hirdetés

HÍREK

Tilos lesz magánpraxisból beteget átvinni az állami ellátásba

A mérleg egyik oldalán a béremelés van, a másik oldalon azonban sorra derülnek ki a cserébe bevezetett szigorítások.
Illusztráció: Unsplash - szmo.hu
2020. október 05.

hirdetés

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor a hétvégén Facebook-videóban jelentette be, hogy elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot.

Azóta már a parlament oldalán is megjelent az erről szóló kormányzati előterjesztés, aminek értelmében három lépcsőben valósulna meg az orvosok béremelése: 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban.

A fentiek mellett a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született, ennek részletei szintén megjelentek.

Azóta már a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is reagált a javaslatra. Közleményükben azt írják, felháborítónak tartják, hogy az EMMI a kiemelt jelentőségű és sok egészségügyi dolgozó életében sorsfordító jelentőségű törvénytervezet véleményezésére mindössze 4 órát adott az érdekvédelmi szervezeteknek.

hirdetés

A tervezet szerint a jövőben az állami és önkormányzati egészségügyi szolgáltatók, tehát a kórházak és rendelőintézetek csak úgynevezett egészségügyi jogviszonyban álló orvosokat foglalkoztathatnak majd.

Ők megemelt fizetést kapnak majd januártól. De a kormány azt is kikötné, hogy aki egy állami kórházban alkalmazásban áll, az csak kormányzati engedéllyel végezhet más kereső foglalkozást. Ez vonatkozna a magánrendelésekre és a másodállásra is – csak a tanításra nem.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint ez nagyon sok orvost érinthet.

"Az a meglátásom, hogy lesznek olyan szakmák, mondjuk egy szülész-nőgyógyászat, ahol egy senior orvos a saját pecientúrával azt mondja, hogy köszönöm szépen, igaz, hogy bruttó kétmillió forint a jövedelmem, de én a magánpraxisban többet keresek meg, és fogja, és elmegy a magánpraxisba, viszi a saját betegeit"

– fogalmazott az RTL Híradónak.

Azt nem tudni, hogyan lehet majd ezentúl választott orvosuk vagy szülésznőjük az állami kórházakban szülő nőknek. További korlátozás lenne, hogy az orvosok az állami kórházban nem fogadhatnának olyan beteget, akit előtte a magánpraxisukban kezeltek.

Rékassy szerint ezáltal ellehetetlenülhet az a bevált gyakorlat, hogy valaki a magánpraxisában fogadja a beteget, majd beviszi az állami kórházba megműteni.

A törvényjavaslat a béremeléssel együtt bevezetné a hálapénz büntetését is. Januártól adni és elfogadni is vesztegetésnek minősülne: aki adja, az akár egy év, aki elfogadja, akár öt év börtönt is kaphat. A hálapénz eltörlésért 2013 óta küzdő rezidensszövetség szerint ez a tempó túl gyors.

"A korrekt az kellene, hogy legyen, hogy akkor lesz betiltva teljes mértékben, amikor ez a bértábla végigmegy. Hiszen a mostani emelés azért még, plusz a többi szigorítás, hogy nem dolgozhatok magánban, az nem kompenzálja sok embernél ezt a dolgot"

– fogalmazott Dénes Tamás, a rezidensszövetség elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége közleményében azt reagálta, hogy a tervezet bértáblával kapcsolatos része számukra nem elfogadható.

Kifogásolják, hogy a vállalkozóként az alapellátásban dolgozó orvosokra nem vonatkozik a béremelés. Valamint szerintük az Orbán Viktorral kötött megállapodásukkal ellentétes, hogy a javaslat alapján akár 40%-kal is eltérhetnének lefelé az új bértáblától.

Az RTL Híradó riportja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk