HÍREK

Tízezrek követelik Amerikában, hogy tiltsák be a valódi fegyvereket a forgatásokon

Azután indítottak petíciót, hogy Alec Baldwin színész véletlenül lelőtte filmje operatőrét, aki belehalt a sérülésébe.

Link másolása

Már közel 25 ezren aláírták a valódi fegyverek forgatásokon való használatának betiltását követelő petíciót az Egyesült Államokban. A petíciót azután indították el, hogy Alec Baldwin a Rust című filmje forgatásán lelőtte Halyna Hutchins operatőrt, illetve megsebesítette a rendezőt is. A forgatásokon használt kellékfegyverek sokszor valódiak, csak vaktölténnyel vannak megtöltve, a Baldwin kezébe adott fegyverben azonban éles lőszer volt.

„Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy még egyszer ilyen elkerülhető tragédia nem fog történni. Nincs mentség rá, hogy ilyesmi megtörténhessen a 21. században. A valódi fegyvereknek nincs többé helyük a filmforgatásokon. Ez nem a korai 90-es évek, amikor Brandon Lee-t hasonló módon megölték. Változásnak kell bekövetkeznie, mielőtt további tehetségeket vesztünk el” – áll a petícióban.

A Rust forgatásán történt baleset után több amerikai filmes is jelezte, hogy ő nem használ a forgatásain igazi fegyvert, vagy ha jelenleg használ is, a jövőben nem fog. Pénteken az ABC rendőrségi sorozatának, a The Rookie-nak a készítői betiltották a valódi fegyvereket a szetben, ezután pedig Eric Kripke, az Amazon Prime The Boys című produkciójának showrunnere is jelezte, hogy a jövőben vizuális effektekkel fogják utólag rámontírozni a képre a fegyverek villanását.

Az Easttowni rejtélyek rendezője, Craig Zobel kiemelte: nincs ok arra, hogy a továbbiakban akár csak vaktöltényekkel töltött fegyvereket használjanak a filmekben. „Ezeket egyszerűen teljesen száműzni kell. Ma már vannak számítógépek. Az Easttowni rejtélyek lövései mind digitálisak. Talán észrevehető ez rajtuk, de kit érdekel? Ez egy szükségtelen rizikó” – fogalmazott.

Alec Baldwinra börtönbüntetés várhat

A megyei seriff jelentéséből az derült ki, hogy Alec Baldwinnak a csütörtöki, új-mexikói forgatáson egy segédrendező biztonságosnak minősített fegyvert adott át, amelyről az asszisztens nem tudta, hogy éles lőszerrel van megtöltve. A lövések következtében a 42 éves Halyna Hutchins operatőr halálos sebet kapott a mellkasába, a mögötte ülő 48 éves Joel Souza rendezőt pedig a vállán érte lövés. Souza azóta már elhagyhatta a kórházat.

Bár a halálos sérülést okozó fegyver típusa nem ismert, az ügy irataiban az szerepel, hogy Dave Halls segédrendező találomra kapott fel egy fegyvert a Hannah Gutierrez fegyvermester által egy asztalra előre kikészített három közül, és azt adta át Baldwinnak, jelezve, hogy biztonságos.

A forgatásokon használt számos kellékfegyver csak utánzat, ám vannak köztük valódi fegyverek is, amelyeket vaktölténnyel töltenek meg, így ugyanis életszerűbb és látványosabb a hatás. A vaktöltények annak ellenére, hogy nem tartalmaznak lövedéket, csak lőport, kis távolságon belül halálosak lehetnek. Éppen ezért a kellékfegyvereket használó forgatásokon az előírásoknak megfelelően fegyvermestereket alkalmaznak, akiknek feladata felügyelni a potenciálisan veszélyes eszközök biztonságos használatát.

Bár baleset történt, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt Alec Baldwin akár 18 hónap szabadságvesztést is kaphat. A színész ugyanis nemcsak a főszereplője, hanem az executive producere is a készülő filmnek, őt terhelheti tehát a felelősség a forgatáson bekövetkezett halálos balesetért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk