HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Ingyenes antitestvizsgálatot és újraoltást szeretnének azok, akik a kínai vakcinát kapták, de nincs ellenanyaguk

Már több mint 1700-an csatlakoztak ahhoz a Facebook-csoporthoz, amely azokat az embereket gyűjti, akik megkapták a kínai vakcina második adagját is, de a rajtuk elvégzett antitestvizsgálat alapján nem szereztek immunitást.

Link másolása

Mint arról korábban beszámoltunk, sokaknál, akik a Sinopharm-oltását kapták, nem alakult ki megfelelő védettség a koronavírus ellen. A 444.hu korábban több mint 500, olvasók által beküldött antitest vizsgálat eredményét elemezve arra jutott, hogy az mRNS-vakcinák - tehát a Pfizer és a Moderna - általában viszonylag gyorsan beindítják az S-fehérje elleni antitestválaszt, és nagyon magas szinteket mérnek ezeken a teszteken. Viszont sokaknak negatív lett az oltás utáni eredményük, döntő többségében azoknak, akiknek a kínai vakcinát adták be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt közölte, hogy nincs meggyőződve arról, hogy az idősek és társbetegségben szenvedők esetében megfelelő védelem alakulna ki a Sinopharm oltásával. Arra jutottak, hogy a vakcina hatásos a covid megelőzésében 18-59 évesek körében, csakhogy Magyarországon a Sinopharmmal főleg épp az időseket oltották.

Rusvai Miklós virológus korábban az ATV-ben azt mondta, 20 százalék lehet azoknak az aránya, akiknél nem működik a Sinopharm oltóanyaga, őket egy más típusú vakcinával mielőbb újra kellene oltani.

Az elmúlt hetekben a Facebookon szerveződött egy csoport "Sinopharm vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel" néven, amelyhez már több mint 1700-an csatlakoztak. Mint írják, "a csoport célja a laboratóriumi ellenanyagvizsgálaton negatív vagy alacsony szintű eredményekkel rendelkező kétségbeesett emberek vizsgálatának kezdeményezése illetve szükség esetén újraoltása".

"Nem oltásellenesek vagyunk, hanem aggódunk a szüleink miatt"

- mondta Englohner Beáta, a csoport létrehozásának kezdeményezője a 24.hu-nak.

Őt ugyan nem a kínai vakcinával oltották be, de az édesanyját igen, és neki negatív lett az antitestvizsgálat-eredménye. És mint kiderült, sokan vannak még ezzel így, ezért is hozta létre Beáta ezt a csoportot. A feltöltött vizsgálati dokumentumok alapján

leginkább a 60 évnél idősebbeket érinti az a probléma, hogy a két oltás után nem alakul ki a szervezetükben megfelelő mennyiségű ellenanyag ahhoz, hogy immunisak legyenek a vírussal szemben.

A csoport vezetői több minisztériumnak, sőt személyesen Orbán Viktornak és Müller Cecília országos tisztifőorvosnak is küldtek levelet, amelyben segítséget kérnek a probléma megoldására. Több mint 170 laboreredményt is csatoltak a levélhez, hogy bizonyítsák, nagyon is sokan érintettek ebben.

Arra kérik a kormányt, hogy a két Sinopharm-oltás után tegyék lehetővé a megfelelő szerológiai tesztek ingyenes elérhetőségét, ideértve a sejtes immunitást és az antitestszámot mérő vizsgálatokat is. Az elvégzett tesztek eredményei alapján biztosítsák a lehetőséget vagy egy újabb, más típusú, lehetőleg mRNS alapú oltóanyaggal történő ismétlő/emlékeztető harmadik oltás felvételére, vagy teljesen negatív eredmények alapján tegyenek lehetővé egy újbóli regisztrációt egy újabb oltási sorozatra, mivel az érintettek oltatlannak tekinthetők.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszolt is a levelükre, azt írták, hogy "egy vakcina hatékonyságát, hatásosságát nem az oltásban részesült egyénnek a laboratórium által vagy gyorsteszttel elvégzett antitestvizsgálatának eredménye igazolja vagy kérdőjelezi meg". Hozzátették, hogy "a különböző technológiák alapján kifejlesztett Covid-19 elleni védőoltások részben eltérő módon fejtik ki hatásukat a szervezetben. Éppen ezért a nemzetközi egészségügyi szervezetek nem javasolják a lakosságnak a szerológiai vizsgálatokat a Covid-19 elleni védőoltás után a védettség kiértékelése céljából". Azt is közölték, hogy

jelenleg nincs lehetőség harmadik oltás beadására sem ugyanabból, sem másik vakcinából.

Ugyanakkor több szakember is támogatja a csoportot, például Pusztai Erzsébet infektológus, Rusvai Miklós víruskutató, Duda Ernő virológus és Kemenesi Gábor víruskutató is egyetért abban, hogy a követeléseik indokoltak és jogosak.

Április végén indult egy országos antitestvizsgálat, amelyhez a kínai vakcinával oltottakat toboroztak. Kásler Miklós május elején egy videóban azt mondta, hogy az első eredmények május végére lesznek meg, de a 24.hu érdeklődésére május 31-én nem válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke is megpróbálta kideríteni, hogy mit tervez a kormány azokkal, akiknél a második oltás után sem indult be, vagy nem kellő mértékben az antitestképződés. Írásban benyújtott kérdésére azonban Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára konkrétumok nélküli választ adott. Azt írta ugyanis, hogy a kérdést feltevő DK-s képviselő olyan oltóanyaggal kapcsolatban szeretne bizonytalanságot kelteni, amelyet a WHO engedélyezett. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy a DK-t "csak a vélt politikai előny érdekli, az emberek egészsége nem". Arra kérte az ellenzéket, hogy "adják fel oltásellenes politikájukat" és kérjenek bocsánatot a magyar emberektől.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: