HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Valóban ellopták Einstein agyát? 6 furcsaság a tudomány világából

Azt tudtad például, hogy már álltak a gízai piramisok, amikor még éltek az utolsó mamutok?

Link másolása

Tudtad, hogy több tízezer medúza keringett egy időben a Föld körül? És azt, hogy már álltak a gízai piramisok, amikor az utolsó gyapjas mamutok kipusztultak? Vagy azt, hogy Albert Einstein agyát halála után egy fanatikus patológus ellopta, hogy saját pincéjében tárolhassa?

A Buzzfeed szedett össze néhány tudományos furcsaságot, amelyből mi most kiválasztottuk a 6 legérdekesebbet.

1. 1991-ben 60 ezer medúza keringett a Föld körül

1991. júniusában a Columbia űrrepülő 7 emberrel és 2478 medúzával a fedélzetén indult az űrbe. A tengeri lények annyira jól érezték magukat, hogy szaporodtak is, így mire visszatértek, már 60 ezren voltak.

2. Öt repülő kígyófaj él a Földön

A repülés nem egészen igaz, hiszen nem tudnak felemelkedni, viszont képesek fák között siklani a levegőben. Így hát bocsánatos bűn, ha valaki azt hiszi, repülnek. Ezek a kígyók amúgy Dél- és Délkelet-Ázsiában élnek.

3. Az arcunk számára gyorsabban telik az idő, mint a lábunknak

Az „idődilatáció” az einsteini relativitáselmélet egyik „mellékhatása”. Úgy is emlegetik, hogy az „iker paradoxon”. Einstein elmélete szerint, ha egy ikerpár egyik tagját felküldjük az űrbe, ahol nagysebességgel utazik az univerzumban, lassabban öregszik, és ha visszatér a Földre, fiatalabb lesz a testvérénél.

Az elméletet később bizonyítani is sikerült mégpedig úgy, hogy repülőkkel órákat küldtek fel az űrbe. Ugyanez az időeltérés már akár egy méter magasságkülönbségnél is igaz. Persze olyan apró a különbség, hogy az ember számára érzékelhetetlen, de elméletben az arcunk lassabban öregszik a lábunknál, mert lent leheletnyivel erősebb a gravitációs erő vonzása.

4. Földönkívüli alkohol

A Sas csillagkép átmérője ezerszer nagyobb a mi naprendszerünknél, és annyi etilalkoholt tartalmaz, hogy hosszú évekig részeg lehetne tőle minden egyes ember a Földön. Sajnos azonban 10 ezer fényévre van, és más, kevésbé csábító vegyületekkel keveredik, például hidrogén-cianiddal.

5. Albert Einstein halála után az agyát ellopta egy patológus, és 240 darabra vágta

Amikor 1955. áprilisában Einstein meghalt, Thomas Harvey volt a Princeton Kórház ügyeletes patológusa. A tudós azt akarta, hogy a maradványait hamvasszák el, és a hamvait szórják szét. Harvey azonban mást gondolt.

A tudós agyát 240 darabra vágta, és a pincéjében tárolta.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy erre kapott-e engedélyt a patológus, vagy nem, de az biztos, hogy tudományos kísérleteket végzett rajta, miután minden irányból alaposan lefényképezte. A darabokat tartósította is, így kárt tulajdonképpen nem tett, sőt.

Einstein_brain_-_T.Harvey

Fotó: Wikimedia Commons

6. Már álltak a piramisok, amikor az utolsó gyapjas mamut elpusztult

A legtöbb mamut 10 ezer éve kihalt, de egy kis populáció megmaradt az Északi-Jeges-tengeren található Wrangel-szigeten, körülbelül időszámításunk előtt 1700-ig. Ekkor a gízai piramisok már több száz éve álltak.mamut

Forrás: BuzzFeed

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: