hirdetés

HÍREK

Trump utolsó hivatali napjaiban végezhetik ki az egyetlen női halálraítéltet Amerikában

Közel 60 éve nem volt rá példa, hogy egy nő esetében végrehajtsák a halálbüntetést.
Fotó: KCTV5 News/YouTube - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Egy három bíróból álló csoport hozta meg a döntést pénteken a Washingtoni Körzeti Fellebbviteli Bíróságon, amelynek értelmében mégsem halasztják el Lisa Montgomery kivégzését - írja a CNN.

A halálraítélt jelenleg az egyetlen amerikai nő, aki kivégzésre vár. Ennek dátuma a döntés értelmében január 12-e maradt. Montgomery-t így éppen Joe Biden hivatalba lépése előtt végezhetik ki, aki ígéretet tett a halálbüntetés eltörlésére.

Montgomery 2004-ben, Missouriban fojtott meg egy nyolchónapos terhes nőt, majd kivágta és elrabolta a hasában lévő magzatot. A gyermek túlélte a történteket.

A nő ügyvédje, Meaghan VerGow nem ért egyet a döntéssel, és előre jelezte, hogy fellebbezni fog. A fellebbezés benyújtására szombatig kapott lehetőséget.

hirdetés

“Ismerve Lisa Montgomery mentális betegségét, az egész életére kiterjedő borzalmas kínzást és traumát, valamint azt, hogy a hatalmi pozícióban lévők számtalanszor segíthettek volna, de elmulasztották, semmilyen ok sincsen, hogy véghezvigyék a kivégzését” - érvelt VerGow, aki Donald Trump elnököt arra kérte: változtassa meg az asszony ítéletét életfogytiglanra a halálbüntetés helyett.

Trump elnökként töltött utolsó hónapjaiban már 10 kivégzésre került sor. Ezzel évtizedes rekord dőlt meg az egy évre eső kivégzések számában.

Montgomery lenne 1953 óta az első amerikai nő, akit halálbüntetéssel sújtanak. Abban az évben Ethel Rosenberget végezték ki kémkedésért, valamint Bonnie Brown Heady-t emberrablásért és gyilkosságért.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk