HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szlávik: Túleshettünk az ötödik hullám csúcsán, a számok viszont egyelőre lassan csökkennek

Az infektológus szerint lehet abban bízni, hogy olyan mutáns nem fog megjelenni, ami ellen a védőoltások nem jók.

Link másolása

Túleshettünk a járvány ötödik hullámának csúcsán, de a járványügyi adatok egyelőre lassan csökkenek - erről beszélt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Mokkában.

"A kórházban ápolt esetek száma, sajnos az intenzíven lévők száma és a halottak száma lassabban követi a járvány csúcsát"

- fogalmazott Szlávik, aki szerint azért sem csökkennek olyan gyorsan a számok, mert a kezelésre szoruló betegek több hetet is eltölthetnek a kórházakban. Hozzátette, ezért az egészségügyön még egyelőre nem csökken a nyomás.

Az infektológus arra is kitért, hogy nagyon sok idős beteg van most kórházban, "a fiatalok jellemzően enyhébb tünetekkel, jobban vészelik át a betegséget". Szlávik szerint az idősek között viszont sok olyan van, aki nem konkrétan a koronavírus-fertőzés miatt kerül kórházba, de vírushordozó, emiatt automatikusan átkerülnek a Covid-osztályra.

A szakember arról is beszélt, hogy az intenzív osztályokon ápolt betegek döntő többsége oltatlan.

"Sajnos az omikron is tud súlyos fertőzést okozni, ha valaki oltatlan"

- fogalmazott Szlávik, majd hozzátette: úgy tűnik, az omikronnal szemben a három oltás megfelelő védelmet ad, hogy ki tudjuk védeni a súlyos betegséget.

Az infektológus szerint a magyarországi fertőzöttek több 90 százaléka az omikront, illetve annak egyik, lopakodó omikronnak elnevezett variánsát kapta el. Szlávik szerint ettől az lopakodó variánstól nem kell jobban tartani, hiszen a delta variáns esetében is volt már erre példa.

"Úgy tűnik, hogy ennek a hullámnak most már tényleg túl vagyunk a csúcsán"

- jegyezte meg.

Az oltással kapcsolatban Szlávik elmondta, hogy úgy tűnhet, hogy már késő felvenni az első oltást, de azt is hozzátette: nincs feleslegesen felvett védőoltás.

"Nem tudjuk, hogy mi jön később, távolabbra is kell gondolni, esetleg nyári, őszi hullámra, ahol nagyon fontos lehet, hogy valaki be legyen oltva"

- mondta a szakember, aki hozzátette: a baj az, hogy nem akar növekedni az első oltást felvevők száma. Az akcióhetek során ugyan sok embert sikerült beoltani, de nem eleget ahhoz, hogy fenntarthassuk a mostani 60-65 százalékos átoltottságot.

Szlávik János a műsorban azt is elmondta, hogy egyelőre nincsenek súlyosabb mutánsok, de a Föld azon részein, ahol még tombol a járvány, megjelenhetnek újabb variánsok, ám nem szabad elfelejteni, hogy azok is koronavírusok. Így, ha valaki be van oltva, elegendő védelmet kap ezek ellen is, ahogy ez az omikron setében is látszott.

"Lehet abban bízni, hogy olyan mutáns nem fog megjelenni, ami ellen a védőoltások nem jók, és akkor lehet abban bízni, hogy egyesek szerint ebben az évben, vagy jövőre vége a koronavírus-járványnak"

- fogalmazott az infektológus.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: