HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Vegyi fegyver bevetését tervezheti Oroszország az USA és Nagy-Britannia szerint

„Mindannyiunknak résen kell lennünk” - figyelmeztett a Fehér Ház szóvivője. Más nyugati tisztviselők szerint is jó okunk van aggódnia emiatt.

Link másolása

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok attól tart, hogy Oroszország vegyi fegyver bevetésére készül az ukrajnai háborúban - írja a Guardian.

Szerdán az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azt mondta, Oroszország rendelkezik olyan dokumentumokkal, amelyek azt bizonyítják, hogy az Egyesült Államok támogatta a biofegyver-programot Ukrajnában. Aztán az orosz védelmi minisztérium azzal vádolta az "ukrán nacionalistákat", hogy vegyifegyver-provokációt készítettek elő egy Harkivtól északnyugatra fekvő faluban. A tervük az volt a minisztérium szerint, hogy hamisan vádolják meg az orosz erők vegyi fegyverek használatával.

"Oroszországnak már van gyakorlata abban, hogy a Nyugatot éppen azokkal a jogsértésekkel vádolja, amelyek maga Oroszország követ el. Ez mind nyilvánvaló trükk Oroszország részéről, hogy megpróbálja igazolni további előre megfontolt, kiprovokálatlan és indokolatlan támadását Ukrajna ellen"

- reagált erre a Fehér Ház szóvivője a Twitteren.

Jen Psaki azt is kijelentette, hogy Oroszország állítása az Egyesült Államok állítólagos biológiai fegyverekkel foglalkozó laboratóriumairól és arról, hogy vegyi fegyvereket fejleszt Ukrajnában, tévesek. Azt is írta, hogy Kínában is hangoztatták ezeket a hamis állításokat, ezzel pedig látszólag támogatták ezt a propagandát.

"Mindannyiunknak résen kell lennünk, mert Oroszország esetleg vegyi vagy biológiai fegyvereket is bevethet Ukrajnában, vagyis hamis zászlós műveletet hajthat végre ezek felhasználásával"

- figyelmeztett a szóvivő.

Ezt a gyanút erősítették meg más nyugati tisztviselők is egy tájékoztatón.

Kijelentették, hogy "jó okunk van aggódni amiatt, hogy Oroszország nem hagyományos fegyvereket is fog alkalmazni", tekintettel a szíriai polgárháborúban bevetett vegyi fegyverek használatának tapasztalataira.

A nyugati országok tisztviselői egyébként az elmúlt két hétben többször is jelezték, hogy Oroszország különösen halálos fegyvereket is alkalmazhat a háborúban, például vákuumbombát, amely súlyos károkat okoz az emberi testben.

Bár Oroszország tagadja, hogy civileket támadnának Ukrajnában, ennek ellenére folyamatosan bombáznak lakóházakat, egészségügyi intézményeket, iskolákat és más civil területeket, például Mariupolban vagy Harkivban. A civilek és a polgári infrastruktúra elleni közvetlen támadások háborűs bűnnek minősülnek.

Egy 193 ország által aláírt nemzetközi szerződés tiltja a vegyi fegyverek fejlesztését, gyártását, felhalmozását és használatát. Ennek ellenére a szíriai polgárháború során legalább 17 alkalommal alkalmaztak vegyi fegyvert a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerint. Oroszország az elmúlt években próbálta cáfolni, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvert használt volna, majd 2018 áprilisában bizonyítékok nélkül Nagy-Britanniát vádolta meg a Dumában történt klórtámadással, amelyben 40 ember meghalt. Az OPCW viszont arra a következtetésre jutott, hogy a szíriai légierő felelős ezért a támadásért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: