Vasárnapi klasszikus: Stefánia vagdalt
Ehhez az ételhez olyan húst válasszatok, ami némi zsírt is tartalmaz. Legjobb a sertéshús, például lapocka vagy dagadó. Nem kell megijedni, mert egyrészt a zsír úgyis kisül belőle, másrészt pedig sokkal zamatosabb lesz az étel, és egyáltalán nem fog a fűrészporra hasonlítani.
2 kg darált sertéshús, de nem a legszárazabb
8 db tojás
2 db zsömle
4 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
őrölt pirospaprika
só, bors
Elkészítés
Egy nagy tálba (hogy legyen hely gyúrni) beletesszük a darált húst és a hozzávalókat. A közepébe beleütjük a két nyers tojást, a zsömlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk. Mindeközben a maradék hat tojást keményre főzzük.
A fokhagymát sokan fokhagymanyomón átpréselik. Akiknek érzékeny a gyomruk vagy az epéjük, jobban járnak, ha késsel, nagyon apróra vágják. Nem csak a vagdalthúsban, hanem minden más ételben is.
A pirospaprika, só és bors hozzáadása után az egészet összegyúrjuk. Én ennyi húshoz 3 púpos evőkanál paprikát, egy evőkanál sót és egy teáskanál borsot tettem. Persze ez függ a paprika minőségétől, színétől és a család ízlésétől is. Szóval bátran tessék kóstolgatni!
A kemény tojásokat hideg víz alá tesszük és megpucoljuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, ennek a közepére a vagdalt felét egy csíkban elsimítjuk. Nem kell alá semmilyen zsiradék, hiszen a húsból majd kisül. Ráhelyezzük a tojásokat egy sorban. Középre, egymás után (egy kis mélyedét lehet nekik csinálni).
Majd a maradék húst, nedves kézzel "ráépítjük" a tojásokra. Jól rá kell nyomkodni és a végén elsimítani, hogy szép legyen a formája. Bár a legtöbb esetben a sütéskor berepedezik, de attól még az íze megmarad.
Légkeveréses sütőben, 180 fokon és nagyjából 45 percig sütöttem. Ha nagyon pirul a teteje, takarjátok le egy alufóliával! Vasárnapi ebédként krumplipürét vagy más, könnyű köretet adjatok hozzá, a maradék pedig jól jön hét közben, akármilyen főzelék feltétjeként.
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!