?> /hirek/volt-amikor-a-karanten-alatt-tobben-voltak-egy-budapesti-plaza-elso-napja-a-korlatozasok-enyhitese-utan/ „Volt, amikor a karantén alatt többen voltak” - Egy budapesti pláza első napja a korlátozások enyhítése után | szmo.hu
hirdetés

HÍREK

„Volt, amikor a karantén alatt többen voltak” - Egy budapesti pláza első napja a korlátozások enyhítése után

Munkatársunk körbejárta a Corvin Plázát. Megkérdezett pár ott dolgozót és vásárlót a korlátozások utáni első nap forgalmáról. A többség átlagos karantén előtti napról számolt be, a szabályokat a legtöbben betartják.

Link másolása

hirdetés

Délután elindultam, hogy megnézzem, hogyan alakul a budapesti Corvin Plaza első napja a budapesti korlátozások feloldása után.

Az első dolog, ami feltűnt, mielőtt felhúztam volna az arcmaszkomat (ami egyébként a pláza közös terében nem, csak a boltokban kötelező), az a fertőtlenítő szaga-illata. Az ott dolgozó takarítószemélyzet egyik tagja elmondta, hogy

meghatározott időnként fertőtleníteni kell a mindenki által használt eszközöket - korlátokat, liftgombokat, kilincseket.

Azt senki nem tudta pontosan, ez a rendelkezés meddig tart; akadt olyan, aki szerint ez ezentúl mindig rendszeres marad.

A plázát járva feltűnt, hogy a boltok nagy többsége (nagyjából 90 százaléka) a délután 4 óra környéki idősávban is nyitva tart. Amelyek nem, azok a korlátozások enyhítése előtti 15 órai zárásnál maradtak. A továbbra is korábban záró boltokat nem lehet egységesen besorolni: akad köztük szépségápolási, ruhabolt és optikai üzlet is.

hirdetés

A kávézók és éttermek nagyjából fele tartott nyitva, de látogatottságuk láthatóan kevesebb volt. Kérdésemre ezt az ott dolgozók is megerősítették, hozzátéve ugyanakkor, hogy a házhozszállításaik továbbra is pörögnek.

A megszokottnál valamivel kisebb forgalom a Corvin Plaza mínusz 1. szintjén

Az emberek száma láthatóan alulmaradt egy "átlagos" (azaz a járvány miatti korlátozások előtti) forgalomnak, de azért szép számmal voltak vásárlók a bevásárlóközpontban. A szokásosnál kisebb forgalomról telekommunikációs üzletből, könyvesboltból és speciálisabb termékeket árusító boltokból számoltak be, míg az élelmiszerüzletek, pékségek, ruha- és sportboltok általában a március előtt megszokott vásárlószámról beszéltek. Magam is tapasztaltam, hogy

bár szép számmal láttam embereket, sorállás sehol nem volt.

Néhány boltban speciális, kontrollált belépés volt. Mint megtudtam, ennek a biztonsági okok mellett főleg forgalomszámlálási célja volt. Az egyik ilyen ruhaboltban, ahol külön számolták a vásárlókat, az eladók megnövekedett forgalomról beszéltek. Ahogy fogalmaztak, érezhető volt, hogy „az első nap bezúdultak a vásárlók”. Azokon a helyeken, ahol a boltnak több bejárata is van, esetleg több emeleten, ott jellemzően csak egy volt nyitva.

Az egyik biztonsági ember azt mondta,

a korlátozások alatt sem volt kevesebb ember, egy másik szerint az elmúlt két hónapban bizonyos napokon (15 óra előtt) néha háromszor ennyien is voltak a plázában.

A megmaradt járványügyi biztonsági szabályokról mindenki egyöntetűen azt mondta, az emberek túlnyomó többsége betartja azokat. Azaz vagy maszkot viselnek belépéskor, vagy felszólítás után felteszik azt. Olyanról senki nem számolt be, hogy valaki maszk hiányában egyáltalán ne tudott volna az üzletbe lépni. Ugyanez vonatkozik a távolságtartásra is:

valószínűleg a kialakult óvatosság miatt is, de sehol nem kellett külön figyelmeztetni a vásárlókat a másfél méteres távolság betartása - ezt egyébként mindenhol megteszik a kiragasztott papírok vagy felfestett vonalak.

Olvasóink a Mammut bevásárlóközpontból is küldtek képeket - a legtöbb bolt itt is kinyitott

Ha már a Corvin Plazaban jártam, kijövet betértem a Nagykörút néhány boltjába is. Már amelyik nyitva volt. Néhány üzlet és vendéglátóhely, kihasználva a kényszerű bezárást vagy rövidített nyitvatartást, felújításba vagy átalakításba kezdett - ezek még nem készültek el, így egyelőre zárva tartottak. A boltok körülbelül háromnegyede azonban a késő délutáni időpont mellett is várta a vásárlókat, nagyjából ugyanazzal a tapasztalattal, mint a pláza üzletei.

Hétfő délutáni forgalom a József körúton

Azaz kissé óvatos létszámmal ugyan, de elkezdtek visszatérni az emberek a boltokba.

A jövőről kevesen mertek tippelni, és azt sem merte senki megjósolni, vajon az online rendelések felfutása okozhat-e gondot a későbbiekben a forgalomban. Akik óvatosan tippeltek a jövőre nézve, azok nem várnak változást a boltok kihasználtságában - vagyis szerintük hamarosan vissza fog állni a "békeidők" állapota.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Karácsony nyelvvizsga-bizonyítványának megvizsgálását kéri az Oktatási Hivatal a Corvinustól

A főpolgármester 2004 és 2008 között dolgozott tanársegédként az egyetemen, ám a Magyar Nemzet szerint nem felelt meg az állás betöltéséhez szükséges feltételeknek.

Link másolása

hirdetés

Felkéri az Oktatási Hivatal (OH) a Corvinus Egyetemet Karácsony Gergely nyelvvizsga-bizonyítványának ügyének kivizsgálására - írja a Magyar Nemzet.

A lap azzal a kérdéssel kereste meg a hivatalt, hogy a főpolgármester hogyan dolgozhatott évekig tanársegédként a Corvinus Egyetemen C típusú nyelvvizsga, államilag elismert oklevél hiányában. Nyelvvizsgája ugyanis nincs, csak egy lektorátusi igazolása az angol nyelvtudásáról.

Karácsony 2000-ben végzett az ELTE-n szociológusként, és bár akkor még nem kellett nyelvvizsga a diplomaszerzéshez, de a lap szerint arra már nem jogosította fel őt, hogy tanársegédként állást vállaljon a felsőoktatásban, arra meg pláne nem, hogy később még adjunktusként is dolgozzon.

Mint írják, a Corvinus birokukba került doktori szabályzata szerint ugyanis abban az időben, amikor a politikus az egyetemen dolgozott, előírás volt a tanársegédi pozícióhoz a nyelvvizsga, az adjunktusi feladatok ellátásához pedig még egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is szükséges lett volna. Vagyis hivatalosan nem dolgozhatott volna az egyetemen.

Az OH tájékoztatása szerint a Corvinus egyetem mint munkáltató alkalmazta Karácsony Gergelyt abban az időben, ugyanakkor a nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján a hivatal hatósági ellenőrzést indíthat a felsőoktatási intézmény működése jogszerűségének a vizsgálatára.

Ezzel a jogával pedig most élni is fog az OH, mert hétfőn, azaz még a nap folyamán felveszi a kapcsolatot a Corvinus Egyetemmel és felkéri az ügy kivizsgálására.

Karácsony Gergely angoltudása az utóbbi pár hétben lett politikai téma, számos kormánypárti politikus kritizálta ezért az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltet. Fürjes Balázs szúrt oda neki először ezzel kapcsolatban, miután a főpolgármester az Economist nevű angol lapnak nyilatkozva alacsonynak és kövérnek nevezte Orbánt, és bár utána bocsánatot kért ezért, Fürjes Balázs államtitkár úgy fogalmazott: "Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél. Érdekes, hogy a sok különbség mellett ezt az egyet nem emelte ki az angol nyelvű lap: egyikük beszél angolul, a másik nem..."

hirdetés

Azóta Karácsony elismerte, hogy Orbán jobban beszél nála angolul, majd arról beszélt az Egyenes beszédben, hogy neki "hiperpasszív" angoltudása van, és megígérte azt is, hogy felfrissíti az ismereteit, megválasztása esetén pedig angol nyelvű, nemzetközi sajtótájékoztatót tart majd.

A Telexnek adott interjújában azt mondta, hogy az egyetemi lektorátusi nyelvvizsgáját 2000-ben szerezte meg az ELTE idegen nyelvi lektorátusán, akkoriban ez is elég volt a diploma megszerzéséhez. Szerinte 2004-ben nem kellett ennél komolyabb papír ahhoz, hogy tanársegéd lehessen a Corvinuson.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
HÍREK

Hatalmas cégvagyontól vált meg Mészáros Lőrinc volt felesége

Mészárosné Kelemen Beatrixnek így mostanra egyetlen komolyabb vállalatban maradt érdemi részesedése.

Link másolása

hirdetés

Eltűnt a legnagyobb, korábban családi tulajdonban lévő vállalkozások részvényesei közül Mészáros Lőrinc volt felesége, aki ezzel százmilliárdos cégvagyontól vált meg - írja a G7.

A százmilliárdos nagyságrendű állami megrendelésekkel megbízott építőipari cégeket összefogó Mészáros Építőipari Holding negyedét még tavaly vehette át exférje, májusban pedig már a család tőzsdén kívüli érdekeltségeinek nagy részét tulajdonló Talentis Group is kizárólag Mészáros Lőrinc kezében volt. Utóbbinak korábban a felét birtokolta Mészárosné Kelemen Beatrix.

A Talentis Group csak a napokban adta le a beszámolóját, amelyből kiderült, hogy "a céget is elérte a válás, igaz, később, mint az építőipari érdekeltségeket". Ezt a vállalatot ugyanis 2020 végén Mészárosék még ketten birtokolták fele-fele arányban, május 31-én azonban

Mészáros Lőrinc már egyedüli részvényesként döntött róla, hogy mi legyen a társaság 6,7 milliárdos nyereségének a sorsa.

Az viszont nem derül ki, hogy pontosan milyen formában kerültek ezek a cégek a felcsúti milliárdoshoz, volt felesége pedig kapott-e értük pénzt, és ha igen, mennyit.

Mészárosné Kelemen Beatrixnek így mostanra egyetlen komolyabb vállalatban maradt érdemi részesedése, a Life- és OzoneTV-t is működtető Media Vivantis Zrt-ben, amelyet már a kezdetektől egyedül birtokol.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szlávik János: „Biztos, hogy fog kelleni harmadik oltás”

Az infektológus beszélt arról is, miért fontos, hogy a második dózist is beadassák maguknak az emberek, illetve, hogy a várva várt hatmillió beoltottat nagyon nehéz lesz elérni.

Link másolása

hirdetés

A TV2 reggeli műsorának vendége volt hétfőn Szlávik János. Az infektológus az oltási hajlandóság kapcsán elmondta, most már nagyon nehéz lesz meggyőzni azokat, akik eddig nem akarták magukat beoltatni.

"Nagyon-nagyon nehéz lesz elérni a várva várt a hatmilliót, ami már egészen komoly teljesítmény lenne már Európához képest is"

- fogalmazott Szlávik, aki szerint még azért akadnak olyanok, akik megváltoztatják a véleményüket, akár azért, mert meg akarják magukat védeni, akár azért, mert egyszerűen csak a védettségi kártyára van szükségük.

Az infektológus azt is elmondta, hogy a mutánsok továbbra is azokat veszélyeztetik, akik nincsenek beoltva. A negyedik hullám viszont ennyi beoltottnál már olyan óriási nem lehet.

Szlávik szerint az ritka dolog, hogy azok is megfertőződjenek, akik már be vannak oltva, "hogyha véletlenül újrafertőződne, lehet, hogy észre se veszi. Jóval kevesebb eséllyel fertőz másokat."

Az infektológus beszélt arról is, miért nagyon fontos, hogy a második oltást is beadassák maguknak az emberek, hiszen vannak olyanok is, akik csak az első oltást vették fel. Ugyanakkor Szlávik szerint

hirdetés
"biztos, hogy fog kelleni harmadik oltás" is.

Hozzátette, arra egyelőre még nincsenek adatok és tudományos bizonyítékok, hogy ez mikor lesz szükséges, de szerinte kelleni fog a harmadik oltás is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem szabad elfelejteni azt, hogy más oltások fognak jönni, olyan mutánsok ellen is hatékony vakcinák, amelyekkel érdemes lesz majd a harmadik oltást is elvégezni.

Videó: A Szlávik Jánossal készült interjú

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK

Úgy tűnik, mégsem jön Vlagyimir Putyin a napokban Magyarországra

A külügyminisztérium legalábbis nem tud arról, hogy az orosz elnök Budapestre látogatna mostanában.

Link másolása

hirdetés

Mint szombaton megírtuk, a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a vasárnap kezdődött budapesti cselgáncs-világbajnokság miatt Magyarországra látogathat a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke, korábbi belügyminiszter is. A lap információi szerint a Nemzetközi Judószövetség elnöke, Marius L. Vizer hívta meg a világbajnokságra Putyint.

Az orosz elnököt a sportág nagy barátjának tartják, a 2017-es budapesti vb-n is ott volt a Papp László Budapest Sportarénában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette a meghívás tényét, de arról nem nyilatkozott, hogy az orosz elnök ellátogat-e Budapestre.

Az Index érdeklődésére azonban

hirdetés
a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem erősítette meg a látogatás tényét, azt közölték, hogy nem tudnak ilyen látogatásról.

A lap hozzáteszi, hogy Putyin látogatása azért lenne nagy diplomáciai dobás, mert az orosz elnök jövő héten, június 16-án először találkozik személyesen Joe Biden amerikai elnökkel, a két nagyhatalom kapcsolata pedig most messze nem kiegyensúlyozott. Ha pedig a Biden-találkozó előtt Putyin Orbán Viktorral egyeztetne, Magyarország biztosíthatná helyét a nagyhatalmi találkozó napirendjében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk