hirdetés

HÍREK

Szlávik János: „Kicsit meredek dolog” a budapesti Szuperkupa-döntő

A főorvos elmondta, hogy bár több a pozitív eset, nincs sok beteg. Szerinte jósolni nem szabad, de fontos lenne, hogy az emberek felelősségteljesen gondolkodjanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 29.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, Magyarországon, a budapesti Puskás Arénában rendezik meg az Európai Szuperkupát szeptember 24-én. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy még nincs elfogadott menetrend, nem lehet tudni, hogy négy hét múlva milyen lesz a járványhelyzet, hányan és milyen körülmények között tudják megnézni a meccset.

Az UEFA 3-3 ezer jegyet biztosít a két külföldi csapat szurkolóinak. Ha a jelenlegi tervek szerint tudják megrendezni a mérkőzést, akkor megérkezhetnek a repülőtérre két negatív teszttel, onnan a stadionba viszik őket és vissza a repülőtérre. Emellett testhőmérséklet-mérést is végeznének. Az UEFA-val is tárgyalnak - írja az MTI.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az ATV-ben többek között arról beszélt, hogy

a Szuperkupa "kicsit meredek dolog",

hirdetés

de szerinte ha a szurkolók betartják a szabályokat, akkor sikerülhet.

A szakember elmesélte, hogy nemrég egy koncertet teszteltek kutatók, ahol azt vizsgálták, milyen módon terjed a vírus egy ilyen eseményen. Úgy véli, hogy a focimeccs is hasonló helyzet lehet.

A járvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az utóbbi időben valóban nőtt a fertőzöttek száma, ahogy a környező országokban is. Sok közöttük a fiatal, de ők kisebb eséllyel kerülnek kórházba. A főorvos szerint lazult a fegyelem, és a vírus elsősorban családi rendezvényen, sporteseményen vagy esküvőn terjed, ahol többen vannak és nem viselnek maszkot.

Ugyanakkor azt is látják, hogy

bár több a pozitív eset, nincs sok beteg,

az ő kórházukban sem nőtt a betegszám.

Szlávik szerint fontos lenne megértetni, hogy a maszkviselés fontos, és mindenkinek meg kéne érteni, hogy nem csak magát védi, hanem másokat veszélyeztet, ha nem veszi fel valaki a maszkot. Főleg amiatt, mert sokan tünetmentesek, de így is fertőznek. Az új esetek többsége is ilyen. Az emberek gondolkodására, felelősségérzetére kell hatni, ezzel lehet a problémát jobban kezelni - véli. Mindenkinek át kéne gondolnia azt is, hogy inkább halassza vagy kerülje az olyan eseményt, ahol többen vannak, és fertőzött személy is előfordulhat.

Az iskolakezdésről pedig úgy vélekedik, hogy helyes az, ha megkezdik rendesen a tanévet, de jósolni nem szabad, bár szerinte nem az iskolák fogják a a vírust továbbterjeszteni.

Szlávik János korábban beszélt arról is, az a legfontosabb, hogy a beteg gyereket ne engedjék iskolába, de az is segíthet megelőzni a fertőzést, ha csak az egyik szülő viszi a gyereket az intézménybe, ha a más osztályokba járók nem keverednek egymással, és ha a tanárok távolságot tartanak vagy maszkot hordanak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk