HÍREK

„Tarts ki, mindent megteszünk, hogy megmentsünk” – elkeseredetten próbálják evakuálni a katonákat feleségeik a mariupoli acélműből

A katonafeleségek mindennap félnek, hogy az volt az utolsó üzenet váltás a férjeikkel. Borzasztó körülmények között rekedtek a katonák, nincs ivóvíz, élelem és orvosi segítség sem.

Link másolása

Az Azovsztal acélművekben zord körülmények között védik utolsó erejükkel az ukrán katonák országukat, míg az oroszok folyamatos ostrom alatt tartják őket. A bent rekedt katonák feleségei és élettársai megpróbálnak segítséget kérni más országoktól, hogy kimenthessék harcoló párjaikat – írja a The Guardian.

Már két hete szorultak az orosz blokád alá az ukrán védők. Az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának a civilek evakuálására tett kísérlete sikerrel járt, és a jelentések szerint szombaton további 50 embert vittek ki Azovsztal területéről.

„Kitartás” – írta Denisz Prokopenko, az ukrán Azov-ezred parancsnoka a feleségének, Katerynának küldött legutóbbi WhatsApp-üzenetében az ostromlott Azovsztal acélműből, az ukrán Mariupol kikötővárosból.

A Guardiannek nyilatkozott Kateryna és három másik katonafeleség a kelet-lengyelországi Krakkóból. A 27 éves nő most mindent meg akar tenni, hogy ne a pénteki üzenet legyen párjával utolsó párbeszéde.

A 2000 katona számára, akik közül 700 állítólag sérült, a remény egyre jobban fogy, amit a katonáktól ritkábban érkező üzenetek kegyetlenül igazolnak. „Az utolsó üzenet tegnap érkezett” – mondja Kateryna a 30 éves férje által küldött SMS-ről.

„Tarts ki, mindent megteszünk, hogy megmentsünk”

- válaszolta legutóbb szerelmének a tehetetlen nő.

Kateryna a többi katonafeleséggel és a nemzetközi szervezetekkel együtt, az acélgyárban szenvedő és haldokló utolsó katonák kivonására szólít fel. Nem adják meg magukat a védők, mert úgy érzik esélyük sincs az emberséges bánásmódra. Úgy gondolják, hogy a nemzetközi közösségnek kötelessége megakadályozni a mészárlást.

„A körülmények szörnyűek, teljes blokád van, nem tudnak vizet, élelmet vagy bármi mást szállítani. Megosztják az ellátmányt a civilekkel, akik szintén ott vannak. Nem kapnak orvosi segítséget”

- mondja Kateryna.

A borzasztó körülményeket tetézi, hogy a bajtársaik holttestét sem tudják hol tárolni, a hűtőszekrények nem működnek. Egy másik elkeseredett feleség Julia Fedosjuk, akinek férje, a 29 éves Arszenyij szintén az acélműben rekedt, így nyilatkozott a riporternek:

„Ahogy a dolgok állnak, már csak öt napjuk van hátra. Azt is mondta a férjem, hogy van két sebesült katona, akik 24 órán belül meghalhatnak. Sérült szerveik vannak, üszkösödésük, ami két hónapja egyre rosszabbodik. Nincs gyógyszer. Néhányuknak szepszise, nekrózisa van, és rengeteg vért vesztettek.”

A katonafeleségek azt mondták, a dunkerque-i evakuálás inspirálta őket. Szeretnék megmenteni párjaikat, de szerintük ez egy erős ország bátor fellépése nélkül lehetetlen, így várják a nemzetközi segítséget.

„Azov az oroszok számára vörös rongy, gyűlölik őket. Ha Azovból származol, nincs esélyed arra, hogy egészségesen vagy élve térj vissza... Úgy gondoljuk, hogy kormányunk több politikai és diplomáciai lépést tehetne, többet beszélhetnének erről”

– nyilatkozta az egyik feleség.

A 25 éves Anna Naumenko szintén aggasztó hangüzenetet kapott a párjától, Dimitrovtól:

„Nincsenek fájdalomcsillapítók, a leszakadt végtagú emberek számára sem. Nagyon kevés antibiotikum van, és a legtöbbet csak műtéteknél használják. Mesélt nekem egy hároméves kislányról is, aki az Azovsztalban él. Elvesztette a szüleit, és sok ilyen gyerek van a bunkerekben. Körbe-körbe szaladgál, és csipkedi a katonákat, azt mondogatva, hogy „fájdalomcsillapító”

A reménykedő nők szerint a brit kormány nemzetközi összefogásra képes. Az Egyesült Királyságba szeretnének utazni kampányolni, de egyelőre nem tudnak vízumot szerezni, ahogyan sok ukrán sem, mivel a belügyminisztérium honlapja hathetes várakozási időre figyelmeztet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk