Soha ilyen fotók nem készültek még a Tejútrendszerről

Rádióteleszkóp segítségével lényegében az egész tejútrendszert sikerült leképezniük.
Fotók: I. Heywood/SARAO - szmo.hu
2022. február 03.


Link másolása

Számos felvételt készítettek már a csillagászok a Tejútrendszerről, ám olyat, mint amit a napokban publikáltak, még soha nem láthattunk – írja a Popular Science cikke alapján a hvg.hu.

Az összegyűjtött adatok alapján készült képen látszik többek között fekete lyuk és a szupernóva-robbanás utáni maradvány is.

A képet január 26-án adta közre a Dél-afrikai Rádiócsillagászati ​​Obszervatórium (SARAO), amit a MeerKAT rádióteleszkóp segítségével készített.

A szerkezet 64 antenna segítségével rögzíti a világűrből érkező rádióhullámokat, ami azt is jelenti, hogy a maga nemében az egyik legérzékenyebb ilyen berendezés.

A képen vízszintesen látható vörös foltok magát a Tejútrendszert mutatják, míg az élénksárga folt a galaxis közepén helyet foglaló fekete lyukat képezi le.

Fernando Camilo, a SARAO vezető tudósa szerint ez a fekete lyukba áramló anyagból származó rádiójelek magas koncenrációját jelöli. A fekete lyuk melletti vörös szálak olyan mágneses szálak, amilyennel sehol máshol nem talákozhatunk a galaxisban. Jelenleg több mint ezer ilyen szál létezéséről tudni – írja a portál.

Az alábbi képen pedig felrobbant csillagok maradványai láthatók. A kép bal oldalán látható vörös folt egy pulzár, vagyis egy rendkívül gyorsan forgó neutroncsillag, amit 2002-ben fedeztek fel a tudósok.

Emellett sikerült egy olyan szupernóvát is lefotózni, amit korábban még nem figyeltek meg. Ez csupán néhány fényév átmérőjű, az alakja még szinte tökéletes gömb. A benne lévő világos foltok valószínűleg más galaxisok szupermasszív fekete lyukai lehetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk