/hirek/seattle-ben-mar-telen-tobb-ezer-influenzas-megbetegedes-valojaban-koronavirus-volt/
hirdetés

HÍREK

Seattle-ben már télen több ezer influenzás megbetegedés valójában koronavírus volt

A fertőzés korábban jelen volt az Egyesült Államokban, mint hitték, derül ki egy friss tanulmányból.
Fotó: Flickr - szmo.hu
2020. augusztus 19.

hirdetés

Ahogy a világ más tájain is lenni szokott, az amerikai Washington állambeli Seattle-ben januártól március elejéig tombolt az influenza-járvány. Több ezer megbetegedést regisztráltak. Az akkori leletek újravizsgálata szerint már az év elején tetten érhető volt a koronavírus-fertőzés.

Mint az a Lancet megjelent tanulmányból kiderül, a kutatók újabb elemzésnek vetették alá azoknak a torokváladék-mintáját, akik Seattle-ben február vége és március eleje között influenza-tünetekkel jelentkeztek. Ezekből kiderült, hogy minden tizedik eset covid-19 volt.

A tudósok ebből arra a következtetésre jutottak, hogy március 9-ig legalább 9000 ember kapta meg a városban a vírust, miközben hivatalosan egész Washington államban alig 150 esetet tartottak számon.

A texasi egyetem csapata megvizsgálta a járvány januári jelentkezését Vuhanban, majd februárban és márciusban Seattle-ben, az influenza-gyanús tünetekkel kezelt betegekről szóló orvosi jelentéseket. És bár mindkét városban a diagnózisok többsége influenza volt, a vírus sokkal szélesebb körben terjedt, mint ahogyan azt az egészségügyi hatóságok közölték, már hetekkel a mindkét városban bevezetett karanténintézkedések előtt.

Vuhanban a 2019.december 30. és január 12. között regisztrált betegek több mint egyharmadánál állapították meg visszamenőleg a koronavírust. Január 22-én 422 ismert eset volt a kínai városban, de egy új epidemiológiai modell és a korábbi minták újravizsgálata alapján az amerikai kutatók mintegy 12 ezerre becsülik a nem észlelt eseteket.

hirdetés

A seattle-i vizsgálatból az derült ki, hogy a fertőzéseknek közel egyharmada gyermekeket ért, és ha feltételezik, hogy a megbetegedések fele tünetmentes volt, akkor akár 15 ezer koronavírusos is lehetett az amerikai nyugati parti nagyvárosban.

A tanulmány az első vírusmegjelenés időpontját is próbálta behatárolni. Vuhanban valószínűleg 2019. október 26. és december 13. között jelent meg a fertőzés, míg Seattle-ben valamikor Karácsony és január 15 között. Az Egyesült Államokban hivatalosan január 21-én hozták nyilvánosságra az első esetet, miután egy 35 éves férfi Vuhanból tért vissza Washington államba.

Az Egyesült Államokban regisztrálták eddig a legtöbb koronavírusos esetet. Jelenleg több mint 5,2 millióan betegedtek meg, ez több mint az egész világ fertőzöttjeinek egynegyede, a halottak száma meghaladta a 167 ezret, és egyes elemzők szerint ezek az adatok még szépítenek is a valóságon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk