/hirek/szlavik-janos-tobb-tizezer-magyar-esett-at-a-fertozesen/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Szlávik János: Több tízezer magyar esett át a fertőzésen

Az infektológus főorvos szerint a lakossághoz képest nem magas a koronavírus miatti halálozások száma.
MTI - szmo.hu
2020. május 28.

hirdetés

A koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma Magyarországon lakosságszámhoz képest egyáltalán nem magas - mondta a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Szlávik János ugyanakkor azt is hozzátette: a halálozások és a betegség előfordulása Magyarországon a környező országokéhoz hasonló mértékű, ugyanakkor az, hogy ennyi a haláleset, nem annak köszönhető, hogy nem jól látják el a betegeket.

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de miután a betegség hosszú lefolyású, még sokan vannak intenzív osztályon.

Jelenleg is ápolnak olyan beteget, aki már négy hete van lélegeztetőgépen

- mondta a szakember.

hirdetés

A főorvos beszélt arról is, hogy

az országban több tízezer ember eshetett át a koronavírus-fertőzésen, és az ismert esetek 80 százalékánál is enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlott le a betegség.

Kitért arra, hogy

több mint ezer ember került kórházba, és több mint ötszázan belehaltak a vírus szövődményeibe, hiszen a betegség nem csak a tüdőt, hanem az agyat, a szívet és a vesét is támadja, és ez a beteg alapbetegségeivel együtt végzetes.

Szlávik János kitért arra, hogy a gyerekek esetében a fertőzés enyhe lefolyású, tíz év alatti gyereknél nem tapasztaltak súlyos tüneteket.

A hidroxiklorokin magyarországi alkalmazásával kapcsolatban Szlávik János közölte, a legújabb tudományos eredményeket figyelemmel kísérve úgy döntöttek, nem kezdenek beteget hidroxiklorokinnal gyógyítani itthon.

Hozzátette: mivel nincs törzskönyvezett gyógyszer a koronavírus ellen, azok a terápiák, amelyeket eddig alkalmaztak, korábbi - elsősorban kínai - tapasztalatokon alapultak. Azt mondta: a járvány elején az egyik maláriagyógyszer hatóanyaga valóban szerves része volt a koronavírus-fertőzés terápiájának, "nagyon sok betegnél alkalmaztuk, sikerrel".

A főorvos közölte, azokat a mellékhatásokat, amelyeket az idős, szívbeteg embereknél megfigyeltek, Magyarországon egy esetben észlelték, és ez elenyésző ahhoz képest, hány beteg kapta ezt a gyógyszert. Szlávik János úgy fogalmazott, "valószínű, hogy csak olyan betegeknél alkalmazták, ahol nem alakult ki mellékhatás".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk