/hirek/veszelyben-a-notre-dame-beomolhat-a-boltozat-a-franciaorszagban-tombolo-hoseg-miatt/
hirdetés

HÍREK

Veszélyben a Notre-Dame: beomolhat a boltozat a Franciaországban tomboló hőség miatt

A főépítész aggódik, mert a kőfalak még nedvesek a tűzvész óta, a mostani forróságban pedig túl gyorsan száradhatnak ki.
hirdetés

Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata - figyelmeztet az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős építész.

Noha a 12. századi székesegyház területén elhelyezett több tucat szenzor nem jelez veszélyt, Philippe Villeneuve főépítész aggódik a szerkezet miatt.

A szakember szerdán újságíróknak elmondta, hogy a kőfalak még mindig nedvesek az április 15-i tűzvész oltási munkálatai nyomán és

fennáll a veszélye annak, hogy túlságosan gyorsan száradnak ki a Párizsban e héten várható rekordmelegben.

Villeneuve szerint a falak egyelőre stabilak, de a szerkezet továbbra is törékeny.

hirdetés

"Attól félek, hogy az illesztések vagy a falak, ahogy száradnak, veszítenek az összetartó erőből, és a boltozat egyszer csak megadja magát"

- magyarázta az építész.

Jelenleg szakértők dolgoznak a templom szerkezetének stabilizálásán az előtt, hogy megkezdődnek a helyreállítási munkálatok.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk