hirdetés

HÍREK

Valóban ellopták Einstein agyát? 6 furcsaság a tudomány világából

Azt tudtad például, hogy már álltak a gízai piramisok, amikor még éltek az utolsó mamutok?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 08.

hirdetés

Tudtad, hogy több tízezer medúza keringett egy időben a Föld körül? És azt, hogy már álltak a gízai piramisok, amikor az utolsó gyapjas mamutok kipusztultak? Vagy azt, hogy Albert Einstein agyát halála után egy fanatikus patológus ellopta, hogy saját pincéjében tárolhassa?

A Buzzfeed szedett össze néhány tudományos furcsaságot, amelyből mi most kiválasztottuk a 6 legérdekesebbet.

1. 1991-ben 60 ezer medúza keringett a Föld körül

1991. júniusában a Columbia űrrepülő 7 emberrel és 2478 medúzával a fedélzetén indult az űrbe. A tengeri lények annyira jól érezték magukat, hogy szaporodtak is, így mire visszatértek, már 60 ezren voltak.

2. Öt repülő kígyófaj él a Földön

hirdetés

A repülés nem egészen igaz, hiszen nem tudnak felemelkedni, viszont képesek fák között siklani a levegőben. Így hát bocsánatos bűn, ha valaki azt hiszi, repülnek. Ezek a kígyók amúgy Dél- és Délkelet-Ázsiában élnek.

3. Az arcunk számára gyorsabban telik az idő, mint a lábunknak

Az „idődilatáció” az einsteini relativitáselmélet egyik „mellékhatása”. Úgy is emlegetik, hogy az „iker paradoxon”. Einstein elmélete szerint, ha egy ikerpár egyik tagját felküldjük az űrbe, ahol nagysebességgel utazik az univerzumban, lassabban öregszik, és ha visszatér a Földre, fiatalabb lesz a testvérénél.

Az elméletet később bizonyítani is sikerült mégpedig úgy, hogy repülőkkel órákat küldtek fel az űrbe. Ugyanez az időeltérés már akár egy méter magasságkülönbségnél is igaz. Persze olyan apró a különbség, hogy az ember számára érzékelhetetlen, de elméletben az arcunk lassabban öregszik a lábunknál, mert lent leheletnyivel erősebb a gravitációs erő vonzása.

4. Földönkívüli alkohol

A Sas csillagkép átmérője ezerszer nagyobb a mi naprendszerünknél, és annyi etilalkoholt tartalmaz, hogy hosszú évekig részeg lehetne tőle minden egyes ember a Földön. Sajnos azonban 10 ezer fényévre van, és más, kevésbé csábító vegyületekkel keveredik, például hidrogén-cianiddal.

5. Albert Einstein halála után az agyát ellopta egy patológus, és 240 darabra vágta

Amikor 1955. áprilisában Einstein meghalt, Thomas Harvey volt a Princeton Kórház ügyeletes patológusa. A tudós azt akarta, hogy a maradványait hamvasszák el, és a hamvait szórják szét. Harvey azonban mást gondolt.

A tudós agyát 240 darabra vágta, és a pincéjében tárolta.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy erre kapott-e engedélyt a patológus, vagy nem, de az biztos, hogy tudományos kísérleteket végzett rajta, miután minden irányból alaposan lefényképezte. A darabokat tartósította is, így kárt tulajdonképpen nem tett, sőt.

Einstein_brain_-_T.Harvey

Fotó: Wikimedia Commons

6. Már álltak a piramisok, amikor az utolsó gyapjas mamut elpusztult

A legtöbb mamut 10 ezer éve kihalt, de egy kis populáció megmaradt az Északi-Jeges-tengeren található Wrangel-szigeten, körülbelül időszámításunk előtt 1700-ig. Ekkor a gízai piramisok már több száz éve álltak.mamut

Forrás: BuzzFeed


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk