HÍREK

Kormányinfó: íme a legfontosabb bejelentések

„Kisebb fennakadások eddig is voltak az üzemanyag-ellátásban, de általánosságban mindenki tudott tankolni” – mondta Gulyás Gergely.

Link másolása

A héten már lehozta a kormányközeli Világgazdaság, hogy szombaton kormányülés lesz, amin az is téma lehet, hogy az árstopokról is dönt az Orbán-kormány, emellett arról is szó lehet, hogy milyen jogszabályokat mutatna fel az uniónak a kabinet.

A ma reggeli meghívó szerint 13 órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartja a Kormányinfót a Miniszterelnöki Kabinetirodában. A Kormányinfót itt követhetitek élőben:

Az iskolákban 20 fok is lehet

A szombati ülésen a kormány előtt van egy javaslat, ami arról szól, hogy az általános iskolában legalább 20 fok legyen télen, míg a 18 fok csak középiskolára legyen érvényes. Erről a kormány még ma dönteni fog, de Gulyás szerint valószínűsíthető, hogy elfogadják a javaslatot. Gulyás azt is elismerte, hogy a kormány is ugyanannyival fizet többet a közszolgáltatásokért, mint a többi önkormányzat, bár utóbbinak kevesebb forrás áll a rendelkezésére. Szerinte a legfontosabb, hogy mindenki spóroljon, amennyit csak tud, utána majd megvizsgálják kell-e segítséget nyújtani az önkormányzatoknak.

"Kisebb fennakadások eddig is voltak az üzemanyag-ellátásban, de általánosságban mindenki tudott tankolni" - mondta Gulyás annak kapcsán, hogy okozhat-e fennakadásokat az árstop a benzinmennyiségét illetően. A benzinárstopot egyébként a MOL érdemének titulálta.

Szóba kerültek még a kórházfelújítások is. Gulyás szerint a kormánynak erre van egy kész programja, ami a beruházási stop "áldozatává" vált. A dél-budai szuperkórház tervei hamarosan elkészülhetnek, ami eredetileg 2023-ban indult volna el. Gulyás hozzátette, hogy "semmiről nem mondtunk le, semmit nem töröltünk".

Nagy Márton kérdésre azt is kifejtette, hogy a KKV-k támogatása kezdetben 3 hónapra szól majd. Ezt követően a hatását vizsgálva döntenek majd a folytatásáról.

Benyújtják a törvényjavaslatokat a kondicionalitási eljárás miatt

Gulyás kifejtette, hogy nyáron kemény tárgyalások zajlottak az Európai Bizottsággal a kondicionalitási eljárásról. A miniszter szerint mostanra nyitott kérdések nem maradtak, így jövő héten a kormány benyújtja Bizottság által kért törvényeket a magyar Országgyűlésnek. Ezek novembertől léphetnek majd érvénybe, további tájékoztatást pedig Navracsics Tibor ad majd vasárnap.

Munkahelyvédelmi programon is ügyködik a kormány

A kormány azt kérte a KKV-któl, hogy 2023 végéig őrizzék meg a foglalkoztatottaik minimum 90 százalét. további két program is terítéken volt a szombati kormányülésen: A Gyármentő-program, ami az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását támogatná. Új munkahelyvédelmi program pedig a megugró energiaárak következtében végbemenő tömeges elbocsátásokat akadályozná meg.

Energiaintenzív és feldolgozóipari támogatás indul

Energiaintenzív támogatást szavazott meg a kormány a kis- és középvállalkozásoknak, ami érvényes lesz minden olyan vállalatra, aminek az energiaköltsége elérte 2021-ben a nettó 3 százalékot - tette hozzá Nagy Márton.

De feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat is támogatni fogják két fronton október 1-jétől. A működési költség és beruházási költségnél is igyekeznek majd segíteni, viszont ezért cserébe azt kérik, hogy őrizzék meg a munkahelyeket.

"Az elmúlt hónapok ijedtsége után azt látjuk, hogy összességében többen férnek bele a meghatározott átlagmennyiségbe, mint amennyien korábban gondolták" - tért ki Gulyás a rezsicsökkentésre. Bár a kormány mindent megtesz az árstopok és a rezsitámogatások fenntartása érdekében, ha az energetikai szankciók kivezetéséről döntene az Európai Unió, már másnap felére csökkenne a gáz és olaj ára. A szombati ülésen a kis- és középvállalkozásokat segítő csomagról is döntött a kormány.

Marad a benzin- és élelmiszerárstop

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a benzin- és élelmiszerárstop meghosszabbítják, míg a december 31-én lejáró kamatstopot legalább fél évvel meghosszabbítja a kormány, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez azt jelenti, hogy a magyar családok számára továbbra is vannak olyan alapvető élelmiszerek, melyek a válság előtti áron lesznek elérhetőek.

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány ma egész napos üléseket tart, a legfontosabb döntéseket igyekeztek délig meghozni. Ezekről fognak ma beszélni, rendhagyó módon Nagy Márton miniszterelnöki megbízottal kiegészülve.

Az árstopok komoly kárt okoztak a gazdaságban, cukorból és tejből hiány van, az infláció 20 százalék közelében az Eurostat szerint, a benzinkutakon sok helyen nincs vagy korlátosan kapható a benzin.

Bár a témákat nem közölték, a miniszterelnök Facebook-posztban nemrég mégis távpontot adhatott. ebben azt írta:

"Az elhibázott brüsszeli szankciók fojtogatják Európa gazdaságát. Mindent megteszünk, hogy kezeljük az európai energiaválság következményeit."

Ebből már lehet következtetni, hogy az energiaárakról lehet majd szó a kormányülésen és a Kormányinfón is. Az viszont továbbra is kérdés, hogy ezen belül a lakossági fogyasztás, az önkormányzatok rezsiszámlái vagy az ársapkák szóba kerülnek-e.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azért kell a magánorvosokat belekényszeríteni az állami ellátásba, hogy ne avuljon el a tudásuk – jelentette ki az államtitkár
Takács Péter élő Facebook-videóban egyeztetett az orvosi kamarával.

Link másolása

Élő Facebook-videóban közvetítette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetést a kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról – számol be a Telex.

A két és fél órás megbeszélésen Takács többek között arról beszélt, nem cél az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat és foglalkozás-egészségügyi orvosokat is arra kötelezzék, hogy a továbbképzésük gyakorlati részét valamelyik állami kórházban teljesítsék.

A többi csak magánpraxisban dolgozó szakorvosnak viszont az ötévente kötelező továbbképzés részeként átlagosan havi 20 órát kell valamelyik állami egészségügyi intézményben gyakorlatot teljesíteniük. Az államtitkár elmondta: ezek természetesen átlagos időtartamok, ezeket nem havonta, hanem egyben is lehet teljesíteni.

Mint elmondta: eddig gyakran bírálták a kormányt, hogy a magánegészségügy felé tereli az orvosokat. Szerinte a továbbképzési rendszer most a privát szektor orvosainak bevonásával javítja az állami ellátás színvonalát és a betegbiztonságot.

Vannak ugyanis sajnos olyan, kis magánrendelőkben dolgozó orvosok, akik nagyon szűk szakmai területen mozognak, és a tudásuk közben elavul.

Takács elmondta: az orvosi „tudásamortizáció” megakadályozására tanulmányozták az európai példákat. Németországban például az alapellátási ügyeletbe bármilyen orvos, akár egy nőgyógyász vagy egy laboráns is. bekényszeríthető, míg az angolszász és skandináv modellben bizonyos mennyiségű esetszám akkreditált elvégzését írják elő.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint a továbbképzés ürügyén való kényszerítés helyett jobb lenne igazi motivációval elérni az állami szektor erősítését.

A MOK vezetői bírálták azt is, hogy az orvosoknak a munkáltató a teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti vagy 40 százalékkal növelheti a bérét. Emlékeztettek: 2020-ban a Karmelitában a miniszterelnökkel abban egyeztek meg: minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik, és ettől az elvtől nem akarnak eltérni.

Takács Péter szerint két év után be kellene látni, hogy bizonyos területeken nem működik a szocialista típusú, mindenkire egyformán érvényes béremelés, és ha van évi 350 milliárd forint a bérekre, akkor azt érdemes lenne a minőségi munka elismerésére fordítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Gyurcsány: „Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket” – A savanyúkáposzta okán posztolt a volt miniszterlnök
Életképek Szántódról a volt kormányfő interpretálásában.

Link másolása

Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, kissé expresszionista, valamelyest költői stílusban nyilvánult meg közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök legújabb bejegyzése egyszerű életképnek indul, csak később bizonytalanodunk el, hogy vajon most is szabadvers formájában akarta-e kifejezni magvas gondolatait, vagy szimplán csak érzékletesen írta le mindennapi benyomásait.

