hirdetés

HÍREK

Von der Leyen: az EU 160 millió adagra állapodott meg a Moderna vakcináiból

Az Európai Bizottság elnöke közölte: minden uniós tagállam egyszerre, arányos módon, azonos feltételekkel kapja meg a szállítmányokat.
MTI, Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. november 24.

hirdetés

Az Európai Unió szerdán új szerződés megkötéséről szóló megállapodást hagy jóvá a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcinájának beszerzésére és európai szállítására vonatkozóan - jelentette be kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A klinikai vizsgálatok eredményei jelenleg azt mutatják, hogy a Moderna vakcinája hatékony lehet a koronavírus ellen.

Amint az oltóanyag teljes egészében hatékonynak bizonyul, az Európai Bizottság korábbi, a tagállamokkal közösen kialakított oltóanyag-stratégiája alapján minden uniós tagállam egyszerre, arányos módon, azonos feltételekkel kapja meg a szállítmányokat

- közölte.

hirdetés
A Moderna vakcinája

A Moderna egy hete jelentette be, hogy az első eredmények szerint az új koronavírus elleni kísérleti védőoltása 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak a széles körű teszteléskor. Az eredményt a klinikai kísérletek harmadik, a forgalmazás előtti utolsó szakaszában érték el. A vakcina hatékonyságának tesztelését célzó kísérleteket több mint 30 ezer emberen végezték el az Egyesült Államokban, a résztvevők 42 százaléka veszélyeztetett kategóriákba (65 év feletti, illetve valamilyen rizikófaktorral rendelkező) tartozott.

Az eredmények alapján a Moderna bejelentette, hogy a következő hetekben kérni fogja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnál (FDA) a gyártási engedélyt. Hasonló kérelmet nyújtanak be a világ más gyógyszer-engedélyeztetési hatóságaihoz is.

A vállalat úgy számol, hogy a mRNA-1273 néven ismert oltóanyagból az év végére 20 millió adag elkészül, amelyet az Egyesült Államokban értékesítenek, és további 1 milliárd adagot forgalmaznak világszerte 2021-ben.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk