/hirek/tobb-millio-magyar-tunhet-el-evtizedeken-belul/
hirdetés

HÍREK

Több millió magyar tűnhet el évtizedeken belül

Nem túl jók a népességnövekedésre mutató kilátások a legfrissebb Demográfiai Portré szerint.
hirdetés

Miközben minden volt szocialista EU-tagállamban nőtt a termékenység az ezredforduló utáni években, Magyarországon ez a folyamat csak késve indult be, ezért nem várható nagy növekedés, sőt, a kutatók szerint akár 2 millióval kevesebb lesz a magyar lakosság.

A Népességtudományi Kutatóintézet által készített, hétfőn megjelent Demográfiai Portré szerint a volt szocialista EU-államokban a rendszerváltást követően jelentősen csökkent a termékenység, az ezredforduló körüli években mindenhol - legalább néhány évi - 1,3 alatti teljes termékenységi arányszám volt jellemző.

Azonban az 1997-től 2003-ig tartó mélypont után mind a kilenc országban elkezdett növekedni a termékenység - kivéve Magyarországon, ahol ez a folyamat csak 2010 után indult be.

Bár ez a tendencia nem mindegyik államban maradt tartós, Csehországban, Szlovéniában, Bulgáriában, Észtországban és Litvániában egy évtized alatt 0,4-del növekedett a termékenységi arányszám.

Ennek fényében a magyarországi termékenységi arány növekedése a 2020-as évek elejéig a pozitív trendek folytatódása esetén 1,6-es, 1,7-es szintig feltételezhető reálisan, de a népesség hosszú távú reprodukcióját biztosító, kettőt meghaladó érték reális időn belül történő elérése nem tűnik életszerűnek. Ehhez ugyanis Magyarországnak precedens nélküli demográfiai pályát kellene befutnia a jövőben" - írja a portfolio.hu a Demográfiai Portré alapján.

hirdetés

A Napi.hu számokban is leírta, mi várható a következő évtizedekben a fentiek tükrében.

A kutatók számításai szerint 2070-re már csak 7,75 millió fő lesz az ország lakossága a 2011-es 9,985 millió főhöz képest. Más, még rosszabb jövőképet festő becslések szerint csupán 6 millió magyar lesz, míg az optimistábbak "csak" 917 ezer fő mínusszal számolnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk