/hirek/sajat-szinhazi-szovetsege-sem-allt-ki-vidnyanszky-mellett-az-szfe-ugyeben/
hirdetés

HÍREK

Saját színházi szövetsége sem állt ki Vidnyánszky mellett az SZFE ügyében

A Magyar Teátrumi Társaság több tagja is ellenezte az egyetem átalakítását támogató nyilatkozat kiadását, így végül a szervezet elnöke is azt kérte, ne foglaljanak állást az ügyben.
hirdetés

Szokatlan jelenet játszódott le a Magyar Teátrumi Társaság hétfői közgyűlésén: másfél-két órás vita folyt arról, hogy adjanak ki támogató nyilatkozatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása mellett vagy sem - számolt be róla a hvg.hu.

A portál forrásai szerint Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója támogatta a legjobban a nyilatkozat kiadását, amit később a kezdeti húzódozás ellenére a jobboldali színházakat tömörítő társaság elnöke, Vidnyánszky Attila is elfogadott. A tagok között azonban többen is ellenezték ezt, ezért alakult ki a vita, amely másfél-két óráig tartott.

Bár végül nem szavaztak a nyilatkozatról, a társaság titkára, Szabó László mégis írt egy szöveget. A hvg.hu-nak azt mondta, ez "minden bizonnyal átment volna a közgyűlésen, de utolsó hozzászólóként végül maga Attila kérte, hogy ne adjuk ki".

„Olyan volt a hangulat, hogy Attila attól tarthatott, nem kap elég szavazatot a nyilatkozat, ezért kérte, hogy ne foglaljon állást az MTT a Színművészetit illetően”

- árulta el egy forrás a portálnak.

hirdetés

Egy másik tag pedig azt mondta, Vidnyánszky nem számolt azzal, hogy a társaságban ülő támogatóinak zöme is az SZFE-n végzett, és és ma is erős szálak kötik őket az egyetemhez, azokhoz a tanárokhoz, akiket maga Vidnyánszky gyaláz.

Az informátorok szerint azonban a vita nem jelent majd nyílt szakadást a szervezetben.

A hvg.hu szerint Vidnyánszky az MTT közgyűlésén is felvetette az esetleges távozást az SZFE-t tulajdonló kuratórium éléről. A Demokratának adott interjújában konkrétabban is utalt arra, hogy ha a helyzet úgy hozza, hajlandó távozni.

„Ha azt fogom érezni, hogy eljött a pillanat, hogy tényleg már csak az én személyem az akadálya a közös gondolkodásnak, gond nélkül félre fogok állni"

- fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Környezete szerint a színházigazgatót nagyon megviselték a történtek,

nem számított ilyen mértékű ellenállásra.

A hvg.hu szerint a kormányt is készületlenül érte, hogy a vártnál sokkal nagyobbat szólt az SZFE ügye. A portál egyik kormányközeli forrása szerint a kormány elégedetlen is Vidnyánszkyval, amiért "elmaradt a gyors megoldás". A kuratóriumi elnök egyik legközelebbi munkatársa viszont azt mondta, Vidnyánszky nem lett kegyvesztett, és továbbra is élvezi Orbán Viktor támogatását. A kolléga azt is elárulta, hogy

ha Vidnyánszky mégis távozik a kuratórium éléről, a miniszterelnök "nem konszenzusos színházi embert küld helyette, hanem olyan politikust, hogy a diákok visszasírják Vidnyánszkyt”.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk