszett, talán megveszett, talán még mindig ott vagyunk, s újra és újra bűnbe esünk. Ebben a könyvben a férfiak kallódó ádámok, akik hol léhán, hol elképesztő elszántsággal vetik bele magukat az önpusztításba, az apokalipszisbe, a nők pedig csábító, rafinált évák, akik hol ifjú perditák, hol érett szépasszonyok bőrébe bújnak, de mindig taszítanak egyet a lejtőn lefelé csúszó (elvileg) erősebbik nemen. Persze ez a pusztulás egyáltalán nem lehangoló, inkább groteszk, abszurd és vicces. Nemcsak szánjuk hőseit, hanem bizony velük (sokszor rajtuk) nevetünk, s közben nem feledkezünk meg a kulináris és az altesti élvezetekről sem. Cserna-Szabó András ezúttal a végzetes szenvedélyek női nevek mögé bújtatott katalógusát írta meg.

cserna-veszett-paradicsom

hirdetés

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó

Minden kapcsolat időzített bomba

Ebben a könyvben huszonöt történet van. Ez nem véletlen: a szerző huszonöt évvel ezelőtt adta ki első könyvét. A történetek mindegyike egy-egy pillanatfelvétel Magyarországról, tükörcserép az elmúlt negyedszázadból. A Pillanatragasztó megkísérli összeragasztani ezeket a cserepeket, és rögzíteni a múlt egy darabját. Vajon miért bonyolódik levelezésbe egy arab fiú a Madártani Intézettel? Mit keres egy hulla a kiállítóteremben? Mi történt azzal a nővel, akinek egy bevásárlóközponban egyszer csak leesik a feje? És mi sodorja a középkorú művésztanárt az őrület szélére egy tengerentúli utazás alatt? Hová tartanak egy kisbuszban az erdélyi vendégmunkások, és mi lesz a kissráccal, aki velük utazik?

A szereplők a legkülönbözőbb helyszíneken élnek, életük díszletei, lehetőségeik, vágyaik nagyon eltérőek, de közös bennük, hogy sorsfordító pillanatok előtt állnak. A döntést, a végső nagy halálugrást azonban csaknem mindegyikük halogatja: egy-egy pillanatra odaragadnak másokhoz, a véletlen találkozások talán megváltást jelenthetnének, de ők nem képesek felismerni a lehetőséget. Tóth Krisztina új könyvében a szenvtelennek tűnő elbeszélő végtelenül pontosan láttatja az emberek közti bonyolult viszonyok rendszerét, és a nehéz sorsok, olykor groteszk jelenetek elmesélése közben minduntalan megcsillan kifinomult és szarkasztikus humora.

pillanatrag.

Darvasi László: Ez egy ilyen csúcs

Szívvel a világ körül

Vajon hány élet fér egy életbe? Szív Ernő az Élet és Irodalom és a Délmagyarország munkatársa csaknem negyedszázada. A regényes életű hírlapíró ebben a könyvben azoknak a városoknak a történeteit meséli el, ahol talán otthonosan élt, ám ahol mégsem talált otthonra. Ahány füzet, annyi város, táj és ország. Berlin, Szeged, New York, Flandria vagy épp Sylt szigete csalóka díszletek: valójában a lélek fordulatos bedekkereit olvassuk. Elsirathatjuk Bakó Andrást (Baka István tárcaíró alteregóját), emlékezhetünk Eörsi Istvánra, találkozhatunk Miss Marple-lel, Emily Dickinsonnal és Kolumbusz Kristóffal, miközben bármikor visszatérhetünk Doktor Feketefekete Por és Hamu Restaurantjába. Csákányos angyalokat, fecsegő nyomozókat, nyeretlen és nyertes lottószelvényeket, kicsi nyereségeket és hatalmas veszteségeket, gyászt és szerelmeket találhatunk a könyvben - vagyis mindent, amit valaha tudni akartunk Szív Ernőről, de soha nem mertük megkérdezni.

B1273763

Vadas József: A magyar iparművészet története

A századfordulótól az ezredfordulóig

A magyar iparművészet története a téma első átfogó összegezése, teljes körű és rendszerezett képet ad a XIX. század derekán kifejlődő iparművészet közel másfél évszázados hazai fejlődéstörténetéről, illetve vezető egyéniségeinek tevékenységéről. A szakma programját legtömörebben Pulszky Károly fogalmazta meg, még 1885-ben. Az Iparművészeti Múzeum első „őre” (főigazgatója) szerint: „A modern Magyarországnak modern magyarságra és modern iparművészetre van szüksége.” A szerző a fentiek szellemében járt el, amikor korszakról korszakra haladva, a mindenkori gazdasági-társadalmi fejlődés követelményei szempontjából elemzi-értékeli az iparművészet más-más nézetrendszerben fogant áramlatait, s mutatja be közel 240 kép kíséretében azok szuverén képviselőinek legfontosabb és legszebb munkáit.

321

Vámos Miklós: Sánta kutya

„Aki megment egy embert, az megmenti az egész emberiséget, mondták a régiek. Aki megszeret egy asszonyt, az megszereti az egész asszonyiságot, mondom én.”

Vámos Miklós életmű-sorozatának folytatásaként jelenik meg 2014 októberében a Sánta kutya című kötet. A regény egy asszony életén keresztül mesél a huszadik század magyarországi történelméről. Időutazás korszakokon keresztül: egy élet korszakai és a történelmi fordulatok fonódnak egymásba ebben a regényben, amelynek főhősét Évának hívják – így nevével is a legősibb, az első asszonyra utal.

A női szemmel elmesélt történet csaknem száz évet ölel fel, és olyan pontosan írja le egy nő életének meghatározó pillanatait, hogy az olvasó szinte el is felejti, hogy a szerző férfi. A különböző élethelyzetekben Vámos végig hitelesen rajzolja fel hősnője lelki rezdüléseit, érzelmeit.

Vamos_Santa_kutya_borito

Az életút bemutatása, a főhős életében fontos szerepet kapó férfiak és események megírása mellett az igazság keresése kap jelentős szerepet a Sánta kutyában. A cím az ismert közmondásra utal – a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát –, amelyet a főhős nagyapjától hallott először, és amely mottójává válik egész élete során. Az igazság utáni vágy ott rejlik a regény lapjai között: a fejezetcímek (Imádkoztam; Gondolkodtam; Alakultam; Zümmögtem; Sajnáltam; Álmodtam; Görnyedtem) kezdőbetűiből is ez a szó áll össze.

Azonban az utolsó fejezet címe, amely mindösszesen egy kérdőjel, finoman utal arra, hogy sohasem létezik egyetlen, minden ember számára elfogadható igazság. Vámos hőse végig hű akar maradni az elveihez, becsületes emberként szeretne élni, azonban ahogy az is kérdéses, hogy mi a valódi igazság, úgy az sem egyértelmű, hogy amit valaki az igazság nevében tesz, az valóban a helyes döntés lesz-e.

+ 1

Kőrösi Zoltán: Szívlekvár

(megjelenés előtt)

Várhatóan 2014 októberében jelenik meg Kőrösi Zoltán új regénye, a Szívlekvár.

"A háborús fejadag szerint a gyerekeknek a tizenkét éves korig napi negyven deka kenyér járt, azoknak a felnőtteknek, akik nem dolgoztak, mint például a Polina néni, napi harminc deka fejadag juthatott, mint ahogyan a tizenkét és tizennyolc év közöttiek is ennyit kaphattak. Ők voltak az eltartottak, izsgyivenci, így nevezték őket, nekik a rendszer úgy szabta meg a részüket, hogy a lehető legkevesebb élelmiszer menjen kárba, éppen csak elég legyen a lét fenntartásához. Persze ha az eltartottak dolgozni mentek, akkor átkerültek a másik kategóriába, és ők is többhöz juthattak. Ezért aztán dolgozott is mindenki, aki képes volt rá, amint megszokták a helyet, a Polina néni is jelentkezett mezőgazdasági munkára, kint, a város menti földeken osztották be őket a szükséges munkákra, amíg Ruszlán az óvodában, Luda meg az iskolában volt."

kisszivlekvar_300


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk