HÍREK

Választási botrány a Vajdaságban: pártaktivisták kézbesítik a magyarországi szavazási levélcsomagokat

A Fidesz legfőbb szerbiai partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái házhoz mennek a szavazóanyagokkal, de valahol Messenger-üzenetben értesítik a szavazókat, hogy a helyi irodában adják le a szavazatukat.

Link másolása

Több településen is a Fidesz leghűségesebb szerbiai partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái kézbesítik a magyar országgyűlési választásokon való részvételhez szükséges szavazási levélcsomagokat - számolt be róla a Szabad Magyar Szó.

Mint megírtuk, szombattól vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat hat külföldi, többek között a szabadkai külképviseleten. A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint a szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat. Az átvétel előtt a külképviseleti választási irodának ellenőriznie kell a választópolgár személyazonosságát, és hogy szerepel-e a jegyzékben.

A 2018-as választások előtt a levélcsomagokat a szerbiai posta kézbesítette, a postások juttatták el a címzetteknek a borítékokat. Most viszont ezek a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáihoz kerültek, egyelőre nem tudni, hogyan - írja a vajdasági hírportál. Cikkük szerint

az aktivisták arra kérik a szavazókat, hogy a helyi Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH), esetleg a VMSZ-hez közeli cégek irodáiban adják le a borítékot, vagy ha kell, akkor ők másnap visszajönnek érte. De van olyan település, ahol Messenger-üzenetben értesítik őket arról, hogy fáradjanak be a helyi irodába, és ott adják le szavazatukat.

A Szabad Magyar Szó értesülései szerint a CMH szerződést kötött a Szerb Postával, hogy ők kézbesítik majd a levélszavazatokat. Ebből nem is csináltak titkot, hiszen a VMSZ elnöke, Pásztor István március 11-én nyíltan nyilatkozott erről. Azt mondta, "a posta külső segítséget kér, hogy időben eljussanak a borítékok az érintettekhez", ők pedig a CMH-t javasolták erre.

A CMH 2001-ben alakult, támogatói a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Bethlen Gábor Alap. Az egyesület levelek kézbesítésére nem szakosodott, ehelyett a magyarországi pénzek szétosztásában jeleskedett az elmúlt két évtized során.

A Nemzeti Választási Iroda azt közölte a hírportál megkeresésére, hogy "Szerbia több településére (a kézbesítő postákra) már március 11-én, múlt hét pénteken megérkeztek a küldemények. A külföldi kézbesítés rendjét a célország jogszabályai rögzítik, így Szerbiában az ottani kézbesítési szabályozás az irányadó.”

A Szabad Magyar Szó szerint ez a válasz arra utal, hogy az NVI nem tudott arról, hogy a levélszavazási csomagokat pártaktivisták viszik majd ki, erről a Szerb Posta és a Vajdasági Magyar Szövetség egyezett meg. Ezt viszont egyelőre sem a Szerb Posta, sem a CMH nem erősítette meg a portál érdeklődésére.

A Magyar Mozgalom (MM) szerint ezzel a lépéssel a VMSZ veszélybe sodorta a magyarországi választások tisztaságát. Közleményükben jelezték, hogy ők, illetve szimpatizánsaik is azt tapasztalják, hogy a VMSZ aktivistái megjelennek a házaknál, "van ahová kopogtatás nélkül bemennek és ők maguk ki is töltik a szavazólapokat".

"Az aktivisták a szavazóanyag átadásakor semmiféle átvételi elismervényt nem adnak és nem is íratnak alá a polgárokkal. Semmilyen nyoma nincs neki, ki vette át, és ki nem vette át szavazási dokumentációját, ami azt jelenti, hogy nem tudhatjuk, végül nem a VMSZ irodáiban töltik-e ki a szavazópolgárok helyett a választási és népszavazási íveket"

- írják.

Az MM szerint a VMSZ azzal, hogy "így rátelepedett az anyaországi választások vajdasági folyamataira, követhetetlen, a szavazás titkosságát sértő eljárásaival a teljes szavazási folyamatot sodorta veszélybe". Úgy vélik, ez akár választási csalásnak is tekinthető, és ha "ez a miloševići időket is megszégyenítő erőszakos viselkedés oda vezet, hogy a Nemzeti Választási Iroda megsemmisíti a külhoni szavazást, az a VMSZ felelőssége lesz".

Felszólították a VMSZ aktivistáit, a párt tagságát és minden érintettet, hogy "mérlegelje, helyesen cselekszik-e, jogszerűen, és a választási törvénynek megfelelően jár-e el, amikor teljesíti a párt vezetőségének utasításait a levélszavazatokkal kapcsolatban". Felhívták a figyelmüket arra is, hogy jogukban áll elutasítani a szabálytalanság elkövetésére való felbujtást.

"A VMSZ szégyellje magát, amiért besározta az anyaországi választások tisztaságát, a botrány következményeiért kizárólag őket terheli a felelősség. Egyúttal felszólítjuk a pártot, haladéktalanul vessen véget a vajdasági magyarság kiskorúsításának!"

- áll a Magyar Mozgalom elnökségének közleményében.

Címképünkön: Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, miniszterelnök-helyettes (v), Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miniszterelnök (b3) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (b4) a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET: