Szív alakú palacsintát ettél már?
A húshagyókedd a farsang utolsó napja. Egész pontosan a húsvét előtti 41. napra eső kedd, a húsvéti böjt előestéje. Ezen a napon szerte a világon tartanak karneválokat, farsangi mulatságokat, lakomákat. Hagyománytól függően van ahol a fánk, máshol pedig a palacsinta kap ilyenkor főszerepet.
Oroszországban palacsinta keddnek is szokták nevezni ezt a napot, Angliában pedig mókás palacsintaevő bajnokságokat és ügyességi palacsintaversenyeket szerveznek.
Mi Mandulás-almás palacsintát készítettünk erre az alkalomra. A titok egyszerű: olyan tésztát kell készíteni, ami sűrű és vastag, a szívecske alak pedig fém-, vagy szilikon tükörtojásforma segítségével kivitelezhető.
1 bögre rizsliszt
1 dl olvasztott vaj
3 db alma
1-2 evőkanál méz
1 evőkanál őrölt mandula
2 teáskanál fahéj
1 mokkáskanál só
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
juharszirup, pirított mandula, méz, lekvár vagy fahéjas cukor
A felhasznált bögre űrtartalma 2,5 dl
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. A reszelt almát összekeverjük a mézzel. A rizslisztet és az őrölt mandulát összekeverjük a fahéjjal. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a sót, az olajat és összedolgozzuk a rizsliszttel. Lazítjuk szódával és csomómentesre keverjük. A legvégén adjuk hozzá a mézes almát. A sűrű palacsintatésztát forró olajban megsütjük.
Merőkanál segítségével formázhatunk a tésztából korong alakú palacsintákat, de tükörtojásforma segítségével akár szívecske alakú is lehet az édesség. Fontos, hogy a palacsinták mind a két oldala átsüljön, ezért sütés közben egyszer meg kell fordítani.
Sütés közben folyamatosan pótolni kell az olajat. A kész palacsintákat papírtörlővel bélelt tányérra tesszük, hogy lecsöpögjön róla a felesleges zsiradék. Melegen kínáljuk hántolt, száraz serpenyőben pirított mandulával. Ízlés szerint csorgathatunk rá mézet, juharszirupot, megkenhetjük lekvárral vagy megszórhatjuk fahéjas illetve vaníliás porcukorral.
Hasonló finomságokért klikkeljetek GasztoRéka konyhájára
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!