HÍREK
A Rovatból
hirdetés

"Súrolja" a Földet a kisbolygó

Pénteken egy futballpályányi méretű aszteroida süvít el a Föld felszínétől 27.700 kilométerre, ami csillagászati szempontból nagyon közel van - szinte "súrolja" bolygónkat. Ez azt jelenti, hogy közelebb lesz hozzánk, mint a Hold, sőt, még a körülöttünk keringő műholdaknál is. Ti is megnézhetitek, ahogy elhalad felettünk - elmondjuk, hogyan.

Link másolása

Pénteken egy futballpályányi méretű aszteroida süvít el a Föld felszínétől 27.700 kilométerre, ami csillagászati szempontból nagyon közel van - szinte "súrolja" bolygónkat. Ez azt jelenti, hogy közelebb lesz hozzánk, mint a Hold, sőt, még a körülöttünk keringő műholdaknál is. Ti is megnézhetitek, ahogy elhalad felettünk - elmondjuk, hogyan.

A (nem túl költői) 2012 DA14 névre hallgató égitest átmérője 40 és 50 méter között van. Az óránként 28 100 kilométeres sebességgel mozgó, 130 ezer tonnás objektum az Indiai-óceán felett, valahol Szumátra magasságában zúg el felettünk. Annyira közel lesz a Földhöz, hogy emiatt módosul a pályája, keringési ideje a számítások szerint 368 napról 317 napra csökken.

A 2012 DA14 február 15-én, pénteken este magyar idő szerint 20:24 perckor lesz a legközelebb bolygónkhoz. Akkor azonban hazánkból még nem lesz látható - írja a hírkek.csillagászat.hu. A közelítés geometriája miatt a kisbolygó szinte pontosan délről észak felé halad, és még a horizontunk alatt fog tartózkodni. Sokat azonban nem kell várnunk, a szikla 11 perc múlva éri el a horizontot, és percenként majdnem 1 fokot emelkedik.

A gyorsan mozgó kisbolygó a La Sagra Obszervatórium felvételein a felfedezés idején (OAM/La Sagra Survey)

A sűrűbb légrétegeket leküzdve nagyjából este 9-től lesz jól megfigyelhető a Virgo és a Coma Berenices csillagképek határán. Nem lesz azonban elég fényes ahhoz, hogy szabad szemmel is láthassátok, de már a legkisebb távcső is megmutatja a gyakorlatilag folyamatosan mozgó égitestet.

Ami azonban a jelenség előnye, pont az a hátránya is, ugyanis a rendkívüli közelség több, korábban nem tapasztalt nehézséget vet fel a kisbolygó észlelésével kapcsolatban - hívja fel a figyelmet a hírek.csillagászat.hu. Az 2012 DA14 ugyanis olyan gyorsan mozog, hogy még egy katonai látcső látómezejéből is néhány perc alatt kivándorol, nagyobb távcsövek szűkebb látómezejéből pedig egy perc alatt eltűnik. Ha ugyan megtaláljátok, ugyanis a gyors mozgás miatt gyakorlatilag percre pontosan ismernetek kell a helyzetét, különben nem fogjátok meglelni a csillagok közt rohanó fénypontot.

A megfigyeléshez szakemberektől is kaphattok segítséget, ha ellátogattok valamelyik helyszínre az alábbiak közül.

Távcsöves kisbolygó-bemutatók február 15-én (derült idő esetén!):

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló (20-21 óra között előadás, majd a kisbolygó megfigyelése 24 óráig)

Gyöngyös, TESCO parkoló (bemutató 19 órától)

Miskolc, Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló (18 órától előadás, majd távcsöves bemutató)

Pécs. A várostól délre az 58-as harkányi út 6-os km-nél lévő AniVet Állattartó Szaküzletnél gyülekezés távcsövekkel 20:00-tól.

Sülysáp, Csillagvizsgáló (19 órától előadás, utána bemutató)

Szarvas, Városi Könyvtár (16:30-tól előadás, majd megfigyelés egy később kiválasztandó helyszínen)

Szegedi Csillagvizsgáló. 18-23 óra között a kisbolygó-közelítéshez kapcsolódó előadással és jó idő esetén távcsöves bemutatóval várja az érdeklődőket.

Persze, ha borús lesz az ég, akkor még a legjobb távcső sem segít. Az előrejelzések alapján sajnos nagy esély van rá, hogy felhőtakaró fedi majd az ország nagyobb részét péntek este. Nagyon úgy néz ki, hogy derült éjszakára csak az ország keleti-északkeleti területének bizonyos részein van esély.

Ha a borús idő ellenére mégis követni szeretnétek a kisbolygó elhaladását, azt az interneten, élőben is megtehetitek péntek este, ha IDE KATTINTOTOK.

Ha távcsővel szeretnétek követni a mozgását, és szerencsétek lesz, érdemes tájékozódni a kisbolygó pontos helyzetéről, amihez a hírek.csillagászat.hu-n találtok segítséget.

Ha hasznos vagy érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: