HÍREK

Vezetékkel az ágyékán kellett egy vizes rongyra állnia egy megkínzott embernek – ilyen az élet az orosz megszállás alatt Herszonban

Fejbe lőtt, megerőszakolt nő, és elöl-hátul vasalóval megégetett civil is kért már segítséget a helyi kórházban.

Link másolása

„Az oroszok zsákot húztak a fejemre és megfenyegettek, hogy nem marad vesém” - meséli borscsfőzés közben a BBC újságírójának Olexander Guz. A háború kezdetén még a Herszonhoz közeli Bilozerka falu képviselője volt. Amikor az orosz hadsereg bevonult a településre, megkeresték az oroszellenes nézeteket valló férfit.

„Egy kötelet kötöttek a nyakamra, egy másikat a csuklómra”

- emlékszik vissza a történtekre Guz, akit ezután terpeszbe állítottak a kihallgatás idejére.

Guz megtagadta a válaszokat, ekkor iszonyatos erővel a lábai közé csaptak. Amint a földön fulladozó férfi megpróbált feltápászkodni, rögtön megütötték. Majd újrakezdődött a kérdezősködés.

Miután március elején Putyin katonái elfoglalták Herszont, az ukrán és nyugati tévécsatornákat felváltották a moszkvai adók. Ezzel párhuzamosan rejtélyes módon kezdtek eltűnni az emberek.

Nehéz pontos képet kapni arról, hogy mi történik jelenleg az egykor közel 300 ezer lakosú kikötővárosban. Ahogy egyre jobban megszilárdítja a hatalmát Oroszország a környéken, úgy félnek egyre inkább megszólalni az emberek.

Akiknek valahogyan mégis sikerül elmenekülni, inkább törlik a fotókat és videókat telefonjaikról attól tartva, hogy az ellenőrző pontokon fennakadnak és letartóztatják őket.

A borscsfőző férfi is inkább átküldte a sérüléseiről készült felvételeket külföldön élő fiának, majd a saját készülékéről törölt mindent.

Az oroszok kínzásairól beszámol egy korábban helyi újságíróként dolgozó férfi is. Oleh Baturint az invázió kezdete után néhány nappal egyszerűen elrabolták.

A férfit előbb térdre kényszerítették, majd arcát eltakarták, és puskatussal ütötték a hátát, a bordáit és a lábát. Ezután nyolc napig börtönben volt, hol végighallgathatta mások megkínzását, és szemtanúja volt egy fiatal férfi színlelt kivégzésének. Szabadulás után derült ki, hogy a verés során négy bordája is eltört.

Olexander és Oleh ma már biztonságban van ukrán ellenőrzésű területeken. A BBC-nek bemutattak olyan fotókat és rendőrségi jelentéseket, melyek egyértelműen alátámasztják a kínzásukról szóló történeteket.

A lapnak név nélkül nyilatkozó herszoni orvos bemutatott egy kórházi zárójelentést, melyen egyértelműen fogalmaznak: testcsonkításra utaló jeleket azonosítottak egy ember testén, majd részletezik a különféle horzsolásokat, valamint vágások, áramütés, fojtogatás és megkötözés nyomait. Aki ehhez hasonló sérülésekkel került kórházba, az orvos szerint kivétel nélkül megégett kézzel és lábbal érkezett az egészségügyi intézménybe. Egy férfi egyszer arra panaszkodott, hogy homokkal teli tömlővel verték agyba-főbe.

Mindez semmi ahhoz képest, hogy

akadt olyan beteg, aki a nemi szervén égésnyomokkal kért segítséget, míg egy megerőszakolt nőt fejlövéssel szállítottak a kórházba. De volt olyan civil is, akinek a hasán és hátán forró vasaló nyomát találták. Egy másik embernek pedig két vezetéket csatlakoztattak az ágyékához, majd ráparancsoltak, hogy álljon egy vizes rongyra.

Az orvos szerint ennél sokkal több embert kínozhattak meg, akik a történtek után nem mernek segítséget kérni még súlyos sérülések esetén sem. Mások pedig attól tartanak, hogy ha jelentkeznek, akkor a szeretteiket is megkeresik az oroszok.

Nem a BBC az egyetlen, ami próbálja felderíteni, mi folyik Herszonban. Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója és a Human Rights Watch is aggódik a kínzásokról és csonkításokról szóló jelentések miatt.

Belkis Wille, a Human Rights Watch munkatársa szerint a brit közszolgálati média információi összhangban vannak a civil szervezet tudomására jutott esetekkel. Úgy tűnik, hogy az orosz katonák a megszállt területeken folytatják a lakosság terrorizálását, kínzását, miközben ok nélkül tartanak egyeseket fogva, mások pedig titokzatos módon eltűnnek.

„Ezek potenciális háborús bűnök, melyeket vizsgálunk” – teszi hozzá Belkis Wille.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk