Videós főzőműsorból tanulja receptek elkészítését ez a robotszakács

Képes volt azonosítani és utánozni a konyhai műveleteket, felismerni az alapanyagokat, sőt még egy önálló recepttel is előállt. A kutatók szerint ez óriási előrelépés.
Fotó: Youtube - szmo.hu
2023. június 14.


Link másolása

A Cambridge-i Egyetem kutatói egy „szakácskönyvet” programoztak a robotszakácsba, nyolc egyszerű salátarecepttel. Miután megnézett egy videót arról, ahogyan egy ember bemutatta az egyik recept elkészítését, a robot képes volt azonosítani, hogy melyik receptről van szó, majd önállóan elkészíteni azt.

Emellett a videók abban is segítettek, hogy a robot képes legyen hozzátenni a szakácskönyvhöz: a végén előállt egy saját, kilencedik recepttel.

A kutatás bizonyítja, hogy a videós tartalom értékes és gazdag adatforrást szolgáltathat az automatizált ételkészítéshez, és lehetővé teheti a robotszakácsok olcsóbb és könnyebb alkalmazását.

Robotszakácsokról évtizedek óta fantáziál a science fiction, de a valóságban a főzés kemény dió egy robot számára.

Számtalan cég épített már robotszakács prototípusokat, de ezek közül jelenleg egy sincs kereskedelmei forgalomban, és a képességek tekintetében mindegyik messze elmarad a valódi szakácsoktól.

Lépcsőzetes tanulás

Az emberek megfigyelés útján képesek új recepteket elsajátítani, de egy robot beprogramozása arra, hogy egy sor fogást elkészítsen, egyelőre drága és időrabló.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy be tudunk-e tanítani egy robotszakácsot arra, hogy az emberhez hasonlóan fokozatosan tanuljon: előbb azonosítsa az alapanyagokat, majd rájöjjön, hogy azok hogyan kerülnek össze egy ételben” – mondta Grzegorz Sochacki, kutatás vezetője.

Sochacki és kollégája nyolc egyszerű salátareceptet rakott össze, majd felvették, ahogyan elkészítik őket. A robotszakács programozásához nyilvánosan elérhető neuronhálózatokat használtak. A neuronhálózat már eleve be volt programozva egy sor különböző tárgy azonosítására, például a nyolc receptben szereplő zöldség és gyümölcs felismerésére.

Számítógépes látási technikát alkalmazva a robot mindegyik videót analizálta, és képes volt azonosítani a különféle tárgyakat: a kést, a hozzávalókat, valamint a demonstrációt tartó személy karját, kezét és arcát is.

Miután helyesen azonosította a hozzávalókat és a szakács által végrehajtott műveleteket, a robot meg tudta határozni, hogy melyik recept elkészítését látja. Tudott következtetni arra, hogy ha a szakács egyik kezében kést tart, a másikban pedig egy sárgarépát, akkor a répa fel lesz vágva.

Nüansznyi finomságok

A megnézett videók közül a robot az esetek 93 százalékában találta el a megfelelő receptet, a szakács műveleteit pedig 83 százalékban azonosította helyesen. Képes volt arra, hogy felismerjen apró változtatásokat egy receptben, például észrevette, hogy a dupla adag, vagy az emberi tévedés egy recept változatát jelenti csupán, és nem egy új receptet.

„Elképesztő, hogy a robot nüansznyi különbségeket is képes volt észrevenni – mondta Sochacki. – Ezek a receptek nem bonyolultak, de a robot felismerő képessége nagyon hatékony volt: rájött például, hogy két alma és két répa ugyanaz a recept, mint három alma és három répa.”

A robot kiképzésére használt videók nem hasonlítanak azokra, amelyeket a közösségi médiában közzétesznek, és tele vannak vizuális effektettel, vágásokkal, és gyors kameraváltásokkal. A robotnak fel kell mutatni a sárgarépát, hogy teljes egészében láthassa, egyelőre még nem ismerné úgy fel, hogy valaki a kezében tartja. De ahogy a robotszakácsok fejlődnek, egyszer talán képesek lesznek például a YouTube-on szereplő videókból elsajátítani egy sor receptet.

(Forrás: Science Daily, Cambridge-i Egyetem, Pop Science)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk