HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Súlyos mellékhatások jelentkeztek két alaszkai egészségügyi dolgozónál, miután megkapták a Pfizer-vakcinát

A New York Times szerint mindkét alkalmazott úgy nyilatkozott: nem akarják, hogy tapasztalataiknak negatív hatása legyen az oltási folyamatra.

Link másolása

Súlyos mellékhatások jelentkeztek két egészségügyi dolgozónál egy alaszkai kórházban néhány perccel azután, hogy megkapták a Pfizer-BioNTech-féle koronavírusoltást.

Kedden az egyiküknél, egy középkorú nőnél, akinek korábban semmilyen allergiája nem volt, anafilaxiás sokk állt be 10 perccel azután, hogy megkapta a vakcinát a juneau-i Bartlett regionális kórházban. Ez az életveszélyes reakció akkor alakul ki, ha a szervezet túlreagálja egy idegen anyag jelenlétét.

A nőnek kiütések jelentek meg az arcán és a törzsén, légzési zavarai támadtak és felgyorsult a szívverése

– írta a New York Times.

Miután a dolgozót a sürgősségi osztályra szállították, kapott egy, a súlyos allergiás rohamoknál szokásos epinefrin-injekciót. Ezután tünetei csillapodtak, majd újra felerősödtek. Ekkor szteroidokat és epinefrin-cseppeket adtak neki. Amikor az orvosok le akarták állítani a csepp-adagolást, a nő tünetei újra megjelentek. Ezután az intenzív osztályra vitték, egész éjjel megfigyelés alatt tartották, és csak szerdára virradóra hagyták el a cseppeket, majd úgy döntöttek, hogy még egy napig mindenképpen bent tartják.

Hasonlóképpen reagált két brit egészségügyi dolgozó is a múlt héten, miután megkapták a Pfizer-BioNTech vakcinát, de azóta már jól vannak.

Egy férfi dolgozó szerdán kapta meg az oltást az alaszkai kórházban. Nála is 10 perc után jelentkeztek a tünetek: megdagadt a szeme, szédült és kaparni kezdett a torka. Őt is a sürgősségi osztályra vitték, epinefrinnel, famotidinnel és difenhidraminnal kezelték, bár ő nem került olyan súlyos állapotba, mint kolléganője. Egy órán belül ki is engedték őt.

A kórházban szerda estig összesen 144 dózist adtak be a dolgozóknak.

A kiadott közlemény szerint mindkét alkalmazott úgy nyilatkozott: nem akarják, hogy tapasztalataiknak negatív hatása legyen az oltási folyamatra.

Anne Zink, Alaszka állam tisztifőorvosa megerősítette: nem terveznek változást az oltások menetrendjén, adagolásán.

Bár az amerikai Pfizer és a német BioNTech cég által kifejlesztett gyógyszer a 44 ezer önkéntessel végrehajtott klinikai tesztelés során biztonságosnak és 95%-ban hatékonynak mutatkozott, az alaszkai esetek fokozhatják a mellékhatásokkal kapcsolatos aggodalmakat. Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy e fejlemények nyomán szigorúbb irányelveket kell követni az oltásoknál, és biztosítani a beoltottak alapos megfigyelését.

Dr.Paul A. Offit vakcina-szakértő, annak a külső tanácsadó bizottságnak a tagja, amelynek ajánlásával az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte a Pfizer-BioNTech-oltás sürgős alkalmazását, közölte, hogy bizonyos óvintézkedéseket máris bevezettek.

Például azt, hogy a pácienseknek az oltás után 15 percig a helyszínen kell maradniuk. Ennek is köszönhető, hogy az allergiás sokkot produkáló nőt gyorsan el tudták látni.

Ő is úgy vélekedett, hogy nem kell szüneteltetni az oltásokat, a kutatóknak azonban mielőbb meg kell találniuk a vakcinának azt az alkotóelemét, amely ezeket a reakciókat kiváltja.

Dr.Jay Butler, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) fertőző betegség-szakértője szerint az alaszkai helyzet megmutatta, hogy a megfigyelési rendszer működik. A CDC előírta, hogy az oltást olyan helyeken adják be, amelyek rendelkeznek a szükséges mentőeszközökkel, az oxigénpalackoktól az epinefrinig, hogy kezelni tudják az allergiás sokkot.

A központ szerint beolthatók a súlyos allergiások is, de őket az oltást követően legalább 30 percig megfigyelés alatt kell tartani.

A gyártók egyébként nem titkolták, hogy kiderülhetnek még menet közben ritka, akár súlyos mellékhatások is, tekintettel arra, hogy a koronavírus-vakcina hírvivő RNS alapú eljárással készült, ami új technológiának számít, és ilyen tömeges alkalmazására még nem került sor. Éppen ezért a beoltottak állapotát a tervek szerint legalább két évig figyelemmel kísérik.

A Pfizer szóvivője máris közölte, hogy felvették a kapcsolatot az alaszkai egészségügyi hatóságokkal, és várják az esetek részleteit, és ha szükséges, módosítják az oltás használati utasítását. Azt már korábban is javallották, hogy az oltóhelyek készüljenek fel anafilaxis kezelésére.

Nagy-Britanniában egy 49 éves, tojásallergiás és egy 40 éves, gyógyszerallergiás nőnél jöttek elő az említett súlyos reakciók.

Ezt követően a brit egészségügyi szervek figyelmeztettek: nem kaphatják meg a vakcinát azok, akiknek korábban anafilaxiás sokkjuk volt étel, gyógyszer vagy oltás miatt. Hozzátették ugyanakkor, hogy az ilyen reakció nagyon ritka. A Pfizer ezzel kapcsolatban leszögezte: az oltóanyag nem tartalmaz tojás-alkotóelemeket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: