/hirek/urszemet-urhulladek-muholdak-remove-debris/
hirdetés

HÍREK

Már a Föld környékét is sikerült teleszemetelnünk néhány évtized alatt

Több mint egymillió biszbasz kering körülöttünk, muszáj kezelni a problémát. Egy ideje már tesztelik az eszközt, amivel össze lehet gyűjteni az űrhulladékot.
Forrás: Space.com, BBC, NASA Fotó: Illsuztráció/Pixabay - szmo.hu
2019. április 04.

hirdetés

Tavaly ősszel rövid videót tettek közzé Youtube-on. A felvételen egy kis tárgy látható, amint a Surrey-i Egyetem űrhajója előtt halad, azután hálót lövell ki magából, a háló beborítja a dobozt.

Az akció az űrszemét összegyűjtésére fejlesztett speciális háló tesztje volt. A RemoveDebrist a Föld felszínétől 300 kilométeres magasságban tesztelték, a cél az, hogy a kütyü a hulladék begyűjtése után a Föld felé zuhanjon, és később elégjen a légkörben. A Remove Debris kibocsátása annak a kísérletsorozatnak a része volt, amellyel különféle, űrhulladék gyűjtésére alkalmas eszközöket tesztelnek.

A Föld körül ugyanis hatalmas mennyiségű űrszemét kering.

Az űrszemét vagy kozmikus hulladék azoknak a mesterséges eredetű tárgyaknak neve, amelyek a világűrben keringenek, nem hasznosíthatók, nem hozhatók működőképes állapotba – vagy olyan tárgyak, amelyeket elhagytak a világűrben az asztronauták. Ilyen például Edward White fél pár kesztyűje, amit az 1965-ör űrsétán hagyott el.

A kozmikus hulladék legnagyobb része azonban a műholdak és űrállomások kisebb-nagyobb levált darabjai vagy alkatrészei, vagy az egymással összeütköző és akár százezernyi darabra hulló objektumok elemei.

hirdetés

Az emberi tevékenység is az űrszemét mennyiségét növeli. 2007-ben például a kínaiak egy műholdak kilövésére alkalmas fegyvert teszteltek, és amikor sikeresen szétlőttek egy leselejtezett időjárási műholdat, az 150 ezer darabra robbant.

Ha kíváncsi vagy a videóra, lapozz!
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk