hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szopik az elefántbébi

Jól alakulnak a dolgok a Fővárosi Állatkertben csütörtök hajnalban született elefántborjú körül. Mint ismeretes, a jövevény az első 24 órában egyáltalán nem találta meg az emlőket magától, így a szakembereknek mesterségesen kellett megetetni az anyaállattól fejt tejjel. Szombat reggelre azonban – némi segítséggel – sikeresen megtalálta az emlőket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. február 16.

hirdetés

Jól alakulnak a dolgok a Fővárosi Állatkertben csütörtök hajnalban született elefántborjú körül. Mint ismeretes, a jövevény az első 24 órában egyáltalán nem találta meg az emlőket magától, így a szakembereknek mesterségesen kellett megetetni az anyaállattól fejt tejjel. Szombat reggelre azonban – némi segítséggel – sikeresen megtalálta az emlőket.

, zoobudapest.com, Fotók: Bagosi Zoltán

Legújabb hír az Állatkertből:

Napokig aggódtunk mi is és a gondozók is, hogy mikor kezd el szopni a kiselefánt. Fejlődése szempontjból ez nagyon fontos dolog, enélkül az életben maradási esélyei nem túl jók. És most végre itt a jó hír, ma rájött, hogyan kell szopni, és nagy élvezettel lakmározott.

hirdetés

Mai friss képek:

Jól alakulnak a dolgok a Fővárosi Állat- és Növénykertben csütörtök hajnalban született elefántborjú körül. Mint ismeretes, a jövevény az első 24 órában egyáltalán nem találta meg az emlőket magától, így a szakembereknek mesterségesen kellett megetetni az anyaállattól fejt tejjel. Szombat reggelre azonban – némi segítséggel – sikeresen megtalálta az emlőket.

Már anyja emlőiből szopik a csütörtök hajnalban született elefántborjú a Fővárosi Állatkertben. Ez azért fontos hír, mert korábban ez nem sikerült neki, és emberi segítséggel tudott csak a létfontosságú tejhez hozzájutni. Miután az első 24 órában egyáltalán nem találta meg az anyaállat emlőit, a gondozók és az állatorvosok megfejték az Angele nevű elefánttehenet, és az így kifejt tejjel etették meg a kiselefántot.

Péntek folyamán többször is történt ilyen etetés, és szerencsére hamar kiderült, hogy a kicsit oda lehet hívni a cumisüveghez. Ezért a szakemberek azzal próbálkoztak, hogy a cumisüveget az anyaállat alá tartva, az emlők közelében kínálták azt kiselefántnak, hátha így sikerül az emlőkre rávezetni.

A terv végül sikerült is, bár néhány további cselt is be kellett vetniük az állatkerti munkatársaknak. A kicsit ugyanis a cumisüvegből történő etetések alatt nem sikerült egyből az emlőkre „rácsatlakoztatni”. Ugyanakkor az apróság ettől kezdve már jó helyen kezdett keresgélni. Azért, hogy még egy kicsit segítsenek, az emlőket részben elefánttejjel, részben szőlőcukorral és kókuszzsírral kenték be, hogy ezek jellegzetes illatával és részben ismerős ízével a kicsi érdeklődését még inkább felkeltsék a tej természetes forrása iránt.

Szombat reggelre a kiselefánt tétován meg is találta az emlőket, és pár kortyot szopott is. Az igazi áttörés azonban a reggeli elefánttréning idején történt meg, ekkor az elefántborjú végre hosszú perceken át megnyugtatóan szopott, és láthatóan teljesen jóllakott az elefánttejjel. A tejleadást állatorvosok oxitocin injekcióval is segítették. Azóta többször is sikerült önállóan rátalálnia az emlőkre, így ha a helyzet a mai nap során nem változik, és a kicsi ezen a módon rendszeresen tud táplálkozni, akkor valószínűleg a továbbiakban nem lesz szükség emberi segítségre ahhoz, hogy a tejhez hozzájusson.

A kiselefánt sorsát az elmúlt napokban rengeteg ember követte. Rendszeresen érdeklődtek az állapotáról, és szurkoltak, hogy minden rendben alakuljon az apróság körül. Az Állatkert ez úton szeretné mindenkinek megköszönni a nem lankadó figyelmet és a sok biztató szót, üzenetet. Ez igen sokat jelent a kert munkatársainak, különösen azoknak, akik az elmúlt napokban éjt nappallá téve azon dolgoztak, hogy a lehető legjobb esélyt biztosítsák Angele-nek és a borjának.

Az Állatkert írta: "A mai nap folyamán igyekszünk új fotókat is készíteni nektek, de kérjük, értsétek meg, hogy eddig nem ez volt a legfontosabb feladata az elefántok körül ténykedő csapatnak. Fotóst pedig nem engedtünk be hozzájuk: továbbra is csak az lehet mellettük, akinek feltétlenül szükséges. Ismételten köszönjük a sok jó kívánságot, az aggódást. Többek kérdésére: nevet egyelőre nem kapott a pici, szeretnénk őt kicsit jobban megismerni ehhez."

Korábbi írásunk az előzményekről itt olvasható.

Ha aggódsz és drukkolsz a kiselefántnak, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hőszigetelt iglukat kaptak a hajléktalanok Nagykanizsán, hogy túléljék a -15 fokos hideget

A Vöröskereszt akciója sikeres, ketten máris ott éjszakáztak. A hőszigetelt sátrakat az önkormányzat fizette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Nagykanizsán egyszemélyes hőszigetelt sátrakat, iglukat állított fel a Vöröskereszt azoknak a hajléktalanoknak, akik még a legnagyobb hidegben sem akarnak szállóra menni.

Szentesi János, a Magyar Vöröskereszt szociális munkatársa elmondta: „Négy darab, körülbelül 12 milliméteres polifoamból áll, ami össze van ragasztva, itt látható egy hőtükör.”

Bent nagyjából 15 fokkal melegebb van, mint a szabad levegőn. Ez akár életet is menthet.

Ez egy kísérlet tulajdonképpen, ami úgy néz ki, hogy kezd beválni, hiszen pénteken érkeztek az igluk, és már ketten aludtak is benne.”

Az iglukat a város önkormányzata fizette, miután a városban minden évben előfordul, hogy halálra fagy valaki az utcán.

Szőlősi Márta, területi vezető az RTL Híradónak arról beszélt: „Az ember úgy gondolná, hogy józan belátása főleg a saját életével kapcsolatban talán mindenkinek van. De sajnos nincs. És itt jönnek a szociális munkások, akik nem azt nézik, hogy ki miért került oda, ahova és ki mennyire elfogadhatatlan vagy züllött életmódot folytat, hanem csak azt nézik, hogy az illető ugyanúgy egy ember".

hirdetés

A következő napokban egyre hidegebb lesz, a hétvégén valószínűleg már napközben se lesz melegebb -5 foknál, éjjelente pedig akár -15 -20 fokig is hűlhet a levegő.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Trumpék egy nappal hamarabb kiköltöznek, így még tapétát is cserélnek a Fehér Házban

Nem a megszokott módon zajlik majd a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése a Fehér Házba.
Címkép: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Donald Trump és családja már egy nappal korábban kiköltöznek a Fehér Házból, így az új elnök költöztetése is más rendben zajlik majd, mint szokott - írja a CNN.

A hagyomány szerint a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése abban a hat órában zajlik, amikor ők az új elnök beiktatási ünnepségén vesznek részt. Tehát ekkor nem tartózkodnak politikusok az épületben. Maga a költöztetés pedig egy igen jól megkoreografált dolog, mindent képzett költöztetők, takarítók és inasok intéznek. Így, amikor a beiktatásnak vége, az új elnök és családja már az általuk kért ételekkel telepakolt hűtőt és a kedvenc kozmetikai szereikkel felszerelt fürdőszobát találja a Fehér Házban.

Ez most teljesen máshogy zajlik majd, mivel

Donald Trumpék már egy nappal korábban elhagyják a Fehér Házat, így jóval több idő marad a költöztetésre.

A leköszönő elnök és családja a tervek szerint nem vesz részt Joe Biden január 20-i beiktatásán, sőt már Washingtont is elhagyják addigra.

hirdetés

A CNN szerint Biden és felesége a beiktatás előtti estét egy washingtoni hotelben tölti majd. Ezalatt pedig a Fehér Házban lezajlik egy teljes körű fertőtlenítés (amire a lap szerint a koronavírus-járvány miatt van szükség), és szőnyegeket, tapétát is cserélnek, valamint több helyiségben kijavítják a padló hibáit is.

A lap forrásai szerint egyébként Trumpék már nem sokkal a választási eredmények közlése után csomagolni kezdtek, a pakolás felét már el is végezték. Melania Trump pedig már be is dobozolta a saját dekorációinak jelentős részét és Floridába szállíttatta azokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elon Musk csak pár napig volt a világ leggazdagabb embere

A Tesla és a SpaceX vezére hétfőn csaknem 14 milliárd dollárt veszített vagyonából, így ismét Jeff Bezos került a képzeletbeli lista élére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

13,5 milliárd dollár veszteséggel 176,2 milliárdra csökkent Elon Musk vagyona, miután a Tesla részvényeinek értéke 8 százalékkal csökkent hétfőn, írja a Forbes.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Musk néhány nap után ismét átadta az első helyet a világ leggazdagabb embereinek listáján Jeff Bezosnak.

Az Amazon alapítója közel 6 milliárd dollárral, 182,1 milliárd dolláros vagyonnal előzi meg Muskot. Bezosnak sem volt azonban hétfőn jó napja a tőzsdén: az Amazon értéke 2 százalékkal csökkent, ami összességében 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett az 57 éves üzletembernek.

2020 elején Elon Musk még nagyon messze volt a Bloomberg milliárdos listájának élmezőnyétől. Az egyik napról a másikra az egekbe szökő Tesla részvényárfolyamának köszönhetően azonban év végégig 150 milliárd dollárral gyarapodott vagyona, 2021 első hetében pedig a tavalyi összesen 720 százalékos emelkedés után további 12 százalékkal nőtt az autógyártó cég értéke.

A Tesla ma már a világ legértékesebbnek számító autógyára, annak ellenére, hogy tavaly összesen félmillió kocsit épített, ami töredéke a piacot uraló olyan óriások termelésének, mint a General Motors vagy a Toyota.

Musk hétfői veszteségei ellenére is még 20 milliárd dollárral gazdagabb, mint a Bloomberg listáján 154,6 milliárd dollárral harmadik helyen álló, a luxusiparban érdekelt francia Bernard Arnault.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Közpénz költéséről kérdezte a legfőbb ügyészt Vadai Ágnes, a cégek helyett őt hívta be a rendőrség

Az ügyet korábban a 24.hu írta meg, a politikus ennek alapján írt Polt Péternek, ám most arról faggatták, honnan származik az információja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Novemberben írt a 24.hu arról, hogy az állami Antenna Hungária a NER egyik üzletemberének cégétől rendelt feltűnően drágán egy műsort. A cikk alapján a DK-s Vadai Ágnes Polt Pétert kérdezte meg írásban. A legfőbb ügyész ezt feljelentésnek értékelte és az ügyet átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

A politikus ezt követően idézést kapott a rendőrségtől és kedden ki is hallgatták. Vadai a Facebookon mondta el, hogy tíz éve nem járt a Gyorskocsi utcában. Nem érti, hogy az ügyben miért őt idézték be a szerződésben szereplő felek helyett.

"Engem hallgatott meg a rendőrség egy írásbeli kérdés kapcsán és nem a közpénzt költő és kapó cégek képviselőit!"

- írta hozzá.

Videójában beszélt arról is, hogy több mint egy órán át faggatták arról, honnan származik az információja. Erre ő csak annyit tudott válaszolni, hogy a 24.hu írása alapján fordult Polt Péterhez. Majd azt javasolta a rendőröknek, hogy kérdezzék a témáról az Antenna Hungáriát és a titokzatos Magno Studio Kft.-t.

VIDEÓ: Vadai Ágnes beszél az ügyről

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: