/hirek/tuntettek-a-szinmuveszeti-egyetemnel-minden-magyar-egyetemre-az-var-ami-az-szfe-re-modellvaltasnak-alcazott-elrablas/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Tüntettek a Színművészeti Egyetemnél: „minden magyar egyetemre az vár, ami az SZFE-re, modellváltásnak álcázott elrablás”

Az egyik felszólaló színháztörténeti szégyennek és bűnnek nevezte az egyetem elfoglalását. Ezzel a szakma megosztása volt a kormány célja - vélte, hozzátéve, sikerült nekik, sok munka lesz rendbe hozni.

Link másolása

hirdetés

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak kezdeményezésére szolidaritási tüntetést szerveztek hétfőn estére Budapesten a Vas utcai épület elé. A szervezők az eseményhez azt írták: "Szeptember 1-jétől magántulajdonba kerül. Egy olyan alapítvány irányítása alá, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az Egyetem felett. A mai napig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről. Az erről szóló törvény nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban."

A tüntetésen több százan vettek részt, hogy tiltakozzanak a Színház, és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen.

A felszólalók között volt többek között a kilenc évig az egyetemen tanító Fullajtár Andrea. Most is megerősítette, hogy csak azért nem hagyja ott az osztályát, mert hisz abban, hogy ők a jövő, és nem lehet őket megvezetni.

A rendezőhallgató Antal Bálint, aki elmondta, hogy ő "nem erre az egyetemre jelentkezett". Arról is beszélt, hogy most nem csak magukért állnak ki, hanem mindenkiért, akit ellehetetlenít a hatalom.

hirdetés

A rendező, tanár Bodó Viktor a hatalom arroganciájáról beszélt, majd közölte,

"pillanatnyilag ez Magyarország legszabadabb utcája".

Véleménye szerint egy korszak most lezárult és "ti egy pillanatra sem zuhantatok arra a szintre, ahogy elbántak veletek. Nemsokára, évek múlva ti fogtok jönni". Azt ígérte, hogy ő addig nem lép be az épületbe, amíg nem rendeződik az egyetem autonómiájának kérdése. Színház történeti szégyennek és bűnnek nevezte az egyetem elfoglalását, úgy vélte, ezzel a szakma megosztása volt a kormány célja.

A szintén rendező Hajdu Szabolcs is tiltakozott az "egyetem elfoglalása ellen". A hallgatóknak pedig azt üzente, hogy ne adják át az egyetemet. Beszélt Vidnyászky Attiláról is, akire szerinte a hatalom osztotta ki a tragikus szerepet. Majd megkérdezte: hallott-e valaki konkrét érveket arról, hogy "mi itt a baj?" Azt is elmondta, hogy azért fontos az egyetem elfoglalása, mert

"minden ellehetetlenítési kísérlet dacára még mindig önállóan gondolkodni képes emberek kerülnek ki innen, és nem droidok".

Végül azzal zárta, hogy "ti döntitek el, hogy statisztaként részt vesztek ebben, vagy írtok egy másik darabot". Beszélt arról, hogy ez az ügy az egész országról szól, az ellenség fent szotyizik, és "élvezettel nézni, ahogy a megosztandó szakma lejátssza egymás közt a meccset...Nehéz megszabadulni attól a rémképtől, hogy ezek propagandistákat akarnak itt képezni" - mondta.

A beszédek után a hallgatók közös nyilatkozatot olvastak fel. Ebben támogatták az egyetem vezetőségének hétfői lemondását, és megköszönték az eddigi munkájukat.

Majd a rektori feladatokat ellátó Upor László beszélt a színpadon. Barátságát és együttérzését ajánlotta fel a diákoknak, és elmondta, hogy büszke rájuk.

A forgatókönyvírást tanító író, Németh Gábor szerint közelről egyáltalán nem szép, ahogy "az állam a kegyenceit teljhatalmulag belekurálja az universitasba" - mondta. Szerinte a miniszterelnök az élet szinte minden területén befejezi az autonómia felszámolását. Ehhez "még a rohadék vírus is a kezére játszik" - vélte. A kormány az egyeztetésnek hazudott tájékoztatásain világossá tette, hogy minden magyar egyetemre az vár, ami az SZFE-re holnaptól: modellváltásnak álcázott elrablás".

Gigor Attila filmrendező felolvasta Enyedi Ildikó levelét, aki már augusztus 27-én közölte, hogy a modellváltás és az egyetem szavának semmibevétele miatt távozik az egyetemről. Enyedi azt üzente: nem indítanak osztály Gigor Attilával. Ugyanakkor tiszteletét fejezte ki minden kollégájának, aki még marad a diákjaival. Bár érezte, hogy érett ez a döntése már egy ideje, de hitt abban, hogy számít majd valamit az egyetemi autonómia. Úgy vélte, hogy

"csontig éheztették" az egyetemet.

A fejlesztési tervek mind a fiókba kerültek és büntetésben volt az egyetem. A több mint egy éve kezdődött rágalomhadjáratot nehéz volt átélnie – írta a levelében. Enyedi szerint visszás, hogy Vidnyánszky ideológiai alapú képzésre panaszkodott, majd pont ő hirdetett egy ideológiai programot. A rendezőnő azt ígérte, hogy a közös munkát folytatja diákjaival, a diplomafilmeket pedig úgy kíséri majd végig, mintha még mindig itt tanítana.

A színművészetis hallgatók közül is többen beszéltek arról, hogy a jövőben nem azon kell gondolkodni, hogy hogyan tudnák vétózni, amit eldöntöttek a fejük felett, hanem hogy hogyan tudnának a probléma gyökere ellen a rendelkezésükre álló nyilvánosság segítségével felszólalni.

A rendezvényt itt a vihar szakította meg.

A Mérce tudósítása szerint az érdeklődőket arra kérték, hogy térjenek haza, a hallgatók pedig éjjeli virrasztásra, és az intézmény jövőjéről való közös gondolkodásra visszavonultak az egyetem épületébe.

VIDEÓK: A tüntetésről

Security Check Required

null

Security Check Required

nullhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk