hirdetés

HÍREK

Szijjártó Péter szánalmasnak és nonszensznek nevezte Ukrajna Magyarországgal szembeni lépéseit

A külügyminiszter egy nem is annyira burkolt fenyegetést is megfogalmazott Ukrajna felé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 27.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, Ukrajna hétfőn megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott "agitáció" miatt.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba.

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán biztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre.

Hétfőn Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet is bekérették az ukrán külügyminisztériumba. Szijjártó Péter nonszensznek nevezte az eljárást.

hirdetés

A magyar külügyminiszter kedden egy Facebook-oldalára feltöltött videóban is reagált a történtekre.

Ebben előbb barátságtalannak, majd szánalmasnak és nonszensznek nevezte az ukrán lépéseket, a közlés módját pedig kulturálatlannak.

Elmondta ugyanis, hogy az ukrán külügyminisztérium előbb hozta nyilvánosságra azt, hogy két magyar tisztségviselő beutazását betiltja, mint hogy erről a magyar kormányt értesítették volna.

"Én nem pontosan tudom, mire gondolt az ukrán kollega - akivel egyébként személyesen jóban vagyok -, akkor, amikor arról beszélt, hogy beavatkoztunk az ukrán belügyekbe. Nem tudom, hogy arra gondolt-e, hogy néhány héttel az ukrajnai önkormányzati választások előtt ő és a kárpátaljai megyei kormányzó személyesen vette át tőlem Kárpátalján azt az 50 lélegeztetőgépet, amit nekik adományoztunk"

- mondta Szijjártó.

Azt is hozzátette, hogy a magyar kormány az egyetlen, amely megengedi az ukrán állampolgároknak, hogy átutazzanak az országon Nyugat-Európa irányába. Arra is emlékeztetett, hogy a kormány magyar költségvetési forrásból finanszírozza Ukrajnának az egyik legszennyezettebb kárpátaljai patak vizének megtisztítását.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk