?> /hirek/videken-se-mehet-be-senki-a-vendeglatohelyekre-csak-a-teraszokat-lehet-hasznalni/ Vidéken se mehet be senki a vendéglátóhelyekre, csak a teraszokat lehet használni | szmo.hu
hirdetés

HÍREK

Vidéken se mehet be senki a vendéglátóhelyekre, csak a teraszokat lehet használni

A hiteltörlesztési moratóriumról, a munka ünnepéről és a koronavírus idején érvényes munkaügyi szabályozásokról, valamint a korlátozások enyhítéséről is szó volt az operatív törzs pénteki beszámolóján.

Link másolása

hirdetés

Az operatív törzs május 1-jén, a munka ünnepén is tartott sajtótájékoztatót.

Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár itt elmondta, hogy „világszinten is egyedülálló”, ami Magyarországon történt, azaz hogy a hiteltörlesztési moratóriumok egyaránt vonatkoznak a lakosságra és nagyvállalatokra is. Hozzátette: a tapasztalat szerint a lakosság negyven százaléka továbbra is törleszti a hitelét, a vállalatok pedig 60 százalékban legalább a kamatot fizetik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: nagy eredmény, hogy sikerült elkerülni a robbanásszerű megbetegedést, ami nagyon megterhelte volna az egészségügyi ellátórendszert.

Szerinte azonban nem dőlhetünk hátra, ezzel csak időt nyertünk, hogy fel tudjunk készülni egy esetleges rosszabb forgatókönyvre.

Ő is kérte a budapesti és Pest megyei lakosokat, hogy csak indokolt esetben hagyják el otthonaikat, míg megismételte, hogy az ország más területein enyhítették a korlátozásokat. Bár hozzátette, hogy bizonyos szabályozások itt is érvényben vannak.

hirdetés

A strandok megnyitásával kapcsolatban kiemelte, hogy a tavak vize nem terjeszti a betegséget, és az uszodák vize sem, mert ott klóros a víz. A vérplazma-terápiáról elmondta, hogy az egyelőre kutatási projekt, nem nevezhető széles körben bevezetett terápiának, mert most kezdődött csak el az első beteg kezelése.

Mint elmondta, lassan az egészségügyi szolgáltatások is újra beindulnak, erről részletesen tájékoztatnak majd. A tatabányai kórházról, ahol nagyobb arányú fertőzés történt, elmondta, hogy a szükséges óvintézkedéseket megtették, az újonnan érkezett betegeket pedig más intézménybe szállítják.

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy bár az első eseteket márciusban regisztrálták Magyarországon, nem kizárt, hogy valaki már előtte is áteshetett a koronavírus-megbetegedésen.

Május elsejéről szólva megjegyezte, volt idő, amikor sokan voltak munkanélküliek az országban.

Javasolta, hogy a munkaadók lehetőleg maradjanak a táv- és online munkavégzésnél, a munkavállalóknak csak akkor kelljen a munkahelyükre menni, ha nagyon szükséges.

Ha be kell menni, mindenki tartsa be a megfelelő távolságot, rendszeresen fertőtlenítsünk, és lehetőleg a dohányzóhelyeken se csoportosuljanak az emberek.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a hosszú hétvégére ismét jogosítványt kaptak az önkormányzatok vezetői, hogy az országostól eltérő rendelkezéseket hozzanak, de valószínűleg a mostani lesz az utolsó ilyen alkalom, hiszen hétfőtől mindenkire új szabályok vonatkoznak.

Beszélt arról is, hogy a hosszú hétvégén, péntek nulla órától a 7,5 tonnát meghaladó teherjárművek kizárólag Hegyeshalomnál mehetnek át a határon Ausztriába. Szintén a három napos szünet idejére a humanitárius tranzitfolyosókon 18 és reggel 8 óra között lehet átmenni. Kérdésre válaszolva elmondta,

a rendőrség megkezdte az eligazításokat és felkészülést arra, hogy a vidéki enyhítésekhez igazodjanak. Továbbra is ellenőrzik, hogy csak teraszon tartózkodjanak a vendégek a vendéglátóhelyeken, mivel bent nem lehetnek.

Arra nincsen garancia, hogy a fővárosiak vagy Pest megyeiek nem indulnak el tömegesen vidékre, ebben csak bízni tudnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk