/hirek/tobb-evtizedes-hidegrekord-dolt-meg-zabaron-57-fokot-mertek/
hirdetés

HÍREK

Több évtizedes hidegrekord dőlt meg, Zabaron -5,7 fokot mértek

Az eddigi adatok alapján jó eséllyel a mostani lehet az évszázad eddigi leghűvösebb áprilisa.
hirdetés

Több évtizedes hidegrekord dőlt meg hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Mint írták, mostanáig április 26-án mínusz 5,3 Celsius-fok volt a hidegrekord, amit 1960-ban, Putnokon rögzítettek. Most hétfőn egy hullámzó hidegfront hatására országszerte hűvösebb volt az idő - írja az MTI.

Zabaron mínusz 5,7 fokig hűlt le a levegő.

A 21. század eddigi leghűvösebb áprilisát éljük - írja az Időkép.

Az előzetes adatok alapján eddig több mint 3 fokkal hidegebb az április a sokévi átlagnál.

Az idei április ezidáig nagyrészt nem a meleg tavaszi idő jegyében telt, a fokozatosan feldarabolódó poláris örvény "támadásainak" köszönhetően jó eséllyel ez lehet az évszázad eddigi leghűvösebb áprilisa.

A hónap nyárias idővel indult, elsején többfelé a 25 fokot is meghaladták a maximumok. Ezt követően azonban északnyugat, észak felől több hullámban hideg, 6-án sarkvidéki eredetű légtömeg zúdult be hazánkba, többfelé nagy pelyhekben szakadt a hó. Átmeneti melegedést követően 13-ától ismét tartósan hűvös, hideg időszak vette kezdetét, a Bakonyban ezen a napon közel 30 centis hó hullott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján

hirdetés
a hónap középhőmérséklete 25-ével bezárólag 7,9 fok, ami több mint 3 fokkal marad el a sokéves átlagtól.

Bár szerdától melegedés jön, átlag fölé csak csütörtökön és pénteken emelkedik a hőmérséklet, így ez az érték pozitív irányban legfeljebb pár tizeddel módosulhat.

A mérések kezdete óta egyébként 1929 áprilisa bizonyult a leghűvösebbnek, akkor 6,8 fok volt a havi középhőmérséklet országos átlaga.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk