Valóban megmenthetik a vegánok a Földet – írja egy kiszivárgott hivatalos jelentés
Egy kiszivárgott jelentés hívja fel a figyelmet egy újabb fontos feladatra, amit a klímaváltozás helyzetének javítása érdekében tehetünk. A Guardian azt írja:
az éghajlati válság helyzetének megoldásához egyszerűen nem lesz elég az autók, gyárak és erőművek károsanyag-kibocsájtásának csökkentése.
Az IPCC aktuális jelentése szerint a metánkibocsátás csökkentése érdekében csökkentenünk kell húsfogyasztásunkat. A jelentés készítője az Éghajlat-változási Kormányközi Testület, ami egy 1988-ban megalakult szervezet, melynek létrehozását az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a Meteorológiai Világszervezet kezdeményezte.
A dokumentum azt írja:
a globális hőmérsékletet nem lehet biztonságos szinten tartani, hacsak nem lesz átalakulás abban is, ahogyan a világ az élelmiszereit előállítja.
Az emberek most a bolygó jégmentes felületének 72% -át használják fel a Föld növekvő népessége táplálkozásának, ruházatának biztosítására - figyelmeztet a jelentés. Ugyanakkor a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és az egyéb földhasználat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem egynegyedét eredményezi.
Ezen túlmenően a metánkibocsátás mintegy feléért a szarvasmarhák és a rizsmezők felelősek, míg az erdőirtás és a tőzeges területek eltávolítása további jelentős szén-dioxid-kibocsátást eredményez.
Az intenzív mezőgazdaság hatása – amely elősegítette a világ népességének növekedését 1,9 milliárdról 7,7 milliárdra – szintén fokozta a talajeróziót és csökkentette a talajban lévő szerves anyagok mennyiségét.
A jelentés szerint a jövőben ezek a problémák valószínűleg várhatóan tovább súlyosbodnak.
Az új IPCC-jelentés hangsúlyozza, hogy a földeket fenntarthatóbb módon kell kezelni, hogy a jelenlegihez képest sokkal kevesebb szén-dioxid szabadítson fel. A tőzeget vissza kell állítani a vízelvezető rendszerek megállításával,
a húsfogyasztást csökkenteni kell a metánszennyezés csökkentése érdekében és az élelmiszer-pazarlást is csökkenteni kell.
A jelentés által javasolt intézkedések között szerepel a vegetáriánus és vegán étrend irányába történő jelentős elmozdulás javaslata. „Az egészséges és fenntartható étrend fogyasztása, például a durva szemű hüvelyeseké és zöldségeké, valamint a diófélék és a magvak fogyasztása jelentős lehetőségeket kínál az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére” – fogalmaz a jelentés.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!