hirdetés

HÍREK

Veszélybe került az erdélyi Szent Anna-tó, drasztikusan romlik a víz minősége

A tíz éve még kék színű tó vize az utóbbi években huzamosabb ideig zöld színűre változott.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. június 24.

hirdetés

Súlyos természetvédelmi és turisztikai probléma áll fenn a Szent Anna-tónál, drasztikusan romlik a tó minősége - írja a Székelyhon.ro.

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség Hargita megyei kirendeltségének munkatársa, Demeter László Hargita Megye Tanácsának rendkívüli ülésén beszélt a problémáról, miután a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kutatóival és egy tusnádfürdői biológus közreműködésével részletesen vizsgálták a tó vizének rohamos romlását.

"A tóról készült felvételeken jól látszik, hogy tíz évvel ezelőtt még áttetsző, kék színe volt a tó vizének, ez az utóbbi években viszont huzamosabb ideig zöld színűre változott"

- mondta a szakember.

Szerinte ennek az az oka, hogy a tó algaösszetétele gyökeresen megváltozott, mivel nagy mértékben elszaporodtak bizonyos egysejtű algák. Ez egy invazív halfajnak, az ezüstkárásznak köszönhető, amely közel 10 éve van jelen a tóban. A megjelenése óta szaporodtak el az algák, amelyek a víz színének megváltozását okozzák.

hirdetés

A szakember szerint mihamarabb el kellene távolítani ezt a halfajt, majd megfigyelni, milyen hatással van ez a tó élővilágára.

A biológus felhívta a figyelmet arra, hogy

bár a vízügyi hivatal még mindig ultratiszta vízként tartja nyilván a tó vizének állapotát, valójában azonban már a legrosszabb, hipertróf (túltermő) kategóriába sorolható a víz átlátszósága. Ráadásul egy kellemetlen habzást is megfigyeltek a tó felszínén.

Mint mondta, közbelépés esetén azonnali változás nem várható, de szeretnék, ha még idén beavatkozhatnának a partnerekkel és a hatóságokkal.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk