HÍREK

Több benzinkútnak is be kellett zárni készlethiány miatt, a nyitva tartó helyeken tömött sorokban álltak az autósok

Van, ahol már csak 5 litert adnak ki, hogy az autósok eljussanak a következő benzinkútig. Eközben pedig péntektől ismét emelkedik az üzemanyagok ára.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. március 10.


Link másolása

Kedden és szerdán több, főleg kisebb magánbenzinkút kényszerült bezárni, vagy jelentősen csökkenteni a kiadott üzemanyag mennyiségét ellátási problémák miatt. Több nyitva tartó kúton pedig hosszú sorok alakultak ki, az ellátási hiánytól tartva ugyanis az emberek megrohamozták a töltőállomásokat - írja tudósításában a Telex.

A lap olvasói arról számoltak be, hogy főleg a főváros déli agglomerációjában fogytak el sok helyen az üzemanyagok.

"A hír igaz, a kis kutaknál nincs benzin a környéken"

– mondta a lapnak egy örkényi benzinkút vezetője, akinek emiatt be kellett zárnia.

Egy táborfalvai és egy újhartyáni kút kapcsán is arról számoltak be, hogy elfogyott a 95-ös benzin, ezért azok a kutak is bezárt átmenetileg.

A Telexnek egy vállalkozó is nyilatkozott, aki egy dabasi és egy ócsai magánkutat üzemeltet. Ő arról számolt be, hogy a dabasi kúton teljesen elfogyott, az ócsain pedig már csak 5 liter üzemanyagot tudnak kiadni fejenként, hogy az autós még el tudjon menni a következő benzinkútig. A vállalkozó szerint egyértelműen a maximált forintos ár a hiány oka.

"A nagykereskedők, így az ÖMV és a Shell már nem hoz be üzemanyagot, mert nem éri meg nekik, a Mol pedig nem fogja bírni"

- mondta a lapnak, hozzátéve: szerinte több száz magánbenzinkút be fog zárni hétvégén.

De nemcsak a főváros környékén jelent problémát az üzemanyaghiány.

A mosonmagyaróvári Oranges Oil kútján már kedden ezzel a táblával szembesült, aki tankolni akart:

Mosonmagyaróváron a helyiek és környékbeliek szerdán megrohamozták a nyitva maradt benzinkutakat, de hasonló a helyzet Győrben is a Telex szerint.

De Szombathelyről, Sárvárról, Csornáról és Kőszegről is érkeztek beszámolók tömött kutakról, elfogyott üzemanyagokról. A nyugati határon lévő Őriszentpéteren azt a tájékoztatást adták ki, hogy elfogyott az üzemanyag, és a legfrissek információik alapján március 24. a következő üzemanyag-szállítás várható időpontja.

A határmenti településeken az is rontja a helyzetet, hogy sokan Ausztriából, Szlovákiából is Magyarországra járnak át tankolni, ott ugyanis jelentősen drágábban az üzemanyagok.

A Telex olvasói szerint a Heves megyei Besenyőtelek benzinkútját is átmenetileg bezárták.

Hajdú-Bihar megyében több, a 4-es útnál lévő hajdúhadházi kúton nincs gázolaj, de van olyan kút is, ahol korlátozottan, csak készpénzért adnak - írja a lap. Egy hajdúböszörményi Shell-kút zárva volt szerdán, a Telex egyik olvasója azt írta: az indoklás szerint kasszahiba miatt. A hajdúdorogi Mol-kúton pedig a lap szerint „csak extra gázolaj 600-ért, mezőgazdasági kút zárva, nem kapnak a traktoroknak gázolajat”.

Péntektől ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Péntektől viszont ismét jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára. A Holtankoljak.hu szerint a benziné bruttó 46 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 77 forinttal nő. Ha nem lenne az árstop, a benzin literenkénti ára 640, a dízelé pedig 717 forint lenne.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk