HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szinte mindenhol elmaradt a tűzijáték - így ünnepelte a világ az újévet a koronavírus árnyékában

Számos országban továbbra is nő a fertőzöttek száma, így szigorú korlátozások szabtak gátat az ünneplésnek.

Link másolása

Évszázadok óta nem volt a világ olyan csendes szilveszterkor, mint tegnap éjjel. Sydney-től New York-ig épp úgy betiltották a közterületen zajló tűzijátékokat, mint a nyilvános összejöveteleket - számol be róla a BBC.

Európában még szigorúbb korlátozások mellett zajlott a szilveszter, hiszen az új, fertőzőbb vírustörzzsel kapcsolatos félelmek is beárnyékolták. A járvány első évében több, mint 81 millió főt fertőzött meg és több mint 1,8 millió áldozatot szedett világszerte.

Franciaországban este 8-tól 100 ezer rendőrt mozgósítottak az újévi bulik eloszlatására és az éjjeli kijárási tilalom betartatására. Párizsban a metróvonalak fele is le van zárva, ahogyan a bárok, éttermek és kulturális látványosságok is lakat alá kerültek.

Angliában 20 millió főt sújt a kijárási tilalom az új vírustörzs által leginkább érintett régiókban. A lakosok itt az otthonukat sem hagyhatták el, a miniszterelnök, Boris Johnson pedig mindenkit arra intett: ne találkozzon zárt térben a háztartásán kívüli barátokkal és családtagokkal.

Idén nem került sor a megszokott újévi ünneplésre a London Eye előtt, az angol fővárosban ehelyett több helyszínen óriási, központilag szervezett tűzijátékkal és fényshow-val köszöntötték az újévet.

Zárt ajtók mögött zajlott a visszaszámlálás

Csütörtöktől Írországban is szigorítottak a korlátozásokon, betiltva minden vendégséget és bezárva minden üzletet a legszükségesebbeken kívül. Ezen felül az írek legfeljebb 5 kilométeres távolságra hagyhatják el a lakhelyüket.

A németek betiltották a tűzijátékok árusítását, és szigorúan korlátozták, hányan találkozhatnak nyilvános helyeken. Eközben a kilenc hónap múlva leköszönő Angela Merkel megtartotta utolsó újévi beszédét, amiben szokatlanul érzelmesen lépett fel a vírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek terjesztőivel szemben, cinikusnak és kegyetlennek nevezve őket.

Olaszországban este 10 órától lépett életbe a kijárási tilalom, a bárok, éttermek és a legtöbb üzlet is zárva tartott. Ferenc pápa csípőfájdalmára hivatkozva idén nem vezetett Rómában újévi szertartásokat.

Hollandiában hivatalosan január 19-ig tartanak a korlátozások. Az országban megszokott újév előtti visszaszámlálás ezúttal egy amszterdami futballstadionban, zárt ajtók mögött zajlott.

Las Vegasban sem volt tűzijáték

Az Egyesült Államokban eközben számos államban és városban korlátozták az ünneplést. New Yorkban például csupán néhány embernek, főleg segélyhívóknak engedélyezték, hogy személyesen nézzék, ahogyan - az éves hagyomány szerint - a visszaszámlálással együtt ereszkedik le egy óriási kristálygömb a Times Square-en. Eközben számos sztár is a tévé által közvetített koncertet adott.

San Franciscóban és Las Vegasban is betiltották ugyanakkor a tűzijátékokat. Donald Trump elnök szilveszteri tweetjében orvosi csodának nevezte a koronavírus-vakcina érkezését, nem tett említést ugyanakkor a vírusban elhunyt közel 350 ezer amerikairól.

Ausztrália a világon az elsők közt köszönthette az újévet, ám a sydney-i tűzijátékok a kikötőben gyülekező tömeg nélkül zajlottak, és az otthoni ünneplésre is legfeljebb 5 fő jelenlétében kerülhetett sor.

Új-Zélandon már minden a régi

Az újévi tűzijáték ezúttal a kínai fővárosban, Pekingben is elmaradt.

Vuhanban ugyanakkor, ahonnan a járvány körülbelül egy éve terjedni kezdett, többezer ember ünnepelt az utcákon, miközben lufikat engedtek a levegőbe.

Japánban nem került sor a hagyományos újévi eseményre, aminek keretében Naruhito császár és családtagjai köszöntik a lakosságot. Indiában Delhiben és számos más városban is éjjeli kijárási korlátozást vezettek be, hogy megakadályozzák a nagy összejöveteleket.

Új-Zélandon ugyanakkor, ahol a szigorú lezárások és a határzár által már-már sikerült leszámolni a koronavírussal, az ünnepi rendezvények is a régi, megszokott kerékvágásban zajlottak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: