hirdetés

HÍREK

Tízszeresére is nőhettek a műtéti várólisták az elmúlt hónapokban a magyar kórházakban

Egy mandulaműtétre fél évet, egy sérvműtétre 220 napot kell várni, de egy nyitott szívműtét is hatszor annyi, 304 nap alatt valósulhat meg. A legtöbben, több mint 10 ezren szürkehályog-műtétre várnak.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

Öt-tízszeresére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél, miután három hónapja csak sürgős operációkat végezhetnek az intézményekben - írta meg a novekedes.hu.

Az egynapos sebészeti beavatkozások többsége újraindul, de itt is nagyon hosszú lehet a várakozási idő.

November 10. óta csak sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna. Az összes szabaddá tehető kórházi kapacitást a Covid-betegek számára tartalékolták.

A járvány kirobbanása óta ez már a második olyan időszak, amikor felfüggesztették a halasztható műtéteket. Tavaly március 16-tól egyszer már kiadták az utasítást.

A várólistás beavatkozások a nyári enyhítés előtt gyakorlatilag teljesen leálltak, és később hiába igyekeztek ezeket felpörgetni a kórházak. Az újabb zárlat nyomán rendkívüli módon felduzzadtak a várólisták - írta a lap.

hirdetés

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisa szerint

a legtöbben, több mint 10 ezren szürkehályog-műtétre várnak. Az elmúlt hat hónapban ennél az operációtípusnál 44 nap volt az átlagos várakozási idő, jelenleg 201. Nyitott szívműtétre jelenleg 681-en várakoznak, az ilyen operációkat az elmúlt fél évben átlagosan 56 napon belül elvégezték, most a várakozási időt ennek a hatszorosában, 304 napban jelöli meg az egészségbiztosító.

Nem lett jobb a helyzet más operációk esetében sem: a gerincsérv-műtétekre az eddigi átlagosan 5 helyett 50 napot, a „sima” sérvműtétekre 21 helyett 220 napot kell várni, de akinek egy mandulaműtétete lenne, az is sokat várhat, ez korábban három héten belül megvolt, most legalább fél évig kell rá várni.

Fül-orr-gégészeti, valamint szájsebészeti beavatkozásokat viszont továbbra is csak sürgős szükség esetén végezhetnek, az egynapos ellátásokat a műtétet 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszthez kötik. A műtét napján elvégeznek még egy, antigénalapú gyorstesztet is a betegnél.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk