HÍREK

Rendkívüli időpontban, reggel 7-kor tartottak kormányinfót – élőben követtük

Két hét szünet után először tartanak, de nem a megszokott délelőtti, kora délutáni időpontban.

Link másolása

Január 13-án tartott a magyar kormány utoljára kormányinfót, azóta, ha a korábban megszokott heti eseményeket tekintjük alapnak, két alkalom is elmaradt. Szerdán délután viszont bejelentették, hogy ma, 2022. február 3-án, csütörtökön megtartják a tájékoztatót,

ám nem a megszokott délelőtti vagy koradélutáni időpontban, hanem szokatlanul korán, reggel 7 órás kezdéssel.

Folyamatosan frissülő cikkünkben élőben követjük a rendkívüli időpontban tartott kormányinfó eseményeit.

8:29 - Vége a Kormányinfónak, Gulyás Gergelynek mennie kellett. Legközelebb azok kérdezhetnek először, akikre most nem jutott idő.

8:25 - A Fidesz február 12-én kapcsol rá a kampányra, onnantól kevesebb kormányülés is lesz.

"Márki-Zay általában össze-vissza beszél"

- magyarázta Gulyás arról, hogy miért nincs értelme az Orbán-Márki-Zay vitának.

8:20 - A vagyonnyilatkozat kapcsán Gulyás elmondta, hogy a valóságnak megfelelően kell kitölteni, és ha valaki nem így jár el, annak kell hogy legyen következménye. Jelenleg egyébként nincs semmilyen szabály arra, hogy szankcionálják a nem megfelelően kitöltött vagyonnyilatkozatokat.

8:17 - Gulyás szerint Rogán Antal néha kénytelen válaszolni újságírói kérdésekre, ilyen alkalmakkor lehet őt megkeresni.

8:13 - A Völner-ügy kapcsán már több kérdést feltettek Gulyásnak, de többször azt válaszolta, hogy erről Völnert kell megkérdezni. A 24.hu megkérdezte, hogy hogyan lehet Völner Pálnak kérdést feltenni, Gulyás szerint ebben nem ő az illetékes.

"Völnert, Rogánt és Nagyot kell megkeresni ezekkel az ügyekkel. Ez nem a Kormányinfó témája."

8:09 - Gulyás a Mandiner kérdésére elmondta, hogy bármilyen vizsgálati szervet szívesen látnak a választásra, az Ebeszt maguk hívták meg.

8:07 - Völnernek csak akkor kell lemondania, ha beigazolódnak az ellene felhozott vádak - mondta Gulyás. Arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy szerinte a gyanú miatt le kell-e mondania.

8:04 - Gulyás Gergely elmondta, hogy ha az ő kabinetfőnökéről kiderülne, hogy segítséggel szerzett-e diplomát, akkor ő megkérdezné tőle, hogy igaz-e. Gulyás nem tudja, hogy Rogán megkérdezte-e ezt Nagy Ádámtól.

8:02 - Gulyás Gergely továbbra is kitart amellett, hogy a Völner-Schadl-ügy egyedi elkövetés, annak ellenére, hogy három minisztérium is érintett. A 444 megkérdezte, hogy az ügy miatt indul-e kormányzati belső vizsgálat. Gulyás szerint ilyen eljárásnak nincs alapja.

7:59 - A 444 kérdésére elmondta Gulyás, hogy a novemberi minisztériumi házkutatásokról egészen mostanáig nem is tudhatott, ugyanis a miniszterek titoktartást írtak alá. A miniszter elmondta, hogy iratokat néztek meg és másoltak le a rendőrök a házkutatás során, a Völner-ügy kapcsán.

Gulyás szerint nem baj, hogy nem szóltak az érintett miniszterek, hogy házkutatást tartottak a hivatalukban, a házkutatások idején ugyanis még nem volt politikai ügy.

7:53 - Gulyás elmondta, hogy tovább szeretnék bővíteni a családtámogatásokat. Jelenleg az a cél, hogy minél fiatalabban vállalnának gyereket a nők.

7:52 - A Magyar Nemzet szerint Márki-Zay hajmeresztő kijelentéseket tesz és társadalmi csoportokat sérteget. Gulyás szerint ezek helytelen dolgok. Azzal viszont egyetért, hogy az ellenzéki győzelem főnyeremény lenne Brüsszelnek.

7:50 - Magyarország ragaszkodik a NATO-tagsághoz. Oroszország átverve érzi magát, mert miután kivonultak Közép-Európából, az ottani országok nem maradtak függetlenek, hanem beléptek a NATO-ba. Oroszország nem szeretné, ha ez tovább folytatódna - mondta Gulyás.

7:47 - A kormány részéről nem indult vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám segítséggel szerzett jogi diplomát. Gulyás elmondta, hogy ezt a Pécsi Tudományegyetem vizsgálja, nem kormányzati kérdés. Azt sem vizsgálják, hogy Rogánnak van-e köze a Völner-ügy kapcsán kirobban korrupciós botrányhoz.

7:44 - Az RTL Hajnal Miklós diplomája kapcsán megkérdezte, hogy Gulyás mit szól ahhoz, hogy Kósa Lajos nyolc éven keresztül hazudott a diplomájáról, amit sosem szerzett meg. A miniszter azt válaszolta, hogy Kósa befejezte a tanulmányait, csak nem államvizsgázott, így ez még mindig jobb, mintha félbehagyta volna, ahogy Hajnal tette. A konklúzió az lett, hogy

Kósa "kisebbet lódított."

7:42 - Origo: az ellenzék arról beszél, hogy át kell alakítani a rezsicsökkentést. Erre Gulyás azt mondta, hogy az ellenzék megszűntetni akarja a rezsicsökkentést. Szóba került, hogy Hajnal Miklós indulhat-e a választáson azután, hogy közgazdásznak vallotta magát, diploma nélkül. Gulyás erről elmondta, hogy Hajnal Miklós most elsőéves az ELTE-n. Szerinte nehezen tudná befejezni a tanulmányait, ha kormányra kerülne az ellenzék, ezért Hajnal Miklós tanulmányai miatt jó lenne, ha ellenzékben maradnának.

7:37 - A Völner-Schadl-ügyről Gulyás elmondta, hogy a bíróságok függetlensége nagyon fontos, és ha ezt bármi fenyegeti, az ellen fel kell lépni.

7:36 - Mostantól a kórházak igazgatói döntenek arról, hogy milyen médiumokat engednek be.

7:35 - Nem hangzott el olyan a Putyin-Orbán találkozón, hogy Magyarország megvétózná az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat. Gulyás elmondta, hogy Magyarország nem szeretne háborút, és szeretnék, ha Ukrajna területi épsége megmaradna. Gulyás nem tud arról, hogy Amerika katonákat akar-e küldeni Magyarországra az orosz-ukrán konfliktus miatt.

7:30 - Az EMMI korábban azt mondta, hogy következményei lesznek a pedagógusok sztrájkjának. Gulyás elmondta, jogos, hogy a tanárok többet szeretnének keresni, de

szerinte a sztrájk törvénytelen volt, annak ellenére, hogy a bíróság első fokon törvényesnek ítélte a sztrájkot, ugyanis ez még nem jogerős.

A következményekről nem tárgyalt a kormány.

7:21 - Az Uniós szabályozás szerint 270 napig véd a második oltás, így Magyarországon is ez az elfogadott - mondta Gulyás az ATV kérdésére. A keleti vakcinák kapcsán elhangzott, hogy az államok egyénileg dönthetnek arról, hogy elfogadják-e ezeknek a védettségét. Addig nem lesz egységes elfogadás, amíg az Európai Gyógyszerügynökség nem fogadja el a Sinopharmot és a Szputnyik V-t. Gulyás elmondta, hogy nagyon igyekeztek elérni, hogy az Unió egységesen elfogadja a keleti vakcinákat.

Hozzátette, hogy örül, hogy az MSZP-s Ujhelyi István is dolgozik azon, hogy elfogadják a kínai és az orosz vakcinát.

7:19 - Gulyás az M1 kérdésére elmondta, hogy az orosz gázszállítás megbízható, a 9-10 milliárd köbméterből 5,5 tőlük jön Magyarországra.

7:18 - A viharkárokról is beszéltek a kormányülésen, különösen a fóliás zöldség- és gyümölcstermesztők érintettek. A kormány kompenzálja őket, valószínűleg több milliárd forintos kompenzációra lesz igény.

7:16 - "A baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, mi most vissza tudjuk adni" - mondta Gulyás a magyar gazdaság fejlődése kapcsán. Elmondta még, hogy csökkenteni fogják a költségvetési hiányt, ami jelenleg 5 százalék alatti.

7:13 - A kormányülésen szó volt Orbán oroszországi látogatásáról is. Magyarországon 9-10 milliárd köbméter gáz fogy évente. Oroszországgal most 2036-ig kötöttek szerződést gázra, 4-5 milliárd köbméterre. Gulyás azt is elmondta, hogy

"orosz gáz nélkül nincs rezsicsökkentés."

Az orosz-ukrán konfliktusról elhangzott, hogy Oroszország csak akkor érzi magát biztonságban, ha a szomszédai nem NATO-tagok.

7:10 - A kormányülésen megtárgyalták, hogy virológusok szerint az ötödik hullám csúcsán vagyunk. Szerintük gyorsabban lezajlik majd ez, mint a korábbi hullámok. Gulyás arról is beszámolt, hogy az egészségügyre nem helyeződött nagyobb nyomás, mint korábban. Továbbra is mindenkit oltásra bíztatnak, elérhetőek nyugati és keleti vakcinák is. Szentkirályi Alexandra tette hozzá, hogy a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszeréből érkezik Magyarországra is.

7:04 - Gulyás Gergelynek sűrű a programja, ezért tartják ilyen korán a Kormányinfót. Fél kilenckor el is kell mennie.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.

Link másolása
KÖVESS MINKET: