hirdetés

HÍREK

Tényleg jobb lesz a memóriája annak, aki sok fényképet posztol?

Egy új kutatás szerint a fotózás javítja vizuális memóriánkat, ugyanakkor ronthatja az emlékezést annak a részleteire, amit hallottunk.
Vén Bernadett írása a 7köznapi pszichológia blogon - szmo.hu
2017. november 30.

hirdetés
Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

Ha átfutjuk bármelyik közösségi oldalt, egyértelműen látszik, hogy szeretjük fényképekkel megörökíteni emlékeinket, függetlenül attól, hogy a tengerparton fekszünk, múzeumban nézelődünk, vagy csak sorban állunk a zöldségesnél.

Korábbi kutatások azt állapították meg, hogy a fotózás, vagy a fotók interneten történő megosztása lehetővé teszi számunkra, hogy "kiszervezzük" memóriánkat, tehermentesítve ezzel agyunk kapacitását, ily módon veszítve emlékezetünk hatékonyságából.

Barasch és társai egy idei tanulmányukban azt feltételezték, hogy fotóink közzététele pl. az Instagramon vagy a Facebookon valóban okozhat ilyen hatást, de nem feltétlenül igaz azokra az élményekre, amelyeket szándékosan fotóztunk. Szerintük az emberek kifejezetten azért készítenek képeket, hogy emlékezzenek egy baráti vacsorára, városnézésre.fotozas1

A valóságban természetesen a legtöbb fotót soha nem nézzük meg újra. De vajon mennyire emlékszünk élményeinkre, ha soha nem nézzük meg azokat újra a telefonon/gépen? És vajon a látottak eltérnek az elménkben elraktározott képkockákon a hallottaktól?

Több száz érdeklődő vehetett részt Barasch kísérletében egy múzeumi kiállítás keretében.

A múzeumi látogatás alkalmával voltak, akik fényképezőgéppel a kezükben járhatták végig a kiállítást. Ők bármiről készíthettek fotókat, a kikötés az volt, hogy legalább 10 fényképpel örökítsék meg élményeiket. Miközben a résztvevők a művekben gyönyörködtek, meghallgatták a kísérő audio guide-ot ("hangos vezetőt"). A túra végén kérdéseket kellett megválaszolniuk, amelyben felkérték a vizsgálati személyeket, hogy azonosítsák azokat az objektumokat, amelyeket láttak, vagy hallottak róla valamit az audio guide-ból.

hirdetés
fotozas

Az eredmények szerint azok, akik fotóztak, vizuálisan jobban felismerték a tárgyakat azokkal szemben, akiknél nem volt fényképezőgép. Ugyanakkor kevéssé emlékeztek a hallottakra, mint gép nélküli társaik. A feltételezéseket ellenőrzött környezetben többször is tesztelték, és hasonló eredményre jutottak Baraschék. Mindannyiszor bebizonyosodott a fotózás vizuális és auditív memóriára gyakorolt hatása.

A fényképezőgép tehát alapvetően megváltoztatja a látott/megélt élményhez való hozzáállásunkat. Még akkor is, ha nem készítünk az adott tárgyról fotót, de van egy gépünk, és megvan a szándékunk arra, hogy fotózzunk, jobban megmaradnak a látottak. A felsorolt kísérletek mindegyikéből világossá vált, hogy a fotózás pozitívan serkenti vizuális memóriánkat, de negatívan befolyásolja az auditív memóriát.fotozas2

Összességében leszűrhetjük, hogy élményeink megörökítése és közzététele nem csökkenti annyira agyunk kapacitását, hogy ne emlékeznénk megfelelően a látottakra, még akkor sem, ha ezt megosztjuk másokkal a Facebookon.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, ne hagyd ki a 7köznapi pszichológia blogot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk