/hirek/ujabb-aldozata-van-az-agyevo-amobanak-egy-amerikai-ferfinel-mutattak-ki/
hirdetés

HÍREK

Újabb áldozata van az agyevő amőbának, egy amerikai férfinél mutatták ki

A klímaváltozás miatt egyre több helyen kell számítani a jelenlétére.
hirdetés

Az 59 éves, egészséges észak-karolinai Eddie Gray július 12-én ment el a Hope Mills településen található Fantasy Lake nevű vízi vidámparkba.

Néhány nap után kezdte rosszul érezni magát, erős fejfájása, láza volt, majd szédülni kezdett és hányt is. Ezt követte a nyak bemerevedése és végül elvesztette az eszméletét is, majd kómába esett.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a park mesterséges tavában tenyészett az egysejtű, amely az orron át jutott be a szervezetébe. A Naegleria fowlerinek nevezett amőba az agyat támadja meg, innen kapta a nevét.

Mint kiderült, a szerencsétlenül járt férfi nem az első áldozat volt, a feljegyzések szerint 1962-től 2018-ig 145 esetben mutatták ki, hogy agyevő amőba ölt meg embereket az Egyesült Államokban.

A szakemberek szerint nagyon ritkán találkozni az egysejtűvel, de nem lehet kizárni a jelenlétét. Főleg az állóvizekben, melegben érzik jól magukat. Csak az orron át veszélyesek, mert onnan jutnak fel az agyig, amit megtámadnak. Lenyelve például nem tud gondot okozni. Azt tanácsolják, hogy a "nem mozgó" édesvízi tavak, strandok esetében érdemes orrcsipeszt használni, vagy befogott orral merülni - írta a wsoctv.com.

hirdetés
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk