HÍREK

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be a kormány az üzemanyaghelyzet miatt

A rendelet csütörtök este 10 órakor lépett hatályba.

Link másolása

A benzinturizmus és a pánikkeltés miatt nőtt meg a fogyasztás, közölte Gulyás Gergely a csütörtök esti kormányinfón.

Gulyás elmondta, az elmúlt napokban az egekbe szöktek az energiaárak Európában, számos országban több mint 200 forinttal többe kerül a benzin és a gázolaj, mint Magyarországon. Hozzátette, nem igazak a híresztelések, miszerint a kormány nem tudja, vagy nem akarja fenntartani az árstopot, és hogy ellátási gondok vannak.

A kormány a Mollal egyeztetve három intézkedésről hozott döntést:

  • a 7,5 tonna feletti hazai kamionok, és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautók csak kijelölt üzemanyag-kutakon tankolhatnak,
  • 20 forinttal csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját,
  • a kormány utasította a rendőrséget, hogy minden esetben indítsanak eljárást azokkal szemben, akik az üzemanyagellátás leállásáról közölnek információkat, és azokkal szemben is, akik nem üzemanyagtárolásra alkalmas tárolókba töltenek üzemanyagot.

Emellett a kormány a négy napos ünnep teljes időszakára kamionstopot rendelt el. A korlátozás alól az általános szabályok szerint mentesülnek többek között az élő állatot, gyorsan romló élelmiszert vagy üzemanyagot, tüzelőanyagot szállító járművek, és a humanitárius szállítmányok is.

A rendelet csütörtök este 10 órakor lép hatályba, mondta Gulyás Gergely.

Hernádi Zsolt Mol-vezér arról beszélt, továbbra is folyamatosan működnek a Mol finomítói, és érkezik a kőolaj a Barátság-vezetéken, de az Adria-kőolajvezetéken is üzemanyaghoz tudunk jutni, ha szükség lesz rá. Hozzátette: el tudják látni a teljes magyarországi keresletet, akkor is, ha tovább romlik a forint-euró árfolyam.

Hernádi fotókkal is bemutatta a kormányinfón, hogy olyan eset is előfordult, hogy valaki egy nejlonzacskóba tankolt. Szerinte a megnövekedett forgalom 70 százaléka a nagykereskedelmi fogyasztók miatt van, 20 százaléka a benzinturizmus miatt, és 10 százalékot tesz ki a pánikvásárlás. Ez hasonló, mint amikor a koronavírus-járvány elején elkapkodták a boltokból a WC-papírt, tette hozzá.

A napokban majdnem elérte a 15 millió literes értéket a fogyasztás, emiatt voltak logisztikai problémái a Molnak, magyarázta. „Pontosan annyi üzemanyagot tudunk termelni, amennyire szüksége van a piacnak. De van a visszaélésszerű felvásárlás, azt nem szabad hagyni”, mondta.

Az Origo kérdésére Gulyás elmondta, abban bíznak, hogy  „a józan ész lesz az irányadó”, és nem lesz EU-s energiapiaci szankció az oroszok ellen.

A Telex arról érdeklődött, hogy ha a magyar és az külföldi tehergépjárműveket meg tudják különböztetni az új rendelkezés alapján, akkor a személygépkocsikat miért nem. Gulyás azt válaszolta: nem nemzeti alapú a különbségtétel, hanem a vállalkozás székhelye szerinti, ezért nem érvényes magánszemélyekre. Emellett szerinte az is fontos, hogy egy személygépkocsinak kisebb a tankja, nem okoz akkora problémát.

Gulyás ezek mellett sajtókérdésre azt is elmondta, hogy ugyan egyetértenek a tanárok követeléseivel, és nyitottak is a tárgyalásokra, de remélik, hogy a jelenlegi helyzetben, ahogy a mozdonyvezetők, a pedagógusok is úgy döntenek, elhalasztják a sztrájkot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET: