Segítség a vásárlásban: hogyan kerülhetjük el az egészségünkre és környezetünkre nézve különös aggodalomra okot adó vegyi anyagokat

Egy ingyenesen használható applikáció segít megállapítani, hogy amit a kosarunkba tennénk, tartalmaz-e túlzott mértékben káros anyagokat.

Link másolása

Rengeteg tárgy vesz minket körül: a ruhák, melyeket felveszünk, a bútorok, melyek között élünk, étkészletek, sporteszközök, megszámlálhatatlan dolog, amiről eddig nagyon körülményesen lehetett kideríteni, vajon tartalmaznak-e olyan anyagokat, melyek veszélyesek lehetnek ránk és a környezetünkre nézve.

Az Európai Unióban 2007-ben lépett hatályba a REACH rendeletet, ami a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szól (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). A vegyi anyagok gyártásának és felhasználásának szabályozásával védi az emberi egészséget és a környezetet.

Mik azok a különös aggodalomra okot adó anyagok?

Azok az anyagok, amelyek súlyos és gyakran visszafordíthatatlan hatást gyakorolnak az emberi egészségre és a környezetre. Ezek az úgynevezett SVHC-k(Substances of Very High Concern), melyek bármilyen használati tárgy, árucikk, termék anyagában jelen lehetnek. Fontos, hogy más szabályozás vonatkozik a porított, paszta szerű és a folyékony anyagokra. Ezekben az esetekben a csomagolásról kaphatunk információt, ami szintén nagyon hasznos lehet, hiszen egy alapvetően egészséges termékbe is beleoldódhatnak veszélyes anyagok a flakonjukból például.

@nagyreka_okoanyu

Az élelmiszerek, kozmetikumok, gyógyszerek dobozain fel kell tüntetni az összetevőket. Azonban mindennapi használati tárgyaink, elektronikai eszközeink, bútoraink, ruháink, is tartalmaznak vegyi anyagokat. Az összetevők egy kis része ún. „különös aggodalomra okot adó” anyag is lehet: rákkeltő, az immun- vagy hormonrendszert károsító, természetben hosszan felhalmozódó káros anyag. Az ingyenes és reklámmentes Scan4Chem mobil applikáció lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy a gyártóktól és a forgalmazóktól egyszerűen kérjenek termékinformációt a lehetséges veszélyes anyagok jelenlétéről. www.mtvsz.hu Innen tudod letölteni: GooglePlay: https://bit.ly/3RDF9Bp AppStore: https://apple.co/3RMsdcw ♬ eredeti hang - Ökoanyu

Európában a LIFE AskReach projekt foglalkozik azzal, hogy növelje a fogyasztók tudatosságát, és tesztelésekkel ellenőrzi, hogy bizonyos termékek többet tartalmaznak-e 0,1%-nál SVHC anyagokból. Legújabb kezdeményezésük keretein belül egy nagy adatbázist hoztak létre, és folyamatosan bővül: egy applikáció (Scan4Chem) segítségével ellenőrizhető bárki számára, hogy egy megvásárolni kívánt tárgy eléri-e az elfogadott határértéket. Magyarországon a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) gondozásában az okoanyumag.hu segítségével népszerűsítik az applikáció használatát.
Hogyan vásárolhatunk tudatosan?

Használjuk ki például a legújabb digitális fejlesztést! Megjelent egy ingyenesen letölthető applikáció, ami a szóban forgó tárgy vonalkódjának beolvasásával segít információhoz jutni, eléri-e a benne található különös aggodalomra okot adó vegyi anyagok mennyisége az Európában elfogadott határértéket.

Az ingyenesen használható Scan4Chem applikáció letöltése után nincs más dolgunk, mint leolvasni a megvásárolni kívánt termék vonalkódját. Amennyiben az adatbázis már tartalmazza a kívánt információt, jelzi, hogy biztonságos-e a vegyi összetétel. Ha még nem szerepel benne a termék, a gyártó cég kap egy kérést, hogy töltse fel a rendszerbe az adatokat, amit kötelessége megtenni 45 napon belül. Erről a fogyasztó e-mailben és az applikációban is kap értesítést. Attól kezdve t bárki számára elérhetővé válnak a friss adatok.

Online vásárlás esetén termékkódot vagy cikk-kódot lehet beírni a manuális adatkérést választva, ezt használni a vonalkód helyett, és a hatékonyabb beazonosítás kedvéért pontosan megadni a termék nevét, esetleg képernyőképet készíteni az adott termékről.

Hol szerezheted be az applikációt?

A "Scan4Chem" alkalmazás magyar verziója letölthető iOS és Android rendszerekre az alábbi linkeken: iOS rendszerekre itt, Android rendszerekre itt.


Link másolása

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk