hirdetés

HÍREK

Senki nem kapott még olyan kezelést a Földön koronavírusra, mint Donald Trump

Egy orvosprofesszor szerint az alkalmazott kísérleti gyógyszerek kombinációja arra utal, hogy az amerikai elnök állapota jóval súlyosabb, mint amit elismer.
Fotó: MTI/EPA /Pool/Ken Cenedo - szmo.hu
2020. október 06.

hirdetés

"Ne féljetek a Covidtól!"

– mondta Donald Trump, miután akciófilmbe illő jelenet végén helikopterrel tért vissza a Fehér Házba a kórházi gyógykezelésről. Az Egyesült Államok elnöke közben látványos mozdulattal tépte le magáról a maszkot, majd arról beszélt, hogy remek szakemberek kezei között volt, és kitűnő gyógyszereik vannak a koronavírusra.

Trump szavait némileg árnyalja, hogy az a kezelés, amit péntek óta kapott a Walter Reed katonai kórházban, a széles tömegek számára elérhetetlen, írja a CNN.

Az amerikai elnökről és feleségéről még csütörtökön derült ki, hogy elkapták a koronavírust. Az első hírek szerint habár Trump és felesége pozitív tesztet produkált, enyhe tüneteik voltak. Az elnök egyenesen duzzadt az energiától, és a karantén ellenére esze ágában sem volt félbeszakítani elnökválasztási kampányát.

Órákkal később a hírek már arról szóltak, hogy Trump állapota rosszabbra fordult, ráadásul az elnök életkora és túlsúlya miatt is a kockázati csoportba tartozik. Pénteken végül kórházba szállították, de már ez előtt megkezdődött gyógykezelése, ami néhány nap után végül csodával határos felépülést eredményezett, hiszen a republikánus politikus majd kicsattan, állítás szerint jobb formában van, mint húsz évvel ezelőtt.

hirdetés

A gond csak az, hogy a rajta alkalmazott terápia szinte egyetlen eleme sem érhető el az átlagemberek számára abban az országban, ahol már 215 ezer felett jár a világjárvánnyal összefüggésben nyilvántartott elhunytak száma.

Donald Trump még a Fehér Házban megkapta a Regeneron nevű gyógyszercég kísérleti antitest-terápiáját, ami a vérbe fecskendezve csökkentheti a tüneteket, összességében pedig a módszertől enyhébb lehet a Covid-19 lefolyása. Korábban 275 betegen már tesztelték a készítményt, ami ígéretes eredményeket produkált, de még nem kapott engedélyt a hatóságoktól.

Az elnök kezelését később a kórházban az ebolára kifejlesztett remdesivir és túlzott immunválaszt megelőző dexametazon kombinációjával folytatták.

Ugyan a remdesivir sem kapott engedélyt a Covid-19 kezelésére, de korábbi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy egy ötnapos kórházi kúra jelentősen felgyorsíthatja a gyógyulás idejét.

A dexametazon ezzel szemben egy kifejezetten olcsó és széles körben elérhető szteroid, melynek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. Egyúttal csökkenti az immunrendszer túlzott reakcióját, így megelőzi a gyakran végzetes citokinvihart. Koronavírus-fertőzötteknek nem ajánlják, kivéve abban az esetben, ha a beteg állapota súlyos. A dexametazon-kúra kockázatát úgy írta le Jonathan Reiner, a George Washington Egyetem orvosprofesszora, hogy néhány páciens, akit ezzel a szteroiddal kezeltek, kevesebb mint egy hónappal később végül elhunyt.

Reiner úgy véli, a kísérleti gyógyszerek alkalmazása és a kombinációk alapján arra lehet következtetni, hogy Donald Trump orvosai szerint az elnök valójában jóval súlyos állapotban lehet, mint amit a nyilvánosság előtt elismer.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk