hirdetés

HÍREK

Stohl András Székelyről és Zsámbékiról: „soha nem fogom szó nélkül engedni, hogy méltatlanul bántsák őket”

A színész kiállt volt osztályfőnökei mellett: 'Azt hiszem erősen jelzés értékű, hogy két ilyen MESTER már nem vállalja az oktatást a Színház – és Filmművészeti Egyetemen.'
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 24.

hirdetés

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet érintő változások kapcsán többen is megírták, elmondták már véleményüket. Nemrégiben például az Örkény Színház a Facebookon a magyar színházi szcéna tagjait buzdította az együttműködésre: "Az Egyetemet érő lejáratási kampány után, az Egyetem szempontjait, javaslatait semmibe vevő eljárás és kuratóriumi kinevezések után a művészeti képzés minőségének védelme, erodálódásának megakadályozása rajtunk, színházi embereken áll."

Hétfőn este Stohl András szintén a közösségi oldalán írta meg gondolatait. Mint írja:

"Mindig is megosztó személyiség voltam, követtem el hibákat, bűnöket is, de soha nem volt megkérdőjelezhető a szakma iránti alázatom, a munkabírásom, valamint az, hogy mindig megpróbáltam a maximumot kihozni egy szerepből".

A Színművészeti Főiskolán két osztályfőnöke volt, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor. "Mindent, amit meg lehet tanulni a szakmámról, azt ettől a két embertől tanultam meg.

hirdetés

Székelynél tisztességesebb, odaadóbb tanárt nem ismerek. Szinte már a puritánságig menően csak a színésznevelés, az elemzés, a pályára segítés, a helyes útra terelés foglalkoztatta.

Mindig azt mondta soha nincs egy igazság, egy helyzetnek számtalan megoldása lehet. Semmi nem érdekelte csak az EMBER...

Csak annyit szeretnék mondani, hogy sajnálom. Sajnálom, hogy azok, akik bírálják soha nem lehettek ennek a két embernek a tanítványai, mert ha ebben a kegyben részesülhettek volna, akkor tudnák, hogy sosem egy az igazság és az ember nagyszerű" - írta posztjában a színész.

A szakma mellett azt is megtanították neki, hogy

"a kultúra nem politikai ügy. Egy művész - legyen az táncos, zenész, énekes vagy színész - mindig mindenkinek játszik függetlenül attól, hogy a nagyérdemű sorai között milyen nemzetiségű, nemű, társadalmi helyzetű, vagy politikai beállítottságú ember ül. A kultúra mindenkié".

Stohl úgy véli, hogy a szakmában soha nem tartana ott, ahol most van, ha nem ők lettek volna a mesterei. Ezért "soha nem fogom szó nélkül engedni, hogy méltatlanul bántsák őket.

Tanárurak, még egyszer: Köszönöm.

Azt hiszem az pedig erősen jelzés értékű, hogy két ilyen MESTER már nem vállalja az oktatást a Színház – és Filmművészeti Egyetemen. Miután azt gondolom, hogy Székely Gábor nálam sokkal okosabb, ezért nem tudok pontosabb mondattal búcsúzni, mint az ő utolsó mondatával.

Akik tájékozatlanul és jogtalanul bántották „kérjenek bocsánatot, vagy szégyelljék magukat".

Stohl András

„mert az EMBER nagyszerű" Mindig is megosztó személyiség voltam, köv... ettem el hibákat, bűnöket is, de soha nem volt megkérdőjelezhető a szakma iránti alázatom, a munkabírásom, valamint az, hogy mindig megpróbáltam a maximumot kihozni egy szerepből. 1986-1990-ig jártam a Színművészeti Főiskolára - akkor még főiskola volt - két osztályfőnököm volt Székely Gábor, és Zsámbéki Gábor.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk