/hirek/ugyeszseg-nem-kovetett-el-buncselekmenyt-a-ferfi-akit-remhirterjesztesert-vittek-el-otthonabol-a-rendorok/
hirdetés

HÍREK

Ügyészség: nem követett el bűncselekményt a férfi, akit rémhírterjesztésért vittek el otthonából a rendőrök

Egy Facebook-poszt miatt vitték be, amelyben semmilyen valótlanságot vagy elferdített valós tényt nem közölt. A gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szembeni panaszának helyt adott az ügyészség.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2020. május 13.

hirdetés

Kedden előállított egy 64 éves férfit a rendőrség rémhírterjesztésért, aki egy Facebook-bejegyzésében például azt is írta, hogy „Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig”. A férfi a 444-nek azt mondta, hogy a kihallgatásán arról is kikérdezték, pontosan kit is tart diktátornak.

Hadházy Ákos egy Facebook-posztban megismételt három olyan állítást, amelyek korábban szerepeltek rémhírterjesztés miatt előállított emberek írásaiban. A képviselő egy kiskunhalasi, egy aparhanti és egy szerencsi esetről beszélt.

"Tisztelt rendőrség, várom Önöket! A fentieket részletesebben kifejtettem ebben a cikkben, jóval többen olvasták, mint pl. annak a nyugdíjasnak a posztját, akinek az ajtaján önök hajnalban, bátor hétfős osztaggal kopogtattak!" - írta a független képviselő a posztjában.

A 444 megkereste az ügyészséget, ahol közölték, hogy a férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, melyeknek az ügyészség helyt adott.

hirdetés

"A férfi őrizetbe vétele és egyben gyanúsítotti minősége megszűnt, és a nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba került vissza" – írták.

Az ügyészségnek az az álláspontja, hogy a „a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz”.

Emellett hangsúlyozták: „A 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4 napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását, és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására”.

Itt a rendőrségi videó a szerencsi nyugdíjas előállításáról:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk