hirdetés

HÍREK

Varga Judit berágott a Facebookra

A miniszter szerint visszafogja a cég a posztjai elérését. A probléma az, hogy ilyet csak úgy nem szokott csinálni a Facebook.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2020. december 16.

hirdetés

Varga Judit igazságügyi miniszter friss Facebook-posztjában arról ír, hogy nemrég kirakott egy bejegyzést, és szerinte a Facebook visszafogta a poszt eléréseit, de valószínűleg nemcsak a posztot, hanem általában Varga Judit profilját korlátozza.

„Hétfő reggel arról írtam Facebook-bejegyzést, hogy a közösségi média aktivitásnak kiemelt szerepe lehet a 2022-es választás során, hiszen az online platformokon keresztül a politikusok közvetlenül, jelentős számú választóhoz eljutnak. Megjegyeztem továbbá, hogy a konzervatív oldal ugyan sokat fejlődött e téren, de nem dőlhetünk hátra, sok még a teendő. Láss csodát: ezen bejegyzésem után pár órával a Facebook (annak senki által nem ismert kezelői) előzetes értesítés és indokolás nélkül úgy állította át a hivatalos Facebook fiókommal kapcsolatos algoritmusokat, hogy ezzel a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzéseim elérése, ami egyet jelent azzal, hogy az általam fontosnak tartott politikai üzenetek is jóval kevesebb emberhez jutnak el ezen a csatornán” – panaszolja a miniszer, aki szerint ez a gyakorlat „nagyon nincs rendben”.

Mi, akik 10 éve érezzük a Szeretlek Magyarországnál a Facebook minden apró változását, bízvást mondhatjuk, hogy nagyon valószínű, hogy a miniszter (illetve a tanácsadói) téved, és nem erről van szó.

A Facebook algoritmusa, amely az eléréseket is szabályozza egy roppant bonyolult, soktényezős algoritmus, amely sok mindenre alkalmas, de a Facebook nem használja arra, hogy egyes posztok vagy profilok elérését visszafogja, csak akkor, ha valamilyen módon büntetésben van az illető, de ezt azonnal közlik is.

Ilyen eset lehet például, ha valaki rendszeresen a Facebook alapelveibe ütköző tartalmat (például szexuális vagy erőszakos tartalmat) közöl, és a figyelmeztetések dacára sem áll le vele.

hirdetés

A miniszter enyhe nyomásgyakorlásként azért megemlíti, hogy annak idején azért hozták létre az Igazságügyi Minisztériumban a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy minden, az online/digitális térben tapasztalható kérdést, anomáliát megvizsgáljanak és szükség esetén javaslatot tegyenek a jogszabályi környezet megváltoztatására.

„Látjuk mi történik a világban, látjuk, hogy a globális techcégek mögötti erőcsoportok akár választásokat is képesek eldönteni. Nem szabad naivnak lennünk, minden eshetőségre fel kell készülni és átláthatóvá kell tenni ezen globális cégek működését és döntéseit. A munkát folytatjuk! Addig is várom a Facebook magyarországi kezelőinek mielőbbi tájékoztatását, hogy milyen indokok alapján, milyen időtávra korlátozzák a fiókom elérését, valamint, hogy erről miért felejtettek el tájékoztatni és vajon rendszeresen megteszik-e ezt a magyar politikai élet szereplőivel” – írja még a miniszter.

Világszerte komoly konfliktus van a nagy közösségi oldalak és a politika között, a legismertebb példa erre Trump és a Twitter csatája, amely végigkísérte az amerikai választási kampányt is.

De az a csata nem arról szólt, hogy visszafognák az elérést, hanem hogy az elnök hazudozásait nem tűrte tovább a Twitter, majd a Facebook is többször jelezte, hogy vitatott tartalomról vagy fake news-gyanús posztról van szó.

Az biztos, hogy Magyarországon is mindenki felismerte, hogy milyen nagy véleményformáló erő rejlik a közösségi médiumok felületeiben, és az utóbbi 1-2 évben már a kormány is nagy energiát fektet abba, hogy itt is kommunikáljon, a koronavírus-válság idején különösen fontossá vált a Facebook a kommunikációban.

Maga Orbán Viktor is gyakran itt teszi meg a fontos bejelentéseit, itt kommunikálja a válságkezelést.

Az azonban elég valószínű, hogy a Facebook magyarországi kezelőinek mielőbbi tájékoztatását hiába várja a miniszter, ilyen ugyanis nincsen, a Facebook is regionális rendszerben működik, jelezni lehet persze, ha valami problémánk van, de ennek elbírálása nem Magyarországon történik. Fontos politikai szereplők ügyei persze magasabb szintű megoldást eredményezhetnek, de vélhetően inkább egy átfogó algoritmus-változásba eshettek bele a minapi posztjai Varga Juditnak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk