Spárgát és birkát ne! – így ehetsz klímaváltozás-tudatosabban
A világ üvegházhatást okozó gázkibocsátásának egynegyede az asztalokra kerülő élelmiszerekből származik. A Science Friday annak járt utána, hogyan ehetünk okosabban egyre melegedő bolygónkon úgy, hogy azzal a lehető legzöldebbek maradjunk. A foszfortartalmú műtrágya, vagy a friss spárga légi szállítása csak néhány a leginkább bolygókárosító dolgok közül.
Ráadásul az éghajlat-helyzet egyre rosszabbodik:
több árvíz érkezik, több hőhullámot és több aszályt látunk, és kérdés az is, hogy lesz-e élelmiszerválság valamikor a közeli jövőben.
Amanda Little, a téma szakértője azt mondja: ki lehet lépni a szennyező szokásaink sokszor nem is tudatos rutinjából, ha átgondoljuk, mit fogyasztunk és leginkább azt, hogy amíg az adott étel elénk kerül, mennyire szennyezi a környezetet.
Az élelmiszer-pazarlás a másik jelentős probléma - Julie Goddard a Cornell Egyetem szakértője olyan intelligens, frissen tartó csomagolást tervez, a bolygó számára megterhelő anyagok hozzáadása nélkül.
Úgy tűnik, a húsokkal spórolnunk kellene: a Michigani Egyetem tanulmánya összehasonlította a Beyond (húsmentes) Burger termelését ugyanannyi amerikai marhahús-pogácsáéval. A húsmentes burger előállítása 99%-kal kevesebb vizet és mintegy fele energiát igényelt. A tanulmány szerint a Beyond Burger előállítása
90%-kal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez, mint a hagyományos húspogácsák.
"A húsfogyasztók sokszor több bolygót melegítő emissziót termelnek, mint a vezetés vagy a repülés. Általánosságban elmondható, hogy az élelmiszer-termelés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának körülbelül egyötödét teszi ki évente - mondja Little, aki azt is megfogalmazta, hogyan együnk úgy, hogy közben bolygónkat is kíméljük.