A bejegyzés központi eleme ezúttal egy átlagos férfi és a savanyúkáposzta esete.

„Ősz, hosszú hajú férfi, lófarkot visel. Amolyan bohém, pesti ember benyomását kelti. Borostás. Sovány, karakteres arca van, inkább zöld szemekkel.

A hűtőpult mellett áll. Savanyú káposztát keres, három különböző csomag van. Más termelő, más ár. Felveszi, nézi az árat, visszarakja. Nézi a következőt. Semmi gesztus, hétköznapi, talán érzelemmentes az arc. Végül egyiket se rakja bele a kosarába. Elengedte. Nem lesz káposzta mostanában az asztalon”

– írja a Mindennapok Ismeretlen Hőséről a volt kormányfő, majd tanulságfélét igyekszik levonni:

„Elrabolták az országot. Metszően fájó élelmiszerinflációt hoztak a fejünkre. Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket. Megöl bennünket a valóság. A semmi. Az élhetetlen élet. Kuszahaza. Lent szorít, fent csillagos ég.”

Közben arról is ír, hogy a hangosbemondónak folyamatosan vásárlásra kell buzdítania az embereket, állandóan a leárazásokat mondják be. „Te tetted!” – teszi hozzá, csak gyaníthatjuk, hogy Orbán Viktorra gondolva ezzel. Sorait pedig egy Szózat-átírással zárja:

„Aztán majd jönni fog, mert jönni kell. Egy jobb kor. Egy jobb élet. Volt már hasonló jajj, Vörösmarty jobban írta.

Drága a savanyú káposzta mostanában.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin legújabb háborús beszédén több orosz tábornok is elaludhatott
Az orosz elnök beszéde a szokásos panelekből épült fel: meg fogják nyerni a háborút, a Nyugat a hibás mindenért, az ukránok pedig a testvéreik.

Link másolása

Több orosz parancsnok is csukott szemmel hallgatta végig Vlagyimir Putyin legújabb háborús beszédét, írja a Metro. Az orosz elnök monológja alatt a Kreml fotósa több felvételt is készített a közönségről, melyeken jól láthatók az alvó, de legalábbis mélyen relaxáló tábornokok. Ezek közül az egyik felvételt a Twitterre is posztolta Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a fotóhoz azt írta, hogy a katonai vezetők „nagy érdeklődéssel és figyelemmel” hallgatták az elnök szavait.

Putyin védelmi vezetőkhöz intézett tévébeszédében továbbra is a Nyugatot vádolta azzal, hogy Oroszország meggyengítése és feldarabolása a célja a szövetségeseknek. Az orosz elnök annak ellenére „testvéri” népnek nevezte az ukránokat, hogy a február óta kezdődött invázió során több tízezer embert ölhettek meg az oroszok, és milliók hagyták el otthonaikat.

„Kétségtelenül tragédia, ami történik, de nem a mi politikánk eredménye” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, akinek nincs kétsége afelől, hogy a különleges katonai hadművelet során az oroszok el fogják érni céljaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy tanulniuk kell az Ukrajnában elkövetett hibákból. Egyúttal biztosította a hadsereget arról, hogy a pénz nem számít, és minden szükséges eszközt megkapnak a háború során. Putyin azt is bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek az első „Satan II” hiperszónikus rakétákkal.

Szergej Sojgu is a nyugati országokat vádolta a konfliktus elhúzódásával. A védelmi miniszter javaslatot tett a kötelező katonai szolgálat jelenlegi 18-27-ről 21-30 éves korra módosítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Varga Judit: „A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük”
Orbán Viktor az új intézkedést már szeptemberben említette.

Link másolása

Varga Judit igazságügy-miniszter rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán.

„A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük.”

Orbán Viktor még szeptemberben, a parlamentben beszélt arról, hogy decemberben a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25. évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet - emlékeztet az ATV.

A miniszterelnök később a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy ha a kormány elfogadja, akkor az szja-mentesség 30 éves korig él majd a gyermeket vállaló nők számára.

Herczeg Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke korábban az ATV egyik műsorában szkeptikusan vélekedett az intézkedésről, mivel szerinte amíg a munka világának szabályzói és maga a munka törvénykönyve nem fog garanciát adni a gyermeket vállaló családoknak, addig minden ilyen bejelentés „egy jó nagy propaganda”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk