/hirek/tulelo-oslakos-az-esoerdokben/
hirdetés

HÍREK

Ismét sikerült lencsevégre kapni egy amazóniai törzs utolsó élő tagját

Húsz év után ismét sikerült felvételt készíteni arról a férfiról, akit egy amazóniai törzs utolsó élő tagjának tartanak.
hirdetés

A férfit először 1996-ban, majd két évvel később fényképezték le. Most a Funai, a brazíliai őslakosság védelmére alakult kormányszervezet operatőre készített róla videó-felvételt az amazonasi őserdő szívében Rondonia államban. A férfi itt él minden emberi kapcsolat nélkül legalább 22 éve – írja az az ABC News.

A magányos bennszülött egy, a külvilágtól elszigetelten élő törzshöz tartozott, amelyet az 1970-es, 80-as évek során irtottak ki, amikor területükre parasztok és telekspekulánsok érkeztek.

Állítólag a férfi utolsó öt hozzátartozóját 1995-ben veszítette el egy újabb támadás során.

A videón a férfi 50 év körülinek tűnik, és éppen egy fát vág ki.

„Nagyon jól érzi magát, vadászik, főleg madarakra és majmokra, ültetett némi kukoricát és papaját

hirdetés

- magyarázza Altair Algayer, a Funai regionális koordinátora, aki a rejtekhelyről felvételeket készítő csapat tagja volt – jó egészségnek örvend, hála a folyamatos fizikai tevékenységnek."

Nyíllal vadászik, de rejtett üregekkel csapdát is állít zsákmányainak, ahogyan ez a törzsénél szokás volt. Éppen ezért is nevezték el Lyukak Emberének.

Az őslakos már feltűnt egy korábbi brazil dokumentumfilmben, de ennyire még soha nem tudták az arcát elkapni. „Annak ellenére, hogy úgy tűnik: szándékosan hagy nyomokat maga után, mint például a kukoricasorokat, nyilvánvaló, hogy nem akar érintkezni a társadalommal – magyarázza Algayer – Megértem a döntését. Ez az ellenállás és egy kicsit a gyűlölet jele is, mindazok után, amelyeken átment. Fiona Watson, a dél-amerikai őslakos szervezetek fennmaradását segítő Survival International igazgatója szerint „hihetetlen, hogy ez a férfi még mindig él, és ez reményt keltő a jövőre nézve.”

A Lyukak Embere nem az egyetlen, aki távol tartja magát a modern civilizációtól.

Az amazóniai erdők kis rezervátumaiban élnek más halászó, vadászó nomádok is, mint például az Awa törzs tagjai, akiket a Survival International éppen tavaly nyilvánított a világ legveszélyeztetettebb őslakos közösségének.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